Gala Banfi la Hilton

Castello Banfi si Lerida, reprezentantul in Romania a vinurilor toscane, au organizat la mijlocul acestei saptamani, la Hotelul Hilton din Bucuresti, un eveniment de prezentare a portofoliului producatorului italian. Printre cei prezenti s-au numara reprezentanti ai mediului de afaceri, manageri de restaurante, jurnalisti si bloggeri de vinuri, dar si celebritati din lumea artistica si cea sportiva.

Publicitate
Velvet

Degustarea a fost una informala, organizata sub forma unei expozitii de vinuri, fiecare gama fiind prezentata la standuri separate, unde reprezentantii Banfi au oferit informatii si explicatii legate de tehnicile de vinificare, istoria si filosofia Banfi. Portofoliul Castello Banfi este format dintr-o gama variata de vinuri obtinute prin tehnici de vinificare diferite, insa cele mai importante sunt vinurile Brunello, datorita carora crama a ajuns sa fie considerata una dintre cele mai bune din Italia.

Vedeta degustarii a fost Poggio all’Orro 2004, un vin auster, cu o concentratie aromatica impresionanta, tanini catifelati si structura eleganta sustinuta de arome sobre de prune uscate si tabac. In aceeasi masura cu acesta, au primit credit si vinurile Brunello di Montalcino DOCG, cu cele trei recolte prezentate – 2004, 2005, 2006, BelnerO 2008 si Poggio alle Mura, recoltele 2005 si 2006, vinuri din Sangiovese, cu modalitati distincte de expresie ale mai multor tipuri de terroir.

Publicitate
Oprisor

Cu toate ca se exprima destul de bine ca mono-varietale, celelalte soiuri rosii aflate in plantatia Banfi reusesc sa aiba un impact mai mare in supertoscanele Excelsus (Cabernet Savignon si Merlot), Summus (Sangiovese, Cabernet Sauvignon si Syrah), un vin cu o structura catifelata, ce etaleaza arome exotice de cafea, vanilie, scortisoara si martipan, si Cum Laude (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese si Syrah), complex, gemos, cu tanini copti. La capitolul vinuri albe, Banfi a prezentat cativa exponenti interesanti, printre acestia numarandu-se San Angelo Pinot Grigio (stil tropical exotic, cu arome calde si textura satinata) si Chardonnay Fontanelle, un vin destul de cremos, dar in acelasi timp foarte viu si placut.

Castello Banfi se numara printre cei mai tineri productori de vinuri din Toscana, insa notorietatea acestui brand a reusit sa depaseasca in numai 30 de ani de existenta pe cea a unor producatori cu o varsta ce atinge chiar si trei cifre. Crama Banfi, a carei constructie a fost terminata in 1984, are o capacitate de 180.000 de hectolitri in tancuri de inox si 38.000 de hectolitri in baricuri si budane de lemn si se intinde pe o suprafata de 2 hectare. Suprafata totala de vita de vie exploatata este de 850 de hectare, aici fiind cultivate in afara de Sangiovese si soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc si Muscat Ottonel.