Gama premium cu „screwcap“, de la Halewood

Publicitate
Excursii

Inca de la aparitie, vinurile „cu filet“ (dop metalic/screwcap) nu s-au bucurat de o buna primire din partea publicului, o mare parte dintre consumatori asociind aceasta modalitate de „inchidere” cu vinurile de calitate inferioara. Cu timpul, „inversunarea” impotriva dopurilor cu filet s-a mai moderat, ajutata fiind si de unii producator de renume international care au recurs la aceasta metoda de „dopuire”. Cramele Halewood este primul producator din Romania care a apelat la „screwcap”, si nu pentru o gama de retail, ci pentru o selectie adresata pietei HoReCa.

La sfarsitul anului trecut, Cramele Halewood lansa doua noi vinuri create dupa conceptul „Single Vineyard”: La Cantina Viognier & Chardonnay (editie limitata de 13.000 de sticle) si Scurta Pinot Noir (13.000 de sticle), ambele recolta 2008, vinuri create sa exprime cat mai bine terroir-ul din care provin. In afara de aceasta particularitate a conceptului gamei, Halewood a „indraznit” sa propuna pentru aceasta gama de vinuri premium dopuri metalice cu filet, lucru inedit pentru piata autohtona. Succesul celor doua vinuri pe piata externa, dar si critica pozitiva primita din partea unor specialisti precum Caroline Gilby (Master of Wine) sau Tom Cannavan, i-au determinat pe reprezentantii Cramelor Halewood sa mareasca aceasta gama. Astfel, la inceputul anului 2010, producatorul de vinuri a mai lansat inca trei vinuri dupa acelasi concept – Single Vineyard, cu aceeasi modalitate de inchidere a sticlelor. „Am ales aceasta modalitate de inchidere deoarece sticla este astfel foarte usor de desfacut, iar odata deschisa, poate fi tinta fara probleme pentru a fi consumata ulterior. Vinurile imbuteliate astfel isi pastreaza prospetimea si fructuozitatea si nu mai sunt expuse la oxidare prematura si defect de dop”, explica Adriana Grecu, directorul de marketing de la Cramele Halewood. Scurta Vineyard Viognier & Tamaioasa Romaneasca 2009 a fost lansata intr-o editie de 6.000 de sticle, dintre care numai 1.200 pentru piata romaneasca, Scurta Vineyard Pinot Noir Rose 2009, in 13.000 de sticle, dintre care 7.000 pentru piata autohtona, iar pentru Sebes Alba Sauvignon Blanc & Chardonnay 2009 a fost pregatit un lot de 6.600 de sticle. Potrivit reprezentantilor Halewood, in curand va fi lansat pe piata un nou component al acestei game: Adrian Vineyard Shiraz 2009.

Publicitate
VinLaMunte

SUB LUPA VINUL.RO

Editorii Vinul.Ro au „testat” aceasta noua gama de la Cramele Halewood, analiza putand fi catalogata in randul degustarilor incantatoare. Vinurile Scurta Vineyard Viognier & Tamaioasa Romaneasca 2009 si La Catina Vineyard Pinot Noir 2008 au fost punctate de noi cu 82 de puncte, intrand astfel in categoria vinurilor „de recomandat”. Tot in aceasta categorie a intrat si Scurta Vineyard Pinot Noir Rose 2009 (80 de puncte). Celelalte doua vinuri, Sebes Alba Sauvignon Blanc & Chardonnay 2009 si Scurta Vineyard Viognier & Chardonnay 2008 au fost usor depunctate, pentru o subtirime a corpului – in cazul primului, respectiv unele note usor evoluate.

Vinurile sunt bine realizate si au o buna reprezentanta aromatica, expresivitate, personalitate si un bun echilibru al componentelor. Acest tip de dop, cu filet, pare sa le prinda bine, mai ales in cazul vinurilor rose si rosu, deoarece reuseste sa le conserve amprenta aromatica. Vinurile albe trimit la un tip de vinificare exotic, bazat pe prospetime si fructuozitate, aciditatea rezonand destul de bine cu senzatiile dulci.

Sebes Alba Sauvignon Blanc & Chardonnay 2009
DOC Sebes
13% vol. alc.
Nasul impune arome placute si intense de caprifoi, citrice, fagure de miere, cu usoare note de ghimbir. Atacul aduce senzatii dulci, interesante, de caise si corcodu se, finisul fiind dominat de aciditate si de tonuri de carcei de vita de vie. Cu toate ca este un pic mai subtire, vinul are o textura uleioasa, de ulei de migdale.
78 de puncte

Scurta Vineyard Viognier & Tamaioasa Romaneasca 2009
IG Dealurile Munteniei
13,5 vol. alc.

Aromele de Tamaioasa romaneasca ale acestui vin nu sunt dominante, astfel ca el capata tonuri exotice de flori albe, ananas, mango, avocado si miere de albine. Gustul are o evolutie liniara, de la atacul cu aceleasi senzatii dulci de piersica, pana la finalul condimentat-citric. Vinul impresioneaza prin echilibrul elegant dintre aciditate si senzatiile dulci.
82 de puncte

Scurta Vineyard Viognier & Chardonnay 2008
DOC-CMD Dealu Mare
13% vol. alc.

In cazul acestui vin, recolta mai veche a inceput sa-si spuna cuvantul, lucru sesizabil mai ales in gust, unde notele de stejar afumat pun in plan secund notele fructate, de piersica, scotand in evidenta unele nuante de fan uscat si miere. Nasul este caracterizat de un echilibru bun intre notele mai grele de Chardonnay (unt, vanilie) si tonurile de citrice si flori albe ale Viognier-ului.
76 de puncte

Scurta Vineyard Pinot Noir Rose 2009
DOC-CMD Dealu Mare
11,5% vol. alc.

Arome intense si foarte directe, de capsune si caramel, cu subtonuri vegetale. Aciditatea ii confera structura, sustinandu-l in atac, unde etaleaza o suita de senzatii de capsune, stafide si lactate, dar in acelasi timp ii da si un imbold de prospetime pe final.
80 de puncte 

La Catina Vineyard Pinot Noir 2008
DOC-CMD Dealu Mare
13,5% vol. alc.

O combinatie rafinata intre fructe rosii uscate si lemn. Culoare rubinie intensa si arome intense de fructe confiate, cacao, foaie de tutun. Gustul merge pe aceeasi linie aromatica, la care se mai adauga niste senzatii dulci ce pruna afumata, curmale si vanilie, sustinute de aciditate. Taninii inca tineri ii confera o textura carnoasa, dar si potential de maturare.
82 de puncte

Legenda
Sub 50 de puncte – nu il recomandam in niciun caz
Intre 50 si 59,9 puncte – parerea noastra este sa nu-l bei
Intre 60 si 69,9 puncte – de baut doar daca esti nevoit
Intre 70 si 79,9 puncte – vin de calitate peste medie, dar mare atentie la pret
Intre 80 si 87,9 puncte – vin pe care poti sa-l recomanzi si altora
Intre 88 si 91,9 puncte – vin remarcabil
Intre 92 si 96,9 puncte – vin exceptional
Intre 97 si 100 de puncte – vin pe care il intalnesti rareori in viata