Gala gastronomiei și vinurilor din România, organizată pentru prima dată în țara noastră în data de 2 decembrie 2019 la Palatul Parlamentului, a avut ca oaspeți aproximativ 200 de membri ai corpului diplomatic acreditat la București, senatori și deputați. Dineul a avut loc după ședința solemnă dedicată de Senat Zilei Naționale de 1 Decembrie. La eveniment a participat și președintele României (1996-2000) Emil Constantinescu.
Un meniu special – cu bucate românești reinterpretate în manieră modernizată de o echipă coordonată de Chef Nico Lontras – a fost asortat cu vinuri de elită produse în mai multe regiuni viticole din România. Alături de Nico Lontras au fost Chefii Ioan Șușală și Vasile Nicolae.
Un cvartet de coarde (Anima) a asigurat fondul sonor în debutul evenimentului, iar pe parcurs un taraf condus de Bogdan Simion (inițiator al proiectului de recuperări gastronomice și culturale Fragmente, alături de Chef Mihai Toader) a reinterpretat vechi melodii românești.
Gala gastronomiei și vinurilor din 2 decembrie 2019 înseamnă doar sfârșitul unei prime etape
Evenimentul a reprezentat ultima etapă pe 2019 a unei serii de manifestări inițiate în 2017 – odată cu primul Congres național dedicat gastronomiei și vinurilor din România – de jurnaliștii Cosmin Dragomir (GastroArt.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro) împreună cu Chef Nico Lontras (2Chefs). „Manifestul pentru gastronomia și vinurile din România” adoptat de participanții la prima ediție a Congresului, completat ulterior cu un „Ghid de bune practici” dezbătut la edițiile următoare, a stat la baza inițiativei parlamentarului Mihai Mohaci care a culminat, în aprilie 2019, cu declararea prin Lege (79/2019) a primei duminici din luna octombrie drept Zi Națională a gastronomiei și vinurilor din România. În paralel, pe parcursul celor doi ani, inițiatorii au publicat zeci de articole și mai multe cărți dedicate acestui subiect (culegeri de rețete aparținând unor bucătari profesioniști sau bloggeri culinari, culegeri de recomandări de vinuri, reeditări de cărți istorice de gastronomie, etc) și au organizat numeroase dezbateri și conferințe publice.
Gastronomia și vinurile – valori culturale, componente ale identității naționale și surse de bunăstare durabilă
“Scopul nostru este acela de a promova gastronomia și vinurile din România drept valori reale ale culturii naționale, componente esențiale ale identității naționale apte să genereze coeziune socială, dezvoltare durabilă și plusvaloare economică semnificativă”, a declarat Cezar Ioan (foto stânga, jos).
“Gala – ca de altfel și Ziua gastronomiei și vinurilor – este abia începutul unui complex program de acțiuni planificate de noi: în anii următori, avem pregătite concepte, parteneriate și evenimente destinate să ofere exemple concrete autorităților centrale și locale, asociațiilor și operatorilor privați din domeniul producției alimentare – și în special opiniei publice. Etapa următoare prevede, de asemenea, promovarea în străinătate – lucru deja început prin expunerea către membrii corpului diplomatic de la București”, a anunțat Cosmin Dragomir (foto dreapta, jos).
Meniul de Gală a inclus vinuri reprezentative de la 6 crame, servite de profesioniștii de la OSR 2011
Meniul pregătit de echipa Chefilor Nico Lontras, Vasile Nicolae și Ioan Șușală cu ocazia Galei din 2 decembrie a inclus pateu de rață cu dulceață de merișoare, păstrăv afumat de Bucovina cu răzălăi (găluște) și sos de leuștean, sarmale de vită în frunze de viță-de-vie cu sos de gulaș, și alivancă reinterpretată de Pastry Chef Ana Consulea (Zexe Brasserie), cu dulceață de vișine. Vinurile asociate au fost prezentate oaspeților de către o echipă de somelieri voluntari, membri ai Organizației Somelierilor din România (OSR 2011): Pelin Frizzante ZZPelin de la Domeniile Urlați (vin de întâmpinare a oaspeților), Cuvee Cristian de la Domeniul Bogdan (BIO), Cuvee Nedeea Alb de la Vinarte, Băbească neagră Riserva de la Domeniile Panciu, Fetească neagră Terra Romana de la SERVE Ceptura și Tămâioasă românească dulce Late Harvest de la Licorna Winehouse.
Organizatorii mulțumesc partenerilor
Evenimentul s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Senatului României și a fost organizat de Asociația Curaj înainte în parteneriat cu GastroArt.ro, Vinul.ro, 2Chefs și face parte din proiectul: Identitate Gastronomică Națională, finanţat din fonduri nerambursabile din bugetul local al Sectorului 5 al Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural şi de Tineret „Ştefan Iordache”.
Mulțumirile organizatorilor se îndreaptă spre partenerii care au făcut totul posibil: Eisberg #simply fresh, Microgreens România, Grupul de restaurante City Grill, Horeca School, TeamFresh, Cookman, Nordic Food, Organizația Somelierilor din România – OSR 2011. Un rol deosebit, pentru care organizatorii le adresează mulțumiri speciale, l-au avut și Chefii Constantin Ghimpu și Bogdan Piele, de la Militari Residence Ballroom.