Ghid romantic pentru vegetarieni

seductie1Aţi plecat din club, de la concert sau de la teatru şi aţi ajuns la tine acasă. Jumătate din drumul către inima ei e făcut. Ştie că eşti plăcut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte şi oamenii au şi alte nevoi decât cele legate de „o inimă albastră”. Livrări la domiciliu nu există la ora asta, iar dacă o laşi să aştepte pe canapea să găteşti, rişti să nu-i mai poţi oferi decât o pătură şi-o pernă. Dacă dragostea trece prin stomac, Vinul.ro vă prezintă în fiecare număr trei paşi către inima ei: gustări delicioase, de gătit în mai puţin de 15 minute, la care să asortaţi vinurile potrivite.

Publicitate
Oprisor

Salată de anghinare (sau trufe albe, dacă vă dă mâna), cu andive şi salată creaţă. Se prepară o vinegretă din două pahare de Viogner sau Gewurtztraminer, dacă nu – din orice vin alb foarte sec, cu şase linguri de ulei de măsline şi un strop mic de oţet de vin. 
Se mărunţeşte salata creaţă, la care se poate adăuga un pumn de rucola, se taie andivele în felii de 1-1,5 cm, se adaugă un strop de ţelină rasă, un măr roşu tăiat felii subţiri (de mezel) şi se stropeşte totul zdravăn cu vinegreta.Pentru gusturi deosebite, se pot presăra praf de parmezan şi alune bine zdrobite.

Merge bine cu orice Chardonnay, dar şi cu o Fetească Regală. Fiţă mică: V de Recaş 2008. Fiţă medie – Fetească Albă Genius Loci Prince Ştirbey. Fiţă mare: Planeta Chardonnay din Sicilia.

Publicitate
Caloian

Cât stau legumele să prindă gust din vinegretă, se poate aranja la tigaie ceva extrem de rapid, sănătos şi gustos: se iau vreo 2-3 sute de grame de carote şi se aruncă în apă clocotită cu sare, 3 minute, până nu mai sunt chiar crocanţi, dar nici prea moi. Aruncaţi şi un pumn de pui de mazăre verde, şi mai lăsaţi un minut. Scurgeţi, aruncaţi totul într-o tigaie mare cu o cană de supă de pui, un strop de unt topit şi două linguri de ulei, până scade de tot. În varianta ideală, se gătesc cu o zi înainte de a fi consumate şi se lasă la frigider… Dar nu e cazul, de obicei.

Se asortează cu un vin sec, vivace şi uşor picant – Viogner, Sauvignon Blanc sau chiar o Crâmpoşie. Fiţă mică – Two Oceans Fresh & Fruity White. Fiţă medie – Crâmpoşie Selecţionată de la Agricola Ştirbey. Fiţă mare – Sauvignon Blanc Edition Limitee DAVINO.

seductie2Ragout de arpagic cu mazăre şi anghinare. Dacă tot aveţi anghinare de la prima salată şi mazăre de la a doua, puteţi să mai puneţi mâna pe un pumn de arpagic şi să treceţi la următoare reţetă. Vreo două sute de grame de arpagic se clocotesc două minute. După ce se scurg şi se răcesc, se aruncă pe o folie la cuptor, până prind culoare, stropite cu ulei de măsline. Când e făcut arpagicul, se topeşte o linguriţă de unt, în care se sotează doi căţei de usturoi tăiaţi fin, se adaugă o jumătate de cană de supă de pui, apoi o jumătate de ceapă tăiată rondele şi ceva pui de mazăre, împreună cu arpagicul. După patru minute, sau când termină de scăzut zeama, se mai adaugă o linguriţă – două de unt şi se lasă pe foc până se topeşte şi acoperă cu totul legumele.

Se potriveşte cu aceleaşi vinuri uşor picante de la felul 2, sau cu un rosé proaspăt (încă nu a trecut vremea Beaujolais-ului!).