Miresme asiatice: pui cu ghimbir

Cristi Boerean

Publicitate
Domeniul Bogdan

Puiul cu ghimbir este un preparat pe care îl gătesc cu mare plăcere aproape în fiecare week-end. Aromele de ghimbir proaspăt şi finişul picant, pentru unii chiar iute, se dezvoltă excelent alături de carnea fragedă de pui.

Sculinar1e marinează carnea de pui, timp de 30 de minute, în 2 linguri de sos de soia, o linguriţă de ulei de susan şi ghimbirul feliat. Este de preferat uleiul din seminţe de susan prăjite, deoarece uleiul din seminţe de susan neprăjite este foarte neutru, nepotrivit pentru aromatizarea mâncărurilor asiatice. În prealiabil, trebuie pregătit un sos din făină de orez. Într-o cană se amestecă făină de orez cu câteva linguri de apă, până când se obţine o cremă mătăsoasă. Se adaugă 2-3 linguri de sos de soia şi restul de ketsjap manis, o linguriţă de oţet din orez şi un căţel de usturoi, bine mărunţit cu lama cuţitului.

Publicitate
IPPU

Se adaugă apă peste pasta obţinută şi se amestecă bine. Se încing într-un wok două linguri de ulei vegetal şi una de ulei de susan şi se rumenesc în el doi căţei de usturoi, pentru aromatizarea uleiului. După ce se rumeneşte usturoiul se aruncă. În uleiul bine încins se rumeneşte carnea de pui, iar când aceasta prinde o culoare aurie, se adaugă pe rând ciupercile, după 3-4 minute, ardeiul şi la final ceapa. Tot acest amestec de „sfârâieli” se stinge cu sosul din făină de orez. Se amestecă bine şi se mai lasă pe foc mic timp de un minut. Se serveşte cu orez basmati sau jamin, cu bobul lung. Pe deasupra se presară cozi de cepă, tăiate foarte subţire.

culinar2Ingrediente pentru patru persoane:

– un piept de pui tăiat în fâşii

– o bucată de ghimbir proaspăt şi suculent, cam de 4 cm lungime

– ulei de susan

– sos de soia „low salt” sau ketsjap manis (este mai gros şi mai dulce – se găseşte la majoritatea supermarketurilor)

– ulei vegetal sau ulei de wok

– 6 ciuperci champignon, tăiate radial

– 4 cepe verzi, tăiate oblic, pe lungime

– 1 ardei capia roşu, tăiat fâşii sau romburi

– făină de orez

– 2 linguri

– sambal oelek (condiment asiatic, foarte picant, din ardei iuţi)

– 1 lingurită oţet din orez
- 3 căţei de usturoi