Gena Drăgăşaniului în inima Murfatlarului

Publicitate
Casa Timis

Domeniul Vlădoi a apărut ca firmă în anul 2005. Însă vinul lui Vlădoi a   astâmpărat setea multor generaţii de dobrogeni, din Siminoc şi nu numai. Pentru că familia Vlădoi face vin în zona Murfatlarului încă din perioada interbelică, atunci când, împreună cu alte familii din Drăgăşani, bunicul Niculae a înfiinţat satul Siminoc şi a pus bazele primei plantaţii de vie. Cu soiuri nobile, dar şi hibride, însă toate aduse de pe Dealul Oltului sau din alte zone din jurul Drăgăşanilor. Familia nu a renunţat să facă vin nici după cooperativizare, folosind strugurii produşi în rândurile din curtea casei. Chiar şi Ion, deşi licenţiat în Studii Economice, la Craiova, iar apoi în Drept şi Administraţie Publică la Constanţa, a învăţat să facă vin. Şi nu i-a părut rău. Pentru că, după 1989, familia Vlădoi a redobândit via de aproape 19 hectare care aparţinuse bunicului. O vie îmbătrânită şi vlăguită, ca mai toate viile obligate să realizeze planul cincinal în patru ani şi jumătate, dacă nu mai puţin. Chiar şi aşa, via producea, iar din 1995 familia Vlădoi a început să vinifice în crama proprie. Una nu foarte mare şi cu o dotare nu tocmai spectaculoasă. Via bătrână şi crama slab dotată au fost şi motivele pentru care, în anul 2005, Ion Vlădoi a decis să înfiinţeze SC Domeniul Vlădoi SRL. O firmă creată şi ca zestre pentru Anca Maria, fata lui, care împlinise 16 ani şi care, mai de voie, mai de nevoie, începuse să cocheteze cu viticulture şi cu vinificaţia. Că, deh, pe lângă moştenirea genetică mai era şi cuvântul tatălui, din care, cu foarte mici excepţii, nu prea-ţi permiţi să ieşi.

Odată născută firma, au apărut şi gândurile de creştere a calităţii. Iar prima măsură a fost înlocuirea viei bătrâne cu plantaţii noi, care să cuprindă numai soiuri nobile, capabile de cel mai bun randament sub soarele dogoritor al Dobrogei. S-au ales clone speciale, cu cele mai mari capacităţi de acumulare a aromelor şi a zaharurilor. Iar în 2009 Ion Vlădoi a decis că e momentul unei noi investiţii. Atât în vie, cât şi, mai ales, în cramă. Proiectul de modernizare a inclus şi un sistem de irigaţie prin picurare, alimentat prin forarea unui puţ, dar şi achiziţionarea unui tractor viticol, cu utilajele aferente. Însă marea parte a finanţării a mers în cramă, care a căpătat luciri de inox. Vinificatoare, fermentatoare, presă şi alte utilaje moderne, necesare obţinerii unor vinuri de calitate, au apărut în micuţa cramă de la Siminoc. Investiţia a fost necesară nu doar pentru că Ion Vlădoi avea ambiţii de calitate, ci şi pentru faptul că Anca Maria era deja studentă la Horticultură, la Constanţa, şi deja avea pretenţii. Acum, sincer, e neplăcut să înveţi să foloseşti temperatura controlată în fermentaţie ca să ajungi acasă şi sa vinifici în damigeană…

Publicitate

Investiţia a dat roade. Încet, încet, vinurile de la Siminoc au scos capul în lume. Proaspete, curate şi, mai ales, extreme de aromate. Ion Vlădoi e fan al aromelor. An de an încearcă drojdii noi, enzime, doar pentru a obţine mai multe arome, mai multă complexitate. Multă lume a fost surprinsă de densitatea aromelor din vinurile de la Domeniul Vlădoi, iar prin 2013 producătorul avea deja fani înfocaţi. E drept, au mai fost şi greşeli, în special în stabilizarea unor vinuri, însă cei doi Vlădoi au învăţat din ele. Dar nu numai din greşeli au învăţat, pentru că, după ce tatăl a devenit degustător autorizat şi membru ADAR, Ion şi Anca Maria au mers braţ la braţ la USAMV Bucureşti, la Masterat. În vară vor susţine examenul final. Şi nu se vor opri aici. Anca, ambiţioasă, vrea să ştie mai multe. După examenul din vară, are de gând să facă un scurt stagiu de practică în străinătate. Pe lângă un enolog de marcă. Scurt, pentru că în septembrie trebuie să fie acasă. Trebuie să facă vinurile familiei. Nu doar pe cele care-i poartă numele, “Anca Maria”, gama lansată în 2015 şi care cuprindea primele vinuri realizate sută la sută de cel mai tânăr enolog al Dobrogei la acel moment.

a2An de an, vinurile familiei Vlădoi au fost mai bune. Şi, după fiecare nouă recoltă, la Domeniul Vlădoi au apărut şi vinuri noi, unele surprinzătoare. Aşa cum e cazul Syrah-ului 2014, cu numai 12,5% vol.alc, unul dintre puţinele “roşii” pe care m-aş încumeta să le consum într-o seară de vară. Cu maximă plăcere…Recolta 2015 a mai adus o premieră pentru familia Vădoi. Ion şi Anca au vinificat pentru prima dată soiurile Mamaia şi Columna, soiuri create la SCDVV Murfatlar. Chiar dacă strugurii, cumpăraţi de la staţiune, nu au fost de cea mai bună calitate, Ion Vădoi a fost încântat de potenţialul acestora şi a decis ca anul acesta să planteze câte un hectar cu cele două soiuri. Soiul Columna, alb, este o încrucişare între Pinot Gris şi Grasă de Cotnari, iar Mamaia, negru (mai mult rose), are ca părinţi soiurile Merlot, Băbească neagră şi Muscat Ottonel.

Viile sunt mai mature, cunoştinţele celor doi vinificatori cresc cu fiecare campanie, drept urmare, an de an trebuie să ne aşteptăm la vinuri mai bune, mai corecte. În fond, n-ar avea de ce să nu fie aşa. La Domeniul Vlădoi, gena vinului e în AND, iar pasiunea e pe măsura ambiţiilor.

Numele cramei: Domeniul Vlădoi – Murfatlar, sat Siminoc, str. Murfatlar nr.14B, jud. Constanţa
Numele firmei: SC Domeniul Vlădoi SRL – Oraş Murfatlar , str. Calea Dobrogei nr. 6, jud. Constanţa
Branduri: doar HoReCa: Ravak preţ listă între 17 – 21 lei, fără TVA ( recolta 2014 )
Pivniţa Basarabilor preţ listă între 26,5 – 29 lei, fără TVA
Anca Maria preţ listă 26 lei, fără Tva ( recolta 2014 )
Suprafață de vie în exploatare: 17 ha vie tânără (între 4 şi 8 ani)
Sol: cernoziom cu intruziuni de clacar
Altitudinea medie a viilor: 100m
Orientarea rândurilor: Nord – Sud
Forma de conducere: tip Guyot
Soiuri: Fetească regală 0,5 ha, Sauvignon blanc 3 ha, Chardonnay 2 ha, Pinot Gris 1,5 ha, Muscat Ottonel 2 ha, Tămâioasă românească 1 ha, Riesling italian 2 ha, Syrah 1 ha, Fetească neagră 1 ha, Merlot 1 ha, Cabernet Sauvignon 1,5 ha
Capacitatea cramă: Productie – 100.000 litri / Stocare – 120.000
Asociat unic / winemaker: Anca Maria Vlădoi
Administrator / winemaker: Ion Vlădoi
Degustări: Da – la Sala de degustare (capacitate 15-20 pers) sau la restaurantul propriu (capacitate 100 pers).
Cazare proprie (va fi finalizată până la sfârşitul anului 2016) – 15 camere / sau la Popas Fântâniţa
Date de contact: tel: +40.722578.768, +40.766.539.071,
mail: office@domeniulvladoi.ro
Web: www.domeniulvladoi.ro