George „Wine” Ignat, inginerul cu drag de vin

„Americanii se căsătoresc prima dată la 20 de ani, pentru a învăţa să facă dragoste. La 30 se căsătoresc cu fiica şefului pentru a se realiza profesional, iar la 60 de ani cu aleasa inimii. Eu mă aflu în cea de-a treia etapă“, aşa îşi începe povestea cu şi despre vin George Ignat. Se prezintă ca manager wine events şi somelier, dar spune că se consideră mai mult oenofil – deci prieten al vinului decât somelier, amiciţie care i-a inspirat şi pseudonimul „Wine”, cum este acum cunoscut în piaţă.

Publicitate
Oprisor

A colaborat în timp cu mai multe crame, precum Corcova Roy & Dâmboviceanu, Wine Princess (Balla Geza), Crama Mennini, Chateau Vartely, Tenuta Colibaşi, Vinul lui Dinescu. Cea mai recentă (de un an) este activitatea la Crama Dealul Dorului (Buziaş, Timiş), unde a organizat echipa de vânzări şi se ocupă de promovarea vinurilor la târguri şi evenimente şi cu organizarea de degustări. Vorbim despre o cramă micuţă, dar ambiţioasă, despre ale cărei vinuri George Ignat spune că reflectă cu fidelitate tipicitatea soiurilor şi au ajuns cunoscute şi medaliate la concursuri de peste hotare.

george2

Publicitate

Sunt câteva vinuri reuşite datorită faptului că aici şi-au regăsit terroir-ul adecvat. Zona are o istorie viticolă de câteva sute de ani, de la sosirea şvabilor prin 1740, care au testat dealurile de lângă Timişoara şi s-au oprit la Buziaş. Aşa s-a născut ceea ce avea să devină tradiţie în cultura viţei de vie pe meleaguri bănăţene”. Ca noutăţi aici, se pregătesc două cupaje roşii pentru horeca şi se lucrează la o pensiune în vie, cu pivniţă săpată în deal, care poate adăposti o colecţie mare de vinuri. O altă colaborare actuală, din aprilie 2015, este cu Chateau Vartely.
Revenind la parcursul lui George Ignat în domeniu şi relaţia cu vinul, ne spune că a început din liceu, unul cu predare intensivă în franceză, unde a fost în contact cu civilizaţia şi cultura franceză, aflând lucruri şi despre vinurile franţuzeşti. A absolvit Institutul Politehnic, obţinând diploma de inginer (profil mecanic) şi a lucrat în industria alimentară, a fost şef atelier mecanic la Industria Cărnii Olt; după o perioadă în domeniul construcţiilor, a revenit la vin.
Spre sfârşitul lui 2012, am văzut o emisiune despre crame din România. Având fiica studentă la turism, am făcut conexiunea: crame + turism + vin = oenoturism, gândindu-mă la cuplul: turism – fiică + vin- eu. Aveam <<materialul>> chiar lângă mine, în Ardeal! (aici are o micuţă vie a lui, na) M-am gândit că ăsta era trenul spre pasiunea din tinereţe. Voiam ceva nou, o provocare”. A urmat cursuri de somelier cu Sergiu Nedelea pentru că, spune el “oricâte cunoştinţe ai, trebuie acreditare pentru a fi credibil”, iar apoi WSET 2. În timp, a colaborat cu Corcova, pentru o prezentare bilingvă româno-franceză cu Şerban Dâmboviceanu, a urmat „botezul focului” când a reprezentat Wine Princess la Vinvest 2013, colaborarea cu Crama Mennini, a contribuit la un rebranding al cramei Tenuta Colibaşi (crearea echipei de vânzări, promovarea vinurilor) şi al Vinului lui Dinescu.
Întrebat ce îi place cel mai mult în domeniu, îmi răspunde cu un citat din Anthony de Mello: „Viaţa e ca o sticlă de vin. Unii se bucură să-i admire eticheta, alţii preferă să-i încerce conţinutul. Eu vreau să-i fac pe oameni să iubească şi să înţeleagă conţinutul. Vinul este o poveste pe care mi-e drag să o împărtăşesc cu cei din jurul meu. Consider că meseria de somelier ar trebui mai mult popularizată, pentru că somelierul e ca educatorul: îl formează pe viitorul adult să aprecieze calităţile unui vin, să nu-l considere doar o băutură alcoolică.”

Despre, pe scurt 
Membru O.S.R. 2011, Membru Association des Sommeliers d’Europe, Hospes O.E.V.E. Ordo Equestris Vini Europa
Studii / activităţi în domeniu: Cursuri somelier, WSET Level 2, passed with distinction; somelier la diferite ediţii Vinvest, Vintest, Goodwine, Wine Fair Transilvania, Polus Center Culinary Cup, World Congress of Culinary Traditions; jurat la ediţii ale Premiilor de Excelenţă Vinul.ro, Pistonul de Aur, Centura Rose, parte din echipa tehnică IWCB 2014
Colaborări cu: Corcova Roy & Dâmboviceanu, Wine Princess (Balla Geza); Crama Mennini, Chateau Vartely, Tenuta Colibaşi, Vinul lui Dinescu
Vinuri preferate / recomandate de la Crama Dealul Dorului: Riesling italian (Aur – IWCB 2015); Muscat Ottonel (Argint – Chişinau Wines and Spirits Contest 2015, Vinofest 2015); Burgund Mare (Aur – Vinvest 2016).
De la alte crame: Individo. Traminer & Sauvignon Blanc – Chateau Vartely; Tămâioasă Românească – Prince Ştirbey; Rose Merlot – Vie Vin Vânju Mare; Fetească Neagră – Vinul lui Dinescuş Chateau Valvis, Cabernet Sauvignon 2009 – Sâmbureşti
Recomandări de restaurante: Karadorde, Timişoara; Epoca Steak House, Craiova
Contacte: e-mail: george.ignat@dealuldorului.ro, www.dealuldorului.ro