Georgia on my mind

Cei mai multi dintre dumneavoastra ati auzit (si poate v-ati si delectat cu ele) de vinurile nordamericane. Ca parte deloc de neglijat a Lumii Noi a vinurilor, ele si-au facut deja un renume printre cunoscatorii de la noi, regiuni ca Napa Valley, Washington State sau Sonoma County avand deja prozeliti si in randul consumatorilor din Romania. Si nu-i de mirare, atata timp cat Statele Unite reprezinta al patrulea producator mondial de vin dupa Franta, Italia si Spania!

Publicitate
Ravago

RAZVAN JURCA

Dincolo de numele mari ale lumii vinurilor legate de Noul Continent ca Robert Parker, Robert Mondavi sau Bob Trinchero, ori de soiurile locale cu parfum de Far-West ca White Zinfandel, Dixie Red sau Black Muscat, “Apellation America” include si povesti despre vin din zone cu rezonanta exotica, despre care s-a scris prea putin, din pacate, chiar acasa la ele. Una dintre acestea, seducatoare prin istorie, cultura si palmares international (altul decat vinul, evident) se gaseste in inima Sudului american. Passepartout va invita la o calatorie prin patria bumbacului, a lui Louis Armstrong, a lui Martin Luther King si a celebrei Coca-Cola, in cautarea „vinului”: Georgia, USA.

Publicitate
Oprisor

UNDE TOKAJ BATE BORDEAUX-UL!

passepartout-georgia3Se stie: colonistii Noului Continent au sadit in noua lor patrie tot ce le era mai drag din locurile natale – de aici si delicioasele toponimii americane amintind de orase arhicunoscute din lumea veche. Chiar daca spaniolii, primii care au pus piciorul pe teritoriul actual al Georgiei, pe la 1600, nus-au invrednicit sa aduca cu ei si cativa butuci de vita nobila, ei bine, au facut-o, mai tarziu, cu brio, ungurii! Daca la inceputul secolului al XVIIIlea, tentativele de aclimatizare a strugurilor, dar si a duzilor (hrana predilecta a viermilor de matase, a caror crestere era in mare voga in epoca, e frunza de dud) au esuat in Georgia, lasand loc plantatiilor de orez si iuta, la nici macar o generatie si acestea au fost abandonate in favoarea adevaratului tigru economic al epocii, planta-blazon a intregului Sud: bumbacul. Totusi, la inceputul secolului al XIX-lea, mai multe familii de coloni sti maghiari, s-au reunit in Haralson County, langa Bremen (cel local, evident) cu scopul declarat de a crea o insula de vita de vie in oceanul de bumbac care a devenit Georgia. Asa sau intemeiat, pe teritorul american, Budapesta si, fireste, Tokaj, de buna seama cultivate cu Sipon si Furmint! Acesta a fost primul pas. De aici si pana in 1907, au fost create mai multe zone viticole in Georgia centrala, apartinand mai ales francezilor, care au pornit cu gandul sa aduca Bordeaux- ul in America, la propriu si la figurat! Planul nu le-a reusit, din pacate, pentru ca in anul de gratie 1907 a intrat in vigoare si pe teritoriul georgian mult hulita „prohibitie”. In consecinta, in doar doua saptamani, viile au fost facute una cu pamantul, iar francezii si-au pus picioarele la spinare si nu s-au oprit decat in statul vecin, la New Orleans, in Louisiana, unde s-au apucat de contrabanda cu spirtoase, importate, ca sa vezi, tot din Georgia, patria de origine a celebrului “moonshine”! Spre cinstea lor, ungurii au ramas, si, odata cu abrogarea Prohibitiei, si-au reluat activitatea, continuand sa produca pana in ziua de astazi Tokaj “made in USA”.

AMERICAN BEAUTY

passepartout-georgia5Desi, la inceputul secolului al XIX-lea, odata cu prima febra a aurului de pe teritoriul american (putini stiu ca ea a fost iscata aici, in 1829), Georgia a fost supranumita “The Gilded State” (Statul poleit n.a.), adevarata sa frumusete se datoreaza mai ales pamantului extrem de generos care i-a asigurat de-a lungul timpului o agricultura de invidiat. Relieful complex, ce include pe langa o imensa campie, zone deluroase scaldate de soare si chiar munti destul de inalti a favorizat, la sfarsitul secolului trecut, si dezvoltarea viticulturii de competitie, promovata de un plan economic ambitios la nivel de stat. Cu o varsta medie de sub 40 de ani, marile proprietati viticole din Georgia sunt deja in vizorul criticii de specialitate, cu rezultate notabile atat la soiurile locale cat si pentru caliatea cu care sunt vinificate aici soiurile importate din Europa, in special. Iata, mai jos, doua exemple graitoare despre ce reusesc sa faca georgienii cu vinul lor:

POFTITI LA SWINE WINE!

Nici nu trebuie sa-i auzi numele. Doar cand ii vezi eticheta, iti vine sa-i zici “vin de porc”. Dar nu e! Acest cupaj dintr-un soi local (Cynthiana- Norton cu Cabernet Franc, Merlot si un strop de Cabernet Sauvignon), vandut sub marca “Fat Boy” e copilul de aur al producatorului Three Sisters, crama infiintata in 1995. “Parintii” sai, Sharon si Doug Paul, doi fosti creativi ai unei agentii de publicitate din Atlanta, retrasi “la inaltime, sa faca lucruri mai bune”, au cumparat cele 70 de hectare de deal intre Dalhonega si Cleveland (Georgia, nu Ohio, of, americanii astia!) si s-au pus pe facut vin cu ajutorul lui Robert Mondavi jr. Robert Parker insusi a gustat acest “rosu, sec, versatil, potrivit pentru orice palat si bun pentru orice ocazie” si i-a dat 89 de puncte. Crama, construita in 1997 pe Georgia Wine Highway (autostrada vinului, zic ei, nefiindu- le suficient un drum obisnuit), a fost proiectata ca un adevarat conac in stilul anilor 1800 special pentru agroturism de arhitectul Garland Reynolds si a obtinut in 1999 titlul “Best Winery in the South” de la TurnerSouth’s Blue Ribbon Television Series. Si cum americanii se pricep sa faca bani din orice, nu din cele 3000 de lazi de vin produse anual li se trage sotilor Paul averea, ci din cele nu mai putin de 5 festivaluri de vin pe care le organizeaza anual, cu participarea intregii comunitati, chiar la botul calului (ca nu-i elegant sa spui la ratul porcului, nu-i asa?).

CHESSER ISLAND WINERY

passepartout-georgia6Tracy si Melinda Chesser se mandresc nevoie mare ca au inceput sa faca cel mai bun spumant din Sudul Statelor Unite in 2005. Pamantul pe care se gaseste podgoria Chesser Island se gaseste in Folkston, intr-o fosta rezervatie a tribului Cherokee numita Okefenokee. Crama in care se produce spumantul Okefenokee (brut), castigatorul premiului „Steaua Sudului” pentru calitate, este amenajata in casa batraneasca construita de Tom Chesser in 1927 si adaposteste tehnologia traditionala champenoise in care se vinifica, dupa carte, Pinot Noir, Pinot Meunier si Chardonnay. Ca si in cazul celor de la Three Sisters, nu neaparat cele 50 de hectare de vie asigura confortul financiar al familiei Chesser, ci mai ales povestea locului care, bine valorificata printr-un turism bine coordonat (aproximativ 400.000 de vizitatori pe an) rotunjeste masiv veniturile proprietarilor, permitandu-le sa nu faca rabat la calitatea spumantelor pe care le produc. Daca mai pui ca si statul georgian contribuie masiv, prin subventii, la dezvoltarea agroturismului in zona (Chesser Island se gaseste in mijlocul unei mlastini invaluita in mistere de tot soiul), atunci intelegi de ce o initiativa in mod normal sortita esecului se poate transforma, e drept, in America, intr-o poveste de succes.