Ghidul seductiei

Ati plecat din club / de la concert / de la teatru si ati ajuns la tine acasa. Jumatate din drumul catre inima ei e facut. Stie ca esti placut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decat cele legate de „o inima albastra”. Livrari la domiciliu nu prea exista la ora asta, iar daca o lasi sa astepte pe canapea si dispari prea multa vreme in bucatarie, risti sa nu-i mai poti oferi decat o patura si-o perna. Daca dragostea trece prin stomac, Vinul.ro va prezinta in fiecare numar trei pasi catre inima ei: gustari si mancaruri delicioase, de gatit rapid, la care sa asortati vinurile potrivite.

FETTUCCINE CU SPARANGHEL SI SOMON FUMÉE

ghidul-fettuccineFierbeti in apa sarata cate fettuccine (paste late) simtiti nevoia pentru doua portii, urmand indicatiile de pe pachet. In ultimele trei minute adaugati si cateva bucati de sparanghel, taiat pe diagonala in bucati de 4-5 centimetri (cam 500 de grame). Intre timp, incalziti intr-o tigaie o cana de smantana, la care adaugati jumatate de lingurita de hrean ras, din conserva de peste iarna (daca e proaspat, puneti un sfert de lingurita sau chiar mai putin), si cateva fire de patrunjel. Fierbeti un minut, adaugati peste pastele si sparanghelul (scurse in prealabil, evident) si adaugati cu grija bucatele de file de somon afumat.

Se asorteaza cu un alb puternic sau un rosé prietenos. Pentru ca nu a venit primavara chiar de tot, e de preferat cel din urma (daca cititi revista mai tarziu, orientati- va, totusi, dupa un Sauvignon Blanc). FITA MICA: Vinul Cavalerului, Merlot Rosé. FITA MEDIE: Rosé Rotenberg. FITA MARE: Rosé DAVINO 2009.

NUCA DE VITEL CU AFINE, SHERRY SI GORGONZOLA

ghidul-rotenberg-menestrel_mg_1377-tfz-300Un delicios fel principal, inspirat oarecum de carnurile vanatoresti de pe la Casa Iancului, este “dedicat” vinurilor grele si intense. Topiti intr-o tigaie doua lingurite de unt, aruncati si 3-4 catei de usturoi taiati “cu lama”, precum si o ceapa de apa taiata in solzi subtiri. Cand totul e transparent, adaugati o cana de supa de carne (cu cat mai putina grasime) si o jumatate de cana de afine (congelate, deh-sezonul… Din nou, daca cititi mai tarziu, folositi, evident, proaspete. Daca folositi afine uscate, puneti doar un sfert de cana). Cand se incinge, puneti si o cana de sherry Nectar sau de porto “ruby”.

Cand scade pana la o jumatate de cana, sosul e gata. Carnea se arunca intr-o tigaie cu alte doua lingurite de unt si se lasa cam cinci minute pe fiecare parte pentru a fi la limita dintre “mediu” si “in sange” (pentru bucati de aprox. 1,5 centimetri grosime). Scoateti fripturile cand sunt facute dupa gust. In putina zeama ramasa adaugati rozmarin, apoi turnati sosul si inca un sfert de cana de supa de carne, totul se scade pana ramane doar o jumatate de cana de sos.

Puneti bucati subtiri de gorgonzola peste carnea fierbinte, adaugati sosul si savurati… FITA MICA: Carmenere Reserva Cono Sur, Shiraz “Cocos” de la Recas, Feteasca Neagra Maiastru. FITA MEDIE: Menestrel Rotenberg, Novac Stirbey, Feteasca Neagra Domeniul Coroanei (sunt doar 5.000 de sticle, deci fiti pe faza!). FITA MARE: Beronia III a.C. (importat de Cramele Recas), un Amarone de la Masi (de oricare!), un Brunelo sau un chateau bun…

ANASON PE FELIUTE

ghidul-anason

Pe cat de simplu este de preparat acest desert, pe atat de obligatoriu este sa-l faceti si sa-l puneti la frigider inainte de a va apuca de restul treburilor. Desfaceti in felii, eventual taiate pe jumatate, un grapefruit roz, unul alb si unul galben, doua portocale (una poate fi rosie) si doua mandarine. Adaugati un sfert de cana de apa si tot atata zahar, apoi 4-5 stele de anisa sau o lingurita de seminte de anisa, apoi lasati totul la frigider 60- 90 de minute. FITE MICI sI MEDII – cava spaniole, frizzante, prosecco sau spumante romanesti, e piata plina de optiuni, de la 20 la 45 de lei. Pentru ceva special, Cava Sabate i Coca sau ceva din regiunea Champagne.