Ati plecat din club / de la concert / de la teatru si ati ajuns la tine acasa. Jumatate din drumul catre inima ei e facut. Stie ca esti placut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decat cele legate de „o inima albastra”. Livrari la domiciliu nu prea exista la ora asta, iar daca o lasi sa astepte pe canapea si dispari prea multa vreme in bucatarie, risti sa nu-i mai poti oferi decat o patura si-o perna. Daca dragostea trece prin stomac, Vinul.ro va prezinta in fiecare numar trei pasi catre inima ei: gustari si mancaruri delicioase, de gatit rapid, la care sa asortati vinurile potrivite.
RULOURI DE VINETE CU BRANZA DE CAPRA
Taiati pe lungime una-doua vinete curatate de coaja, in felii de 5-6 milimetri. Frecati feliile cu sare pe ambele parti, lasati la scurs un pic, intr-o strecuratoare, apoi clatiti feliile si punetile la uscat pe servetele de hartie. Ungeti feliile cu ulei de masline (eventual aromat cu rozmarin) pe ambele fete si puneti-le pe gratar sau in tigaie, 3 minute pe fiecare parte sau pana devin moi si usor aurii. Puneti branza de capra rasa, adaugati cubulete de rosii cherry fara samburi si coaja, stropiti cu patrunjel si rulati feliile incepand cu latura mai ingusta. Cel mai potrivit vin este o Vernaccia di San Gimignano, insa este destul de dificil de gasit (unul destul de bun este importat de Vinitaly Deluxe). FITA MICA: Trebbiano Toscano (Arte&Vino) sau Vernaccia di San Gimignano de la Piccini. FITA MEDIE: Vernaccia di San Gimignano de la Rocca delle Macie. FITA MARE: Verdicchio Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC.
PIEPT DE PUI CU MIGDALE
Incingeti bine o tigaie unsa cu un strop de unt si stropita cu sare si piper. Puneti, la foc viu, dar nu la maximum, doua jumatati de piept dezosat (preferabil cu piele), doua minute pe fiecare parte. Lasati flacara spre mediu-incet si mai lasati carnea sa se patrunda, cam 5 minute pe fiecare parte. In grasimea ramasa (daca nu e suficienta, adaugati o lingurita de ulei de masline sau un strop de unt) prajiti migdalele maruntite pana devin aurii, scoateti-le si puneti-le pe un servetel de hartie, pentru a inlatura excesul de grasime. Puneti in tigaie o cana de vin alb sec si un catel de usturoi zdrobit bine cu sare (nu chiar mujdei, dar mai aproape de pasta de usturoi decat de catel intreg). Amestecati pana scade la jumatate, adaugati cam doua lingurite de patrunjel proaspat, tocat, o lingurita de unt, zeama de lamaie dupa gust si, cand totul se omogenizeaza, adaugati migdalele. Sosul merge direct pe bucatile de pui (pe care le puteti pastra pe farfurii calde pana e gata sosul). Pentru ca a venit canicula si trebuie sa ne racorim, prima sugestie ar fi un prosecco. FITA MICA: Adria Vetriano alb, extrabrut. FITA MEDIE: Varaschin extra dry. FITA MARE la prosecco nu prea exista, asa ca fie va orientati spre un spumant ca Ferrari Maximum Brut, fie tineti banii pentru data viitoare.
INGHETATA FIERBINTE
Puneti in tigaie o cana de zahar brun, o jumatate de cana de smantana grasa, doua lingurite de unt, doua lingurite de sirop de porumb (sau de artar, daca nu gasiti), un sfert de lingurita de sare si amestecati totul pana incepe sa fiarba. Adaugati o cana de coacaze proaspete (daca nu aveti, nu puneti zahar in mixul initial si puneti un borcan de dulceata de coacaze). Turnati sosul fierbinte peste cupe de inghetata (recomandabil de vanilie, fistic, ciocolata, caramel sau tiramisu). In functie de inghetata aleasa si de disponibilitatile financiare, puteti baleia de la spumante la vinuri rosii grele, de la Pinot Noir-uri delicate la sherry-uri si porto-uri. Daca temperatura de afara o permite, si daca ati ales inghetata de cacao cu ciocolata neagra, mergeti pe mana unui rosu italian cu greutate (Barolo, Amarone, Brunello di Montalcino etc.).