Ghidul seductiei (4)

Ati plecat din club / de la concert / de la teatru si ati ajuns la tine acasã. Jumãtate din drumul cãtre inima ei e fãcut. Stie cã esti plãcut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decât cele legate de “o inimã albastrã”. Livrãri la domiciliu nu existã la ora asta, iar dacã o lasi sã astepte pe canapea si dispari prea multã vreme în bucãtãrie, risti sã nu-i mai poti oferi decât o pãturã si-o pernã. Dacã dragostea trece prin stomac, Vinul.ro vã prezintã în fiecare numãr trei pasi cãtre inima ei: gustãri delicioase, de gãtit rapid, la care sã asortati vinurile potrivite.

Publicitate
Ravago

seductie5

Crochete cu brânzã

Publicitate

Nu e un fel de mâncare foarte inspirat, dar vã dã ocazia sã vã dati mãsura talentelor, pentru cã veti folosi, cu morga unui profesionist, un fãcãlet si o roatã de tãiat pizza (dacã aveti roatã de tãiat aluat, cu marginea zimtatã, e si mai bine!).
Amestecati într-un bol brânzã cedar foarte uscatã, rasã (la o adicã, merge si o Grana Padano), chimen si boia de ardei iute. Dezghetati o foaie de aluat, pe care o tãiati în douã pãrti egale. Pe una presãrati brânza, pe cealaltã ungeti-o cu ou bãtut, apoi faceti un sandwich din cele douã, cu oul deasupra brânzei. Presati usor cu un fãcãlet, cât sã nu se rupã foaia, dar sã nu rãmânã bule de aer. Tãiati felioare de 1,5-2 centimetri lãtime (cu o roatã de tãiat pizza sau un cutit de aluat), mai ungeti-le odatã cu ou si chimen, rãsuciti-le si aruncati-le la cuptor, pe o foaie de gãtit, timp de 10-12 minute. Fitã micã: un Carmenere Varietal Cono Sur. Fitã medie – Merlot 2006, La Cetate, Carl Reh. Fitã mare: Feteascã Neagrã Purpura Valahica, DAVINO, 2006.

Chiftelute de orez cu suncã

Amestecati douã cãni de orez fiert cu bucãtele mãrunte de suncã bine afumatã, apoi frãmântati amestecul (în care pot fi aruncate si câteva fire de verdeatã tocatã mãrunt sau un strop de cimbru cu rozmarin), formând chiftelute de 3-4 centimetri diametru. Treceti chiftelutele prin ou bãtut usor (nu ca pentru o omletã pufoasã), apoi prin pesmet, si prãjiti în mult ulei, pânã devin aurii. De obicei este suficient sã se întoarcã de trei ori, la 2-3 minute. Se poate bea în continuare acelasi vin de la crochetele cu brânzã. Dacã doriti, totusi, sã treceti la altceva… Fitã micã: Shiraz Nederburg Clasic. Fitã medie: Cabernet Sauvignon Domeniul Coroanei, 2007. Fitã mare: Rosemount Mountain Blue, Shiraz / Cabernet Sauvignon.

seductie4

Cos de fructe fierte

Puneti în tigaie patru cãni de apã, o jumãtate de canã de zahãr brun, un pachet de 250 de grame de mix de fructe uscate si un bãt de scortisoarã proaspãt mãcinat. Amestecati pânã se dizolvã zahãrul si lãsati la foc mic pânã când fructele se înmoaie, iar în tigaie mai rãmâne doar o canã de zeamã (dacã fructele se înmoaie mai repede, se scot într-un bol si se mai lasã zeama la scãzut). Dupã ce a scãzut suficient, se toarnã zeama peste fructe, se adaugã bucãti de portocalã proaspãtã si un topping de iaurt gras sau smântânã, presãrat cu scortisoarã. Vinul trebuie sã fie ori foarte parfumat, ori dulce. Fitã micã: Muscat Samos Kourtaki. Fitã medie – Muscat Frontignan, Domeniul Coroanei. Fitã mare: Kendermanns Eiswein.