Ghidul seductiei (5): Picanterii in roz

Ati plecat din club / de la concert / de la teatru si ati ajuns la tine acasã. Jumãtate din drumul cãtre inima ei e fãcut. Stie cã esti plãcut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decât cele legate de „o inimã albastrã”. Livrãri la domiciliu nu existã la ora asta, iar dacã o lasi sã astepte pe canapea si dispari prea multã vreme în bucãtãrie, risti sã nu-i mai poti oferi decât o pãturã si-o pernã. Dacã dragostea trece prin stomac, Vinul.ro vã prezintã în fiecare numãr trei pasi cãtre inima ei: gustãri delicioase, de gãtit rapid, la care sã asortati vinurile potrivite.

Publicitate
IWCB

seductie

Panini de vinete si anghinare

Publicitate

O gustare de adus aminte multã vreme, desi este vorba de un sandwich la limita inferioarã a banalului. Dacã aveti grãtar, totul este perfect, dar aceastã retetã poate fi preparatã si la un banal aparat de fãcut sanwhich-uri. Pe scurt: asamblati într-un mixer o pastã de inimi de anghinare conservate, capere, usturoi si maionezã, pânã când vegetalele sunt zdrobite (dar nu pãstosite). Tãiati capetele unei vinete, apoi tãiati patru felii longitudinale. Ungeti cu pensula feliile cu un amestec de ulei de mãsline, sare si piper, si lãsati-le câte douã minute pe fiecare fatã, fie pe un grãtar (acoperite), fie în sandwich-maker. Feliile de pâine (opt la numãr) se lasã pe grãtar pe o singurã parte, pânã când prind urmele de grill. Pe partea cu urmele se pun pe jumãtate dintre felii, vinetele, iar pe cealaltã jumãtate – maioneza cu anghinare. Se asambleazã sandwich-urile si se mai lasã pe grãtar, cât sã prindã culoare, pe fiecare parte. Merg bine cu orice vin de varã, rece si acid, de la un Trebianno Toscano la un Sauvignon Blanc / Semillon Cono Sur sau un Viño Verde. Un rosé la fel de acid, si ceva mai prietenos parfumat, ar clãti mai bine gura, pentru a pregãti papilele pentru felul urmãtor.

Curmale umplute în bacon

Se iau câteva curmale mari, se taie pe o parte si se scoate miezul, utilizând un cutit mic si bine ascutit. În fiecare dintre ele se introduce câte o bucãticã de pecorino sau o jumãtate de linguritã de parmezan ras. Curmalele se învelesc în felii subtiri de bacon, unse „în interior” cu ardei iute uscat si frecat cu ulei (condimentul turcesc pe care îl gãsiti în mãcelãriile „Halal” si pe la chioscuri de kebap). Fixati totul cu o scobitoare si prãjiti în tigaie pânã când baconul devine crocant. Fiind usor picante, curmalele cer un vin rosé sau un rosu usor – un Merlot sau o Feteascã Neagrã de la Rotherfield Properties s-ar potrivi de minune, dar nici un rosé elegant, trandafiriu, rece si apetisant, nu e de lepãdat. Pentru câtiva lei în plus, s-ar potrivi si Shiraz-ul de Recas sau o Feteascã Neagrã de la Oenoterra.

Gãluste jamaicane

Trageti la tigaie un pic de salote si ceapã tocate fin (dacã nu gãsiti salote, puteti folosi bulbii de ceapã verde), cu sare, piper, cimbru proaspãt (un sfert de linguritã) si curry (trei sferturi de liguritã), într-un strop de ulei de mãsline, pânã se înmoaie ceapa. Adãugati 300 de grame de carne tocatã de vitã si un sos picant (dacã gãsiti sos iute jamaican, cu atât mai bine, dacã nu – mexican), si amestecati pânã se gãteste. Rãciti si înveliti câte o linguritã din amestec în aluat bine întins (ar trebui sã iasã cam 25 de gãluste), apoi prãjiti în baie de ulei (mãcar 2,5 centimetri), pânã devin aurii. Continuati cu rosé-ul ales la al doilea fel sau treceti la „vinul serii”, suficient de bun cât sã încheie totul cu un gust lung si plãcut – un Merlot Rotenberg, un Quinta dos Quatro Ventos sau un Cuvee Uberland.