Ghidul seductiei de Valentine’s Day

Abia ce trecura Craciun, Revelion si jumatate de duzina de sfinti numai buni de dres amarul de mahmureala, ca ne si pregatim de cea mai colorata, vesela si degraba incheietoare de casnicii de-o zi sarbatoare importata: Valentine’s Day. Sau Ziua Indragostitilor, cum am tradus-o noi spontan, abtinandu-ne, totusi s-o trecem in calendarul ortodox, intre cuviosii Martinian si Eusebiu. In acest an, dat fiind ca Valentin face declaratii fix in duminica Lasatului sec de branza, vom avea grija sa va seduceti partenera pe calea cea mai simpla, demult cunoscuta – „Dragostea trece prin stomac“. Cu retete de post pline de branza si retete pentru pacato sii obisnuiti. Si, pentru ca este o zi in care placerea doamnelor este fundamentala, am ales mai multe mai multe mancaruri sexy si usoare si mai multe deserturi decat de obicei…

Publicitate
Ravago

GUSTARI

Nu are rost, dupa aproape o luna de abuzuri, sa mai sugeram si noi diverse prostii grele. Mai degraba asezati cateva „platouase“ pe placul inimii oricarei sarbatorite (oricum, tot ce gatiti pentru Valentine, merge bine si de 1, si de 8 martie, dar pana atunci mai revenim si noi cu niste sugestii). Asa ca puteti pune pe masa: • rulouri din carpaccio de somon umplute cu icre de somon (red caviar) si 1-2 capere sfaramate inauntru; • Midii facute la abur stropite cu sos de chili, usturoi, ghimbir, sos de soia light si dark, patrunjel si ceapa tocata foarte marunt • Pesmeti cu branza albastra frecata cu unt, nuci si, optional, un strop de jeleu de struguri; • Felii de portocala puse pe pat de mascarpone, unse cu miere si stropite cu fistic pisat (nu prea fin). Gasiti, dupa bugete, fie un alb sec foarte fin, fie un rose parfumat. Fiind 14 februarie, am inclina spre a doua varianta, mai ales ca degustarile din 2010 au demonstrat ca stam bine la rose-uri. VARIANTE: Terra Romana Rose, Rose DAVINO, Pinot Noir rose Domeniul Segarcea, rose Prince Stirbey. Pentru BUGETE MAI GENEROASE – Henri Fabre Pure Dedicace Rose AOC Bandol.

DESERTURI DE POST: Mozzarella cu stafide Intepati cativa bulgari de mozzarella di bufala (daca se poate „campagna“) cu varful unui cutit cu lama subtire si indesati cu incredere stafide (macar 7-10 stafide per bulgaras). Impachetati in folie de aluminiu, lasati un minut – un minut jumatate la cuptor, varsati apoi continutul pe o farfurioara pe care ati pus in prealabil un pat subtirel de dulceata de struguri. Daca aveti instrumente, puteti adauga deasupra doua lingurite de gheata tocata in blender, cu o lingurita de sirop, ideal din acelea si fructe cu cele din dulceata. Se asorteaza cu un vin dulce, dupa buget: Grasa de Cotnari (ziua pica inainte de leafa), Sirena Dunarii (14 e ziua de leafa) sau un Sauternes / Muscat de Alexandria delicat (ati primit, in sfarsit, creditul acela!).

Publicitate
IPPU

DE NE-POST: Zabaglione de lamaie cu grapefruit Se curata de coaja si pielite trei grapefruit-uri si se aranjeaza intr-un bol, cu feliile taiate in 203 bucati de cate o imbucatura. Separat, amestecati 1 – 2 minute doua oua intregi, doua galbenu suri mari (sau 3 mici) si trei sferturi de cana de zahar. Se pune bolul cu ouale deasupra unui vas in care fierbe apa si se amesteca pana cand continutul devine spumos. Adaugati un sfert de cana de zeama de lamaie si continuati sa amestecati pana se intareste amestecul (cam un minut), dupa care repetati operatiunea cu inca un sfert de cana de zeama de lamaie. Luati de pe foc si amestecati, pe rand, 4 jumatati de lingurita de unt, fiecare dintre ele pana se integreaza in amestec. Dupa ce se raceste incet, se toarna peste bucatile de grapefruit. In mare, merg aceleasi vinuri ca la mozzarella cu stafide, insa traditia ar cere un Moscato D’Asti sau un Marsala…

DESERTUL OBLIGATORIU DE 14 FEBRUARIE: Fondue de ciocolata cu fructe Dizolvati in tigaie 100 de grame de zahar in 100 de grame de apa, amestecand pana ajunge la consistenta unui sirop. Separat, puneti 400 de grame de ciocolata neagra, rupta in bucatele, intr-un bol de sticla termorezistenta, plasat deasupra unui vas in care fierbe apa. Cand se topeste ciocolata, adaugati siropul de zahar si continuati sa amestecati. Puneti amestecul in pahare, pe un platou cu ananas, capsuni, banane, eventual mango, smochine si struguri. Daca aveti, puteti adauga peste ciocolata boabe de cacao sfaramate nu foarte fin. Bucatile de fruct pot fi asezate pe betisoare de frigarui, pentru a usura contactul cu ciocolata. Amestecul se preteaza si la vinuri „barbatesti“ (un syrah nefiltrat, uf…), dar il veti servi cu spumante sau champagne. BUGET DE BUGETAR cu reduceri – Cashemere autohton / Enigma Rose (daca mai gasiti pe undeva) / spumant Jidvei. BUGET DE AMPLOAIAT PRIVAT – prosecco (Adria Vetriano e doar vreo 36 de lei) sau o cava spaniola. Buget de manager de multinationala – un Taittinger pentru rafinati, Dom Perignon si alte asemenea pentru cei care vor sa se dea mari.