Ghidul seductiei

Revenim, dupa un mic „derapaj” de Sarbatori, la scenariul clasic al acestei rubrici. Deci… Ati plecat din club / de la concert / de la teatru si ati ajuns la tine acasa. Jumatate din drumul catre inima ei e facut. Stie ca esti placut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decat cele legate de “o inima albastra”. Livrari la domiciliu nu prea exista la ora asta, iar daca o lasi sa astepte pe canapea si dispari prea multa vreme in bucatarie, risti sa nu-i mai poti oferi decat o patura si-o perna. Daca dragostea trece prin stomac, Vinul.ro va prezinta in fiecare numar trei pasi catre inima ei: gustari si mancaruri delicioase, de gatit rapid, la care sa asortati vinurile potrivite.

RADU RIZEA

RISOTTO CU TRUFE NEGRE

ghidul-seductieiUn risotto este infinit mai complicat decat un simplu pilaf, mai ales daca nu aveti chef sa stati pe langa aragaz prea multa vreme. Insa, in acest caz, merita efortul. Caliti orezul intrun amestec alcatuit din doua lingurite de ulei si una de unt, impreuna cu o ceapa medie bine maruntita. Adaugati supa de legume sau de pui, putin cate putin, amestecand pana se absoarbe lichidul, si gustand periodic pentru a va asigura ca nu se fierbe prea tare (si orezul poate fi gatit “al dente”, cu un pic de efort). Cand e aproape gata, radeti o trufa de iarna pe un slicer bun (se curata cu periuta de dinti, in prealabil, ca sa nu ramana vreo urma de pamant), si mai lasati 5-6 minute la foc mic, amestecand cat sa nu se lipeasca si cat este nevoie ca feliile de trufe se intre in contact cu tot orezul. Dupa ce sunt gata si trufele, stingeti focul, stropiti cu un parmezan bun si mai amestecati un pic. Asortarile cu vin se pot face dinspre orice zona gustativa – si albe, si rosii, si seci, si dulci. Pentru ca este, insa, primul fel de mancare, ar fi aberant sa incepem cu un alb dulce (de final) sau direct cu un rosu sec (care limiteaza alegerile ulterioare, cu atat mai mult cu cat al doilea fel cere un strop de vin alb). BUGET MIC: Riesling Sevruga Terase Danubiene. BUGET MEDIU: Chardonnay Domeniul Coroanei 2007 (usor picant si foarte sec). BUGET MARE: Feteasca Regala Genius Loci, Prince Stirbey.

PIEPT DE CURCAN UMPLUT CU MASLINE, FETA sI TRUFE

Se iau cateva bucati de piept de curcan, de preferat niste fileuri mai solide, astfel incat prepararea sa dureze putin. Nu e o greseala: un file prea subtire nu mai poate fi taiat longitutdinal, asa cum urmeaza sa faceti, iar un file mai solid iese, in final, mai usor de facut decat un pachet cu doua fileuri mai subtiri… Dar asta e alta poveste, si va puteti adapta din mers. Pe scurt: faceti un amestec 50/50 din rondele de masline si feta. Decupati un file astfel incat sa poata fi umplut. Puneti feta si maslinele peste un strat de felii de trufe, mai adaugati trufe astfel incat sa creeze inca un strat deasupra umpluturii, prindeti cu scobitori si aruncati intr-o tigaie de teflon, cat sa se fatuiasca. La fel ca orice piept de pasare, fileul se va intari putin, inchizand bine umplutura. Adugati smantana (cam 150 ml la doua fileuri). Cand fierbe, aruncati in tigaie vin alb sec, respectand o singura regula: un vin care nu e suficient de bun pentru a fi baut, nu e bun nici de gatit. Intoarceti de pe o parte pe alta la fiecare 3-4 minute, timp de maximum 20 de minute. Daca aveti fileuri prea groase, mai adaugati vin pana se patrund. Se poate continua cu vinurile de la inceput sau se poate face un pas inainte. BUGET MIC: Chardonnay Tarapaca Varietal, pentru placerea doamnei sau Sauvignon Blanc de la acelasi producator pentru placerea bucatarului. BUGET MEDIU: Price Stirbey Vitis Vetus Sauvignon Blanc. BUGET MARE: Revelatio sau Sauvignon Blanc de la DAVINO.

GOURMET DE SUPERMARKET

Taiati felii subtiri de inghetata cu multa cacao (ciocolata, ciocolata cu caramel, tiramisu etc.) luata de la orice magazin. Presarati dulceata de coacaze sau de zmeura, stropiti cu un pic de esenta de rom sau cu un strop de rom bun), dupa care stropiti cu alune sau nuci sfaramate cu coada cutitului, dupa ce le-ati trecut un minut-doua prin tigaie. In aceasta zona de desert puteti sa va miscati cu lejeritate prin aproape toate zonele de vin, de la spumante la vinuri rosii seci, cu stagii de maturare la baric, sau chiar la vinuri dulci sau licoroase. Personal, as alege un spumant extrabrut sau brut sau o „Sirena Dunarii” de la Vinarte pentru partenera, iar pentru mine as asorta un pahar de Shiraz 2006 La Cetate, un Merlot Rotenberg 2006 sau un Cabernet picant de „Lume Noua” (Chile sau Australia).