Ghislain Moritz: „Recunoaşterea meritelor este importantă pentru un enolog”

A surprins, probabil, faptul că un vin creat special pentru marele retail a fost considerat cel mai bun rose la cea de-a opta ediţie a Premiilor de Excelenţă Vinul.Ro. Dar surpriză este doar pentru cei care nu l-au încercat, pentru că Vila Dobruşa  Rose 2015 îşi merită pe deplin statutul. Ghislan Moritz, creatorul vinului, era convins că vinul său va lua medalie, dar recunoaşte că nu s-a aşteptat să fie cel mai bun din competiţie. Dar asta nu l-a împiedicat să se bucure din plin de premiul primit şi de multele medalii obţinute de vinurile Avincis. (Horia Hasnaş)

Publicitate
Excursii

Ghislain, te aşteptai la acest premiu?

– Deloc, e o surpriză mare şi foarte plăcută. Ca să fiu sincer, mă aşteptam ca vinul să obţină o medalie, pentru că ştiu ce am făcut, dar nu speram să fie chiar cel mai bun din concurs. Plus că nu ştiam depre existenţa acestui premiu, deci pot să spun că sunt surprins, nu?

Publicitate
Velvet

Avem voie să ne arătăm surprinşi pentru că un vin creat special pentru retail a fost cel mai bun din competiţie la clasa lui?

– Probabil că acum trei-patru ani aşa ceva nu ar fi fost posibil. Când am venit eu în România toată lumea se gândea numai la HoReCa, toate eforturile erau îndreptate către acest segment. Numai că acum asistăm la un fel de viraj, toţi suntem foarte interesaţi de retail. Nu doar de listare, ci, mai ales, de creşterea calităţii vinului destinat marelui retail. Ştiu că, raportat la anii precedenţi, faptul că un vin de 22 de lei obţine medalie de aur şi este declarat cel mai bun rose, poate surprinde, dar noi, la Avincis, aşa am gândit conceptul. Un vin accesibil, dar cu calitatea cu care ne-am obişnuit clienţii.

Ce diferenţă ar fi între rose-ul Vila Dobruşa şi cel din gama Avincis, că ambele sunt din Cabernet Sauvignon?

În imagine, Ghislain schimbă impresii oenologice cu bunul său prieten Cornel Sandu (stânga), proprietarul și “muncitorul șef” de la Crama Via Sandu.

–  Şi ambele provin de pe aceeaşi parcelă, una aproape de platou, unde, pe lângă argilă, apar vinele de calcar. O parcelă care îmi oferă o aciditate deosebită, aproape crocantă…Păi ce deosebiri să fie? Una ar fi eticheta, nu? (zâmbeşte) Nu, nu e vorba doar de atât, vinificarea e un pic diferită, cel din Vila Dobruşa a avut o presă puţin mai mare, plus că am insistat pe stabilizarea tartrică pentru a nu prezenta depuneri pe raft. Că, deocamdată, consumatorul din retail dacă vede tartraţi în vin, nu-l mai cumpără niciodată. Şi filtrarea a fost puţin mai dură, pentru a obţine această culoare mai pală, mai în trend. E o direcţie pe care vreau să insist, aceasta cu o lipsă de intensitate în culoare.

Aţi lansat gama Vila Dobruşa luna trecută (n.r. – noiembrie). Când aţi început să lucraţi la această gamă?

– Ideea datează de ceva vreme. Şi a fost forţată un pic şi de retaileri, care vor mai toţi o marcă proprie. Denumirea e stabilită încă din 2013, dacă nu mă înşel, însă primul vin pe care l-am lucrat pentru această gamă a fost în 2014. Un an dificil, care nu mi-a oferit prea multe certitudini în ceea ce priveşte calitatea. Şi am început cu un vin drag mie,… şi ţie, cupajul de Fetească regală şi Pinot Gris. Am văzut rezultatul şi am continuat. Am avut chiar şi o avanpremieră, pentru că la sfârşitul anului trecut un retailer ne-a cerut un lot de 5500 de sticle, însă lansarea oficială a gamei, cu toate cele cinci vinuri, a avut loc acum.

– Să revenim la premiu. Ai mai obţinut unul identic în carieră?

Nu, niciodată. Tocmai de aceea este foarte important pentru mine. Dar totodată mă bucură şi numărul mare de medalii obţinute. Asta înseamnă că muncesc mai bin, că rezultatele se văd şi sunt apreciate. Pentru că, pentru un enolog, recunoaşterea meritelor este extrem de importantă. Nu pot să nu-mi aduc aminte de ceea ce îmi spunea domnul Valeriu Stoica atunci când am venit la Drăgăşani. „Ghislain, e foarte important să faci un lucru bine, dar e şi mai important când acel lucru bine făcut îţi este şi recunoscut”. Mă bucur nu doar pentru mine, mă bucur şi pentru echipa Avincis, pentru că o asemenea recunoaştere asigură şi o mai bună vizibilitate. Şi sunt convins că tot mai mulţi oameni vor vrea să ne cunoască vinurile.

 – Te-ai gândit ce vei face cu premiul?

O parte o voi folosi pentru cercetare. Mai precis, vreau să văd ce rezultate îmi va oferi ozonul în procesul de igienizare a cramei. Iar restul, mai văd. Poate pentru studiile enologice ale lui Mathis…