Gitana Winery – naturalete prin artizanal

DSC_0222In ultimii 20 de ani, aparitiile vinului din Republica Moldova pe piata din Romania au fost destul de timide, rezultatele preconizate ale diferitelor campanii de promovare si marketing facute de vinarii moldoveni lasandu-se de cele mai multe ori asteptate. Pare destul de surprinzator deoarece Republica Moldova produce vin (a fost pentru destul de mult timp principalul furnizor de vin pentru piata din Rusia). Printre cauzele care au stat la baza acestei stari de fapt pot fi enumerate imaginea deficitara a vinului moldovenesc, orientarea producatorilor din Republica spre piata estica, unele prejudecati istorice si, de ce nu, reticenta consumatorului roman vizavi de produsele vecinilor sai. De ceva timp, insa, de peste Prut se resimte un aer de modernitate si in acest domeniu, atitudine menita sa schimbe intrucatva perceptia consumatorului roman fata de vinul basarabean. Printre artizanii acestei schimbari se numara si Vinaria Tiganca, pe numele sau „european“ Gitana Winery.

Publicitate
Vinarte

IMG_5012La sfarsitul lunii ianuarie, producatorul din satul Tiganca, prin reprezentanta sa Lilia Dulgher Cernei, a sosit la Bucuresti cu un arsenal de vinuri si cu misiunea de a impresiona „pretentiosul“ consumator roman. Cei prezenti la degustarea desfasurata la restaurantul Neptunus din Bucuresti – manageri de restaurante si magazine de vinuri, pasionati, bloggeri si jurnalisti de profil, nu au ezitat sa aduca si amendamente acolo unde a fost cazul, sa vina cu propuneri si sfaturi, insa, in mare, parerea majoritatii a fost aceea ca exista un potential real pentru vinurile Gitana Winery de a face cariera pe piata romaneasca. Printre vinurile prezentate au fost si unele luate direct din tanc sau aflate inca in stadiu de productie. Vinurile albe (Chardonnay Gitana Winery 2012, Feteasca regala Gitana Winery 2012 si La Petite Sophie 2010 – cupaj de Chardonnay, Feteasca Regala si Rhein Riesling, aflat pe piata de aproape un an) se exprima foarte prietenos, datorita senzatiilor dulci-glicerice. Vinuri sincere, directe, cu aciditate echilibrata. In cazul lui La Petite Sophie, lemnul ii da un aer usor excentric, transformand notele florale in senzatii de stafide, vanilie si caramel. Vinurile rosii reusesc prin aceeasi sinceritate aromatica sa se adreseze unei palete foarte variate de consumatori. Merlot Gitana Winery, Cabernet Sauvignon Gitana Winery, Saperavi Gitana Winery, toate din recolta lui 2011, au un corp mai delicat, datorita unor senzatii glicerice, insa aromatic reusesc sa se exprime placut. Foarte interesante sunt si cupajele Lupi (Cabernet Sauvignon, Merlot si Saperavi), din 2009 si 2011, care au o structura atletica, carnoasa, cu o buna rezonanta de fruct si taninuri energice.

De la statiune experimentala la vinificare artizanala

DSC_0303Vinaria Tiganca a fost fondata in 1953 si s-a numarat printre cele mai mari combinate de vin din sudul Republicii Moldova, totodata fiind si una dintre cele mai importante statiuni experimentale din aceasta tara. In 1997, ea a fost cumparata de familia Dulgheru. A urmat mai apoi o perioada de reconstructie si retehnologizare a cramei si de marire a suprafetei de vita de vie in arealul „Valul lui Traian, recunoscut drept cea mai buna zona din Republica Moldova pentru vinurile rosii si de desert“. Dintre cele 360 de hectare de vie nou plantata, prioritate au avut soiurile Feteasca Regala si Rara Neagra. In clipa de fata, Gitana Winery exploateaza aproximativ 370 de hectare de vita de vie, iar crama are o capacitate de stocare de 7 milioane de litri si una de productie de 2,2 pana la 2,7 milioane de litri. Vinurile au parte de o atentie deosebita, filosofia de vinificare fiind aceea de a imbina metodele traditionale cu cele moderne. „Tinem foarte mult, sa mentinem traditia in privinta vinificarii: fermentam vinurile rosii in cuve mari din lemn de stejar, nu folosim drojdii selectionate. Vinurile cu potential sunt supuse invechirii in butoaie mari din stejar si in baricuri de 225 litri, de la producatori francezi si americani. La albe, folosim mult mai mult metode moderne, caci acestea necesita o ingrijire deosebita“, declara Lilia Dulgher Cernei. „Incercam sa venim cu vinuri cu naturalete, fara sa se simta interventia omului sau a lemnului. Vinurile noastre sunt unele artizanale, iar in cadrul companiei nu putem vorbi despre industrie sau totala modernizare, pentru ca asta ar distruge sufletul cramei“, mai spune coproprietara cramei.

Publicitate

„Am comercializat pentru un timp vin vrac pe pietele din Europa si din Comunitatea Statelor Independente, deoarece am asteptat ca via sa ajunga la maturitate pentru a imbutelia vinul sub semnatura Gitana. Aceste vinuri sunt elegante si complexe, bine lucrate, cu o personalitate aparte ce reflecta atat pasiunea vinificatorului, cat si specificul terroir-ului. Ne vom concentra si pe latura enoturistica, deoarece noi credem ca zona are atat potential de a produce vinuri de calitate, cat si de a impresiona vizitatorii“, anunta Lilia Dulgher Cernei.