Glühwein VINARTE, acest Master Yoda al vinurilor fierte: intens caracter de fruct are, puternică scorțișoara în el este!

Vinul de fiert (Glühwein) din cutia de la VINARTE conține o cantitate de 3 litri de mix gata preparat pentru servire: vin roșu de 12,5% vol alc, zahăr, extracte naturale de portocale, scorțișoaă, cardamom și anason

Gløgg, Mulled Wine, Glühwein șamd – noi îl știm sub numele de „vin fiert”, de parcă asta ar putea explica pe deplin gustul dulceag și aromele care ne bucură atât de mult în zilele de iarnă lângă pârtie, la grătar sau în cabană, după o plimbare prin zăpadă. Azi, vă fac cunoștință cu un veritabil Master Yoda (dacă nu știți Star Wars nici n-avem ce vorbi!) al acestei băuturi: Glühwein de la VINARTE e un ready-to-drink ambalat la bag-in-box și pe care trebuie doar să-l încălzești și gata! E „antrenat special” pentru asta, are în el deja toate mirosurile și tot gustul tipic: portocale, mere, scorțișoară, dulceață. Disponibil în marele retail la un preț de aproximativ 37 de lei / 3 litri – dar de găsit și la prețuri promoționale, dacă scotociți bine.

Scurt istoric și prezent al vinului fiert…

Încă din vremea vechilor romani (am citit eu pe Wiki), vinul fiert este încălzitorul ideal pentru toate zilele reci (fapt constatat și cu simțurile proprii). În ultimele sute de ani, a devenit o ademenitoare tradiție în preajma Sărbătorilor, și vă jur că știu personal oameni (inclusiv sussemnatul) care-și iau (luau, ante-covid) bilete de avion ca să se bucure de el la Târgurile de Crăciun din vestul Europei, unde e omniprezent. Tot în zilele noastre, moda occidentală pare să fi luat avânt și în România – în târguri, pe pârtie sau derdeluș, în casele oamenilor – iar asta i-a făcut pe cei de la VINARTE să satisfacă nevoia în creștere printr-o „inovație tehnologică all-in-one”, care include vin roșu de 12,5% vol alc, zahăr, aromă naturală de portocale, extract natural de scorțișoară, cardamom și anason – extract obținut prin macerare la rece.

… și o sugestie de consum

Am gustat acest Glühwein, se regăsesc în el cu asupra de măsură toate aromele declarate de producător, ceea ce m-a dus cu gândul la asemănarea acestui vin de fiert cu înțeleptul și dibaciul Master Yoda din Războiul stelelor – simpaticul magister care le știe, le face și le predă el pe toate celor mai buni dintre cei buni. „Un Glühwein to end all the mulled wines”, dacă-mi e permisă și licența asta 🤪: de la volumul de lichid din cutie (un generos 3 litri) la volumele alcoolice moderate, la arome și la faptul că nu mai e nevoie să-i pui nimic în plus (sigur, pentru impresia artistică  sau dacă-l vrei mai dulce poți să arunci în ibric niște bucăți de măr sau alte fructe, ori miere) – toate, m-au făcut să-mi doresc deja să ies chiar acum pe bulevard în clăpari, cu o cană aburindă, și să mă bucur de sezon. Să mai zic că e o soluție „la cheie” utilă și pentru cârciumari, pe lipsa asta cronică de personal priceput – practic, poți să-i dai cutia unui bucătar nepalez care n-a gustat în viața lui vin fiert și n-are cum să greșească!

Și un mic ghid ilustrat de deschidere a bag-in-box-ului (valabil la toate, nu doar la acest Glühwein)!

Poftiți mai jos de vă inspirați, ca să nu mai scoateți punga din cutie și să-i tăiați colțul cu foarfeca sau alte asemenea manopere pe cât de dificile, pe atât de eronate! De la stânga la dreapt, pașii corecți. Apropo, pașii 3 și 4 (fixarea gulerului de la canea în decupajul rotund din cutie și apoi securizarea acesteia cu ajutorul părții de sus a cartonului perforat) sunt esențiali ca să nu mai trebuiască să tot trageți afară din cutie robinetul.