GoodWine 2011 – lansari de primavara (galerie foto)

Cu toate ca timpul trecut de la editia anterioara a fost relativ scurt, cea de-a cincea editie a targului de vinuri GoodWine 2011 a reusit sa stranga la mijlocul lunii martie, in spatiul expozitional de la World Trade Plaza Hotel Pullman, aproape 30 de expozanti – producatori si importatori de vinuri, reviste de specialitate, restaurante, magazine de vinuri -, o mica parte dintre acestia aflandu-se in premiera la o astfel de manifestare.

Publicitate
Excursii

Ca si in cazul editiei anterioare, expozantii s-au straduit sa se prezinte cat mai bine in fata vizitatorilor, cu standuri destul de bine amenajate si cu vinuri de calitate, 50 dintre acestea fiind lansate in premiera in cadrul evenimentului. De altfel, urmand aceeasi linie si programul evenimentului a fost anul acesta imbunatatit fata de cel de la editiile anterioare, pe langa lansarile programate in cele trei zile de expozitie, fiind introduse si show-uri gastronomice, realizate de peste 10 restaurante si scoli de bucatari din Bucuresti si din tara, si asocieri de vinuri propuse de membri Federatiei Somelierilor din Romania si cei ai Asociatiei Somelierilor din Romania.

Daca ar fi sa realizam o analiza a industriei vinului din Romania in functie de prezenta la GoodWine – martie, 2011, se poate spune ca se simte o crestere calitativa a pietei vinului, eforturile de productie si marketing ale producatorilor si importatorilor relfectandu-se si in vinurile propuse de acestia.

Publicitate

Dintre expozantii prezenti doar cativa au reusit sa propuna cateva noutati comparativ cu editia anterioara. Partener principal al evenimentului, Cotnari a pregatit pentru acest targ o Feteasca Alba 2009, interesanta, cu arome intense de flori si miere, cu un bun raport pret-calitate si un plus de popularitate dat de restul de zahar. Printre surprizele targului s-au numarat si cele doua vinuri lansate de Domeniile Ostrov – Sauvignon Blanc 2009 si Cabernet Sauvignon rose 2010 –, care depasesc cu o clasa vinurile prezentate pana acum de acest producator: atent lucrate, curate si directe.

Cramele Recas a adus la GoodWine proaspatul medaliat cu aur la Vinalies Internationale, Solo Quinta 2010 (elegant, intens, cu o expresie aromatica exotica si impunatoare, unul dintre cele mai bune vinuri albe ale acestui an), dar si Chardonnay V-Drinks 2010 si Sole Rose 2010, doua vinuri vii, proaspete si prietenoase.

Vizand o largire a gamelor pentru segmentul premium, Crama Oprisor a introdus cateva vinuri surpriza printre cele consacrate. Astfel, linia Caloian contine acum si un Zinfandel 2010, vinificat in alb (foarte parfumat, cu arome de cirese si flori de mar, aciditate foarte bine integrata si structura buna), dar si un Rose 2010, din Cabernet Sauvignon si Pinot Noir, o combinatie de arome catifelate si captivante prin complexitate, iar gama La Cetate Miracol, are in plus o Tamaioasa romaneasca 2010, delicata si foarte tipica. Alte vinuri prezentate in premiera de Crama Oprisor au fost Feteasca Neagra Caloian 2010 (tanar, ierbos, cu potential de crestere) si Dragaica Rosie 2009 (prietenos, elegant si catifelat).

Unul dintre cele mai asteptate vinuri de catre pasionatii din Capitala a fost Merlot Notorius 2007, produs de Cramele Rotenberg. Inca tanar, cu arome sobre, dar surprinzator de complexe, vinul are capacitatea sa intreaca in expresie multe din vinurile Rotenberg.

Targul a reprezentat o oportunitate foarte buna pentru Senator Wine sa lanseze trei game de vinuri diferite, cu adresabilitate diferita: Glia (soiuri romanesti), Omnia (vinuri organice) si Suav (linie dedicata femeilor). Acestea stau bine atat la impresia artistica (etichetele fiind concepute de George Moisescu), dar si la la nivel calitativ, Babeasca neagra Glia 2008 reprezentand principalul pariu al producatorului.

Bacanta Feteasca neagra 2009 si Merlot 2009 (exemple exceptionale, moderne si expresive de vinuri rosii din Vrancea) au reprezentat varfurile de lance ale Cramei Girboiu la GoodWine. Din pacate, vinurile Casei de Vinuri Husi (Zghihara de Husi 2009, Merlot Reverence 2009 si Cabernet Sauvignon Reverence 2009) nu au reusit sa impresioneze, unele dintre ele fiind deficitare la mai multe capitole.

In afara de producatorii romani, organizatorii targului au mai invitat la targ mai multi importatori de vinuri, dintre acestia prezentele cele mai apreciata avandu-le Heinrig Distribution si Michel Torino (Argentina). O aparitie exotica si in acelasi timp interesanta in cadrul targului a fost cea a Asociatiei Micilor Producatori din Moldova (Mezalimpe, Pelican Negru, Et Cetera, Vinaria Nobila, Equinox, Galusca Boutique Wine si F’autor), care au atras vizitatorii la standuri cu o oferta foarte variata de vinuri de calitate, bine lucrate, cu o personalitate distincta.