Gourmet – ghidul iubitorilor de viata buna

de Gabriela Maris

Publicitate

Pentru cel care – in vacanta fiind sau in interes profesional – calatoreste in tara straina, un Ghid de conversatie este de multe ori o modalitate de “supravietuire” intr-o lume care, chiar daca-i primitoare si prietenoasa, nu vorbeste pe limba sa.

Asemeni unui ghid de conversatie, Ghid Gourmet – carte pe care David D’Aprix, autorul ei, o subintituleaza chiar “Mic tratat de supravietuire in restaurant”, este si ea o suma de informatii, de cuvinte si expresii uzuale menite sa-l ajute pe calatorul gurmand, ori numai imaginat de autor, sa descifreze mai usor meniul unui local, oriunde s-ar afla, si chiar sa fie mandru ca i s-a adresat “pe limba lui” chelnerului care l-a servit la Paris, la Roma, la Madrid ori la Rio de Janeiro.

Publicitate

Despre David D’Aprix, autorul cartii – publicata la noi de editura Nemira – stim foarte putin. in prezent este profesor la Scoala de Administratie Hoteliera a Universitatii Americane Cornell, insa „cariera gastronomica” si-a inceput-o, se pare, la varsta de 7 ani, cand a preparat prima data porridge, un terci de ovaz in varianta americana.

Un gourmet inseamna in limba franceza un iubitor al bucatariei rafinate, un gastronom, un connaisseur.

Impartit in trei sectiuni – Meniu francez, Meniu italian si Meniu spaniol si latino-american – ghidul lui D’Aprix se adreseaza acestui tip de cunoscator ori ajuta intru formarea lui. Bucatarie frantuzeasca , italiana sau spaniola, mexicana sau peruana. Cuvinte si expresii uzuale specifice fiecarei tari alese de autor. Meniuri traditionale. Glosare de ingrediente si tehnici gastronomice. Informatii si curiozitati de tipul Stiati ca…? Ghid Gourmet contine de toate. De toate pentru toti, cum auzeam candva intr-o reclama. Si cum multor feluri de mancare le sta bine asortate cu un pahar de…ceva, si cum vorbim de Franta, de Italia, de Spania – deci de ARTa culinara – vinurile si bauturile potrivite cu desertul ori servite ca aperitiv nu puteau lipsi. Se stie ca pe listele lor de vinuri, francezii nu precizeaza soiul strugurilor din care este facut vinul ci podgoria.

Prezentand principalele regiuni viticole ale Frantei si soiurile lor specifice, Ghid Gourmet ofera exact informatiile de care are nevoie cel ce se afla prima oara intr-un local frantuzesc. Cand vine vorba de vinuri latino-americane, D’Aprix nu uita sa pomeneasca, fie si numai intr-o fraza, pe nou-venitele pe piata mondiala a vinului: Chile si Argentina. Si inca ceva! Ghid Gourmet este si un Ghid al bacsisurilor. in tarile de ginta latina, nota de plata include si un procent de 10 pana la 15% pentru serviciu. Ca intr-o paranteza fie spus, la noi, la romani, nu stim sa existe un asa obicei dar putem sa-l banuim atunci cand scorurile ne par cam piperate. Niciunde insa chelnerul nu se supara daca mai primeste si ceva pe deasupra din partea clientului multumit. Ghid Gourmet ofera deci si aceasta informatie: cat sa lasi in semn de multumire? Asa, ca pentru cunoscatori.