Graf a rezolvat ecuatia Sancerre-gastronomie (galerie foto)

Unele dintre cele mai cunoscute vinuri din regiunea Sancerre, Gitton pere et fills, s-au prezentat pentru prima data pasionatilor din Romania, in cadrul unui eveniment organizat la restaurantul Graf din Oradea.

Sauvignonul Blanc de Sancerre a dat, cu mult inaintea exuberantelor din Noua Zeelanda, acel profil aromatic unic, cu nelipsita lui aroma definitorie de „pipi de pisica”, devenit regula si obiectiv pentru enologii din intreaga lume. Comparativ cu cele din Lumea Noua, vinurile de Sancerre au adus parca si un plus de eleganta aproape aristocratica, clasica. Cat despre producatorul Pascal Gitton, criticii de vin din Franta l-au declarat a fi unul dintre „reformatorii vinului de Sancerre, un pionier al acestei zone”, datorita faptului ca a reusit sa arate mai multe fatete ale aceluiasi soi, prin selectia riguroasa si vinificarea fiecarei parcele in parte.

In conditiile date, misiunea restaurantului Graf parea inainte de eveniment una dificila, deoarece vinurile au fost explicate si povestite chiar de catre creatorul lor, Pascal Gitton, dar si pentru ca asocierea vinurilor de Sancerre cu gastronomia solicita destul de multa atentie, inventivitate si experienta. Insa, meniul „gourmet”, realizat de somelierii Septimiu Crisan si Vlad Muresan, impreuna cu „chef-ul” casei, Ionut Lupu, a fost alegerea potrivita si i-a impresionat de cei peste 70 de invitati ai evenimentului prin cateva optiuni curajoase, aproape extravagante.

Primul preparat al serii, „Carpaccio de caracatita, cu fenicul in cuib de salata valeriana, parfumat cu vinegreta de ulei de masline si marar” a fost servit alaturi de Sancerre Les Romains 2009, ambele elemente echilibrandu-se reciproc atat aromatic, cat si din punct de vedere al texturii. Acesta pereche a fost urmata de cea dintre un „Soufflé de vinete cu gorgonzola, piure din rosii uscate si busuioc” si vinul Pouilly Fumé, Les Pechignolles 2009. Al treilea preparat, „Scoici Saint Jacques la tigaie, cu sos de citrice si risotto cu ghimbir si lamaie” s-au ridicat la nivelul Sauvignon-ului Sancerre Les Montachins 2009, un vin energic si mineral, cu o tipicitate „scoala”. Cea mai nonconformista asociere a fost cea dintre „Medalionul de vita, cu garnitura de mousse de morcovi la cuptor, para inabusita in vin de Sancerre si sos cu vin alb” si vinul simbol al cramei Gitton, Sancerre Xelis 2005. Aceasta a fost urmata de una clasica, „Pieptul de rata aromatizat in sos de vin rosu cu stafide si seminte de pin, turnulet de cartofi si spanac” fiind insotit alaturi de Malbec 2005, Cotes de Duras, unul din putinele vinuri rosii ale producatorului din Sancerre. Aromele dulci ale desertului, „Tarta cu mere, sos de vanilie si inghetata de casa cu scortisoara”, a fost echilibrate de spumantul Mousseux St. Agouant.

Un articol mai amplu despre acest eveniment va fi publicat in urmatorul numar al revistei Vinul.Ro.

 

 

One thought on “Graf a rezolvat ecuatia Sancerre-gastronomie (galerie foto)

  1. Buna ziua
    Doresc sa va spun ca ma bucur ca am avut onoarea de a lucra cu maestrul septimiu crisan si ca,chiar daca nu mai suntem colegi a ramas mentorul meu si unchiul meu de suflet.
    Va doresc succes in continuare vinu.ro

Comments are closed.