Grasa, campioana podgoriei Cotnari – galerie foto

cot 1Nu stiu altii cum sunt, insa eu, dupa ce am incercat mai bine de 50 de vinuri de Cotnari, am puterea sa afirm ca marele producator din nordul Moldovei e pe un drum bun. Si ca vinurile recoltei 2012 vor culege, daca nu elogii, macar aprecieri. Si destule medalii. Cu precădere vinurile care, după jurizarea de sambata, 9 februarie, organizata sub denumirea „Campionul Podgoriei Cotnari” au intrat in Top 10.

Publicitate
Casa Timis

În primul rând trebuie spus că acest concurs a reprezentat o lovitură de imagine. Un gigant al vinului românesc şi-a deschis porţile şi cisternele în faţa unui juriu eterogen. 25 de jurati, degustători mai mult sau mai puţin autorizati, s-au reunit pentru a alege cel mai bun vin pe care l-a dat Cotnariul din recolta anului 2012. Specialişti, producatori, jurnalişti, bloggeri, toţi au avut dreptul la opinie şi au decis care vor fi vinurile pe care cele două entităţi majore ale podgoriei, Cotnari SA si Casa de Vinuri Cotnari, le vor trimite în acest an la concursurile internationale. Insa evenimentul nu s-a rezumat doar la această jurizare. Pentru ca, dezvaluite fiind vinurile, n-aveai cum să nu remarci cele două frumoase surprize pe care ni le pregatesc cei doi producători în 2013. Adica Busuioaca de Bohotin vinificata in sec, ce va aparea în gama Colocviu, dar si primul vin rosu din istoria recenta a marelui producator, o Fetească neagră  care, inca, nu stie ce destinatie va primi. Pentru că, fiind vorba de prima recoltă, nu este într-o cantitate prea mare. O altă surpriză a constituit-o prezenţa în concurs a unor vinuri produse de câţiva mici producători din podgorie, Casa Bilius şi Casa Varzari. Mai mult, unul dintre aceste vinuri, un Aligote de la Casa Bilius, şi-a făcut loc între primele 10 vinuri ale podgoriei. Pe merit.

Campionul primei ediţii a acestui concurs a fost desemnat un vin sec, realizat din soiul Grasa de Cotnari. Vin care va apărea în gama Colocviu a Casei de Vinuri Cotnari. Mai corpolent decat fratele sau din 2011, cu o structura mai solida, capabilă să susţină mai bine complexul aromatic, vinul s-a impus la limita in fata altui vin ce urmeaza sa intre in gama Colocviu, Feteasca alba. Oricum, trebuie remarcat că pe primele cinci locuri s-au clasat numai vinuri seci. Ceea ce poate fi privit si ca o surpriză, dar şi ca o certitudine ca drumul pe care s-au poziţionat producatorii din Cotnari este cel corect.

Publicitate
Caloian

Clasament concurs „Campionul Podgoriei Cotnari”

1 Grasa de Cotnari, sec, 14,5 % vol.alc, aciditate 6,5

2 Feteasca alba, sec, 14,5% vol.alc, aciditate 6

3 Francusa, sec, 14,5% vol.alc, aciditate 5,7

4 Busuioaca de Bohotin, sec, 13% vol.alc, aciditate 6,5

5 Chateau Cotnari, sec, 12,7 vol.alc, aciditate 6,7

6 Feteasca alba, demisec, 14,3% vol.alc, aciditate 5,4

7 Blanc de Cotnari, demisec, 12,9% vol.alc, aciditate 6,6

8 Tamaioasa Romaneasca, sec, 13% vol.alc, aciditate 7,5

9 Aligote Casa Bilius, sec

10 Grasa de Cotnari, demidulce, 12,7 vol.alc, aciditate 6,4