Grill Champions Tour, un manifest pentru gatitul in aer liber

Nu sunt un fan al cluburilor private, al petrecerilor inchise, insa, recunosc, m-am bucurat ca am participat sambata, 26 noiembrie, la un eveniment care s-a adresat doar unei asistente limitate. O demonstratie de virtuozitate la grill, mai precis un show „all day cooking”, realizat de doi dintre campionii internationali la barbecue, Camillo „Don Caruso” Tomanek si „Don Marco” Greulich. Am ajuns la Institute, the Cafe (str. Stirbei Voda, 104-106) pe la ora 13, iar ceea ce am vazut, dar mai ales ceea ce am mirosit si am gustat m-a facut sa ma felicit ca n-am refuzat invitatia venita de la Grill Society, organizatoarea evenimentului, o societate care s-a format pornind de la crezul potrivit caruia  „Cultura vietii incepe de la a manca”.

O jumatate de duzina de grill-uri marca Outdoorchef – scule elvetiene pentru cei care nu cunosc brandul, care mai de care mai performante, fumegau subtil, unele deja pline, altele asteptand diverse preparate pe care sa le rumeneasca. Pana sa ma dumiresc eu, prima transa a apetisantelor produse fusese deja epuizata de invitati, insa Dan Silviu Boerescu, Master of Ceremony la eveniment, a sesizat probabil o umbra de tristete asternuta pe chipul meu, m-a luat sub aripa lui ocrotitoare si, la a doua strigare, am reusit sa savurez cateva dintre preparatele propuse de cei doi campioni. Cateva doar, pentru ca grill-urile, fie ele pe carbuni, pe gaz sau electrice, pareau niste replici ale cornului abundentei. Si pe masura ce consumai, pe atat erau mai pline. Muschiulet de porc invelit in prosciutto, chiftelute rulate in bacon, ciuperci la gratar umplute cu branza Edelpilz, friptura din carne tocata si umplutura de branza, aripioare si ciocanele de pui, dar si steak servit pe ciabatta, o minunatie. Practic, retete de sezon, ca nu degeaba s-a numit evenimentul „Grill Champions Tour – Winter Grilling”. N-a lipsit nici desertul, pentru ca „Don Caruso” ne-a aratat cum poti sa te indulcesti daca, pe langa un grill performant, ai la dispozitie niste foi de placinta si un baton de ciocolata.

Practic, cei doi campioni au demonstrat ca poti pregati o masa rafinata si imbelsugata chiar daca nu ai la indemana dotarile unei bucatarii moderne. Cateva ingrediente pe care le poti gasi pe orice drum, un grill modern, condimente bine alese, dar si un strop de pasiune garanteaza arome care pot satisface orice gust. In alta ordine de idei, prestatia lor a confirmat spusele reprezentantilor Grill Society, care afirmau ca organizarea acestor evenimente are rolul de a arata romanilor ca outdoor cooking-ul reprezinta o activitate de a petrece timpul liber intr-un mod civilizat, fara fum, alaturi de prieteni si familie, chiar si in locuri publice. Per total, a fost un evenimet reusit, in care Grill Society a reusit sa stranga din nou impreuna amatori si profesionsiti in ale grilling-ului, dornici sa afle sau sa destainuie noi retete gastronomice, numai si numai pentru a arata ca aceasta cultura a gatitului in aer liber poate deveni, daca nu un mod de viata, macar o alternativa placuta.