Gustul Bucovinei la dispozitia bucurestenilor

LORETA BUDIN

Publicitate
Oprisor

Pe Calea Floreasca, la numarul 69, s-a deschis La Baciu, magazin cu produse traditionale din Bucovina. Apetisantele mirosuri te iau de nas inca de la intrare. Mormane de carnati – crud-uscati, afumati, impletiti, picanti, cu busuioc -, slanina, toba, lebar, jamboane si muschiuleti… toate frumos aranjate in vitrina frigorifica, sau incolacite apetisant printre funiile cu ceapa rosie si ardei iuti. In cea de-a doua incapere, e raiul muraturilor, al pastravilor afumati si al zacuscai. Zacusca cu ghebe – teribila! -, salata de toamna cu gogonele, salata de pipinci (sau de ghebe, totuna)… Tot aici isi etaleaza teribilele arome dulciurile: pufosii cozonaci cu nuca, prajiturile de casa, dulceturile… si vinurile importate din Republica Moldova. Ultima camaruta a fost amenajata ca loc pentru degustare. Caci musteriii sunt invitati sa guste inainte de a cumpara.

Proprietarul, Ion Ţaran Baciu, nepotul unui macelar cu renume din Fundu Moldovei, si-a pus pe picioare afacerea dupa ‘90. A cumparat un abator datand din vremea Mariei Tereza, in Campulung Moldovenesc, l-a amenajat si a inceput sa faca produse traditionale: „Nu facem cantitate mare, dar respectam intocmai retetele din zona. Produsele sunt ca la noi, acasa, in gospodarie”, sustine el.

Publicitate
IPPU

De altfel, business-ul e unul de familie: cu sotie, copii, nepoti, verisori… „Suntem vreo 7 care lucram la carmangerie”, explica Baciu. E convins ca magazinul lui bucurestean o sa aiba dever. Dovada sta succesul pe care l-a avut la evenimentele organizate de Muzeul Ţaranului Roman, la Targul Ţaranului Roman din Piata Amzei, la acele „hanuri ale gustului” romano-italiene… „Incet, incet, clientul face distinctia intre produsul natural si ceea ce se gaseste pe piata la ora actuala”. Are deja magazine deschise la Campulung Moldovenesc si la Vatra Dornei. Preturile sunt mai mari ca pentru specialitatile din supermarket – kilogramul de slana afumata e 25 de lei, carnatii crud-uscati sunt 80 de lei, dar in general preturile variaza in jurul sumei de 40 de lei per kilogram – , insa produsele sunt intr-adevar gustoase si variate. Cimbrul, rozmarinul, busuiocul, ienibaharul, coriandrul, piperul tin loc de E-uri si de conservanti in carnea de porc, vita, manzat, oaie. La capitolul zacusca si dulciuri, exceleaza partenera patronului, Mirela Slevoaca.

Cozonacii sunt 30 de lei, cutiuta de prajituri asortate – scrisori de dragoste cu albus si nuca, mazurci, rulada cu lapte praf si nuca -15 lei, zacusca si salatele sunt pana-n 20 de lei. Vinurile sunt toate aduse din Republica Moldova, de la Basavin (gama Vinul Bunicului si Inimioara) si Casa Bascalia (Bascalia, nu Bascalia!), si pot satisface un consumator nu foarte pretentios. Importatorul, Ovidiu Tudorici, promite ca o sa aduca si vinuri de colectie, de la combinatul de vinuri Milestii Mici.