Habemus logo pentru Ziua națională a gastronomiei și vinurilor

Sorin Tofan este autorul logoului Zilei naționale pentru gastronomia și vinurile din România. El a fost desemnat câștigător al unui concurs de creație organizat de către inițiatorii demersurilor care au condus la apariție Legii care stabilește această zi pentru prima duminică a fiecărui an – Chef Nico Lontras (Rare Foods Services) și jurnaliștii Cosmin Dragomir (Gastroart.ro) și Cezar Ioan (Vinul.ro). Toți cei care doresc să folosească această imagine pentru a sărbători sunt invitați să o facă, dacă respectă și ghidul de bune practici lansat de către inițiatori!

Publicitate
Excursii

Le mulțumim pe această cale tuturor creatorilor care ne-au trimis propunerile lor de logo. Decizia a fost una grea, designurile au fost, cu toate, foarte valoroase.

Gastronomia și vinul pot să devină adevărate industrii de vază în cartea de vizită a României

– Sorin, creația ta este “imaginea” primei sărbătoriri. Dacă e limpede rostul culorilor roșu, galben și albastru, spune-ne cum ai ajuns la rozul farfuriei. 

Publicitate
IPPU

Rozul ales nu capturează atenția – așa cum o face obiectul din spatele farfuriei – ci doar face din tot set-up-ul un spațiu mai convivial, plin de bonomie. Fiind în prim plan, nu am vrut să “fure” din atenție – farfuria fiind totuși un element secundar, de suport – dar am vrut să balanseze compozitia, fără a contrasta prea mult din punct de vedere cromatic.

– Vezi acest logo și ca putând fi lipit pe ușile de la intrarea în restaurante sau pe etichetele unor produse “tradiționale” comercializate în retail? Crezi că poate deveni imaginea unei mărci “de certificare”?

Cred că poate fi folosită ca marca ”de certificare”, pentru că icon-ul logoului este simplu și direct, potrivit cu ritmul actual – rapid F(ast) M(oving) C(onsumer) G(oods) și stilizat, arătând astfel atenția acordată elementelor exprimate astfel.

Logoul se receptează și decodează imediat, culorile sunt de bază iar typography-ul (forma literelor) este solid, bine ancorat în serife (terminațiile literelor) solide. Forma literelor sugerează subtil și faptul că gastronomia și vinul pot să devină adevărate “industrii” de vază în cartea de vizită a României. 

Nostalgie de plăcintă moldovenească cu julfă

– Cum crezi că va percepe gastronomia și vinurile din România cineva care vede pentru prima dată logoul creat de tine? Poate fi și un locuitor din Bărăgan, de 75 de ani, și un tânăr hipster fascinat de viața Berlinului?

Voit nenuanțat într-un loc comun, logo-ul te lasă mai degrabă curios să descoperi realitatea plină de arome și gusturi ce se ascunde în spatele acestor forme simbol. Întreaga construcție devine astfel versatilă. Pentru locuitorul satului din Bărăgan, de pildă, formele grafice ale logoului – farfuria, bucatele și sticla – pot să îi reamintească bunăoară de grafica simplă și muncitorească din epoci trecute; iar pentru tânărul hipster care vizitează Berlinul, logoul poate avea un aer cunoscut fără să simtă că nu îi răspunde vreunei eventuale prejudecăți stilistice. 

  Cum vezi tu gastronomia și vinurile din România? Ai nostalgii gastronomice?

Gastronomia și vinurile din România le percep în calitate de consumator ocazional ca fiind la un nivel mediu, dacă e să mă refer la majoritate. Momentan, mi se pare că piața își continuă drumul spre diversificare – un lucru bun în sine, dar care trebuie să fie dublat de o creștere a calității. Cât despre nostalgii gastronomice – plăcinta cu julfă (semințe de cânepă pisate, fierte în apă și îndulcite cu miere – nr) din Moldova e pe primul loc. 

– Cum ai fi vrut să arate logo-ul acestei sărbători, dacă nu ar fi fost cel creat de tine?

Cred că, dacă aș fi vrut să arate altfel, ar fi însemnat că nu am făcut ce trebuia. Dar facem backtracking… și da, dacă ar fost să postformulez o raționalizare, aș fi vrut să fie ceva convivial, viu. Cred și sper că am reușit să surprind acest lucru. 

“Logoul este construit prin stilizarea elementelor care sugerează partea de grastronomie și cea bahică prin semne ușor recognoscibile și sugestive”, spune Sorin Tofan. El e convins că “astfel, dinamismul formelor geometrice și cromatica vie sugerează convivialitate și poftă de viață, sărbătoarea simțurilor”.