Hypnoticfoodie Andra Iliaș: despre decadența gustului și alte plăceri

Sunt Andra şi sunt multi-tasking. Am o viață plină de activități care poate, în România, nu e cel mai bine văzută.
Nu sunt o fată așezată, cu o carieră în ascensiune și un plan de pensie. Am un stil de viață agitat, activez pe multe planuri și îmi place ceea ce fac! Hypnoticfoodie e alias-ul meu pe Instagram. Cele două componente ale lui sunt esenţa mea: o foodie mereu în căutarea mâncării perfecte şi a imaginii ei, dar şi o practicantă a hipnozei (psihoterapia prin hipnoză, n.a.). În plus, aşa cum orice foodie sau gurmand ştie, mâncarea poate fi cu adevărat hipnotică”, așa își începe prezentarea Andra Iliaș.
Foto 1 : Sorin Stana pentru The Date
Short story: reviste glossy pentru bărbați și b2b pentru horeca, blogging, gătit, hipnoză… detaliază-ne un pic
Cronologic, prin clasa a șaptea am urmat un curs de presă și am început să scriu la reviste cu tiraj național – Salut, Liceenii. Mi-am urmat școlile și în paralel am continuat cu jurnalismul. Am trecut prin reviste pentru bărbați (Playboy – una din ele) și am ajuns la Trends HRB, revistă pentru Horeca. Nu puteam să aterizez mai bine, având în vedere pasiunea pentru zona gastronomică. De 10 ani scriu cu dăruire și pe andrailias.ro, proiectul meu de suflet, exact ce am chef, fără să dau raportul nimănui, motiv pentru care nu sunt prea multe advertoriale. Tot prin clasa a șaptea mi-am dat seama că îmi doresc să devin psiholog. După facultate și master, am urmat o formare de psihoterapie cu specializare în hipnoză clinică și un extra curs de hipnoză regresivă, pentru că am și această latură activă. Bucătăria m-a fascinat de mică, atât timp cât nu mă puneai să spăl vasele. M-am gândit să renunț la facultatea de psihologie și să plec la Lyon la o școală de bucătari, dar după ce am perpelit bine ideea, am realizat că nu sunt omul care să stea ore într-o bucătărie înghesuită și oricum mă interesează fenomenul gusturilor la nivel global. Am participat la cursuri, am furat informații de la bucătari, am gătit pentru prieteni și am înregistrat rețete rapide pentru publicul larg în seria Bunătăți din 5’ în 10’, iar proiectele nu se opresc.

Publicitate
Excursii

andra_ilias_foto_emila_kasa Foto: Emila Kasa
Ce gătești de obicei? Pentru cine?
Îmi face aşa mare plăcere să gătesc, încât dacă am timp, o fac pentru oricine mi-o cere. Cel mai des, pentru familie şi prieteni. Dă-mi orice ingrediente şi sigur reuşesc să scot ceva comestibil, dar cel mai mult îmi place să experimentez cu aromele, cu condimentele; mâncărurile thai, indiene – asiatice în general sunt cele mai potrivite. Cum dau peste vreo reţetă interesantă sau îmi vine vreo idee, nu ezit să le pun în practică.
Mâncăruri preferate?
Fiind gurmandă înnăscută, e greu să aleg un fel, pentru că la fel ca viața mea complexă și gusturile sunt diverse. Ador de la sparanghel la mici, de la o salată bună la ciorba de burtă, de la cartofi prăjiți la aromele thai. La capitolul băuturi e simplu. La sfârșitul zilei, mă vei găsi cu un pahar de prosecco cât mai sec și rece sau cu unul de Cabernet Sauvignon, iar dacă sunt în oraș, cel mai probabil, cu un Aperol Spritz. Asta nu înseamnă că nu sunt deschisă la alte opțiuni. Cum ar fi cel mai bun cocktail băut vreodată – unul cu vodcă infuzată cu ardei iute, pe roof-top-ul Sofitel din Bangkok.

andra_ilias_foto_catalin_muntean'Foto: Cătălin Muntean

Publicitate
IPPU

Nu exista masă bună fără…
Aş zice ceva dulce. Dar până la urmă, la fel ca în poveste, dacă nu are suficientă sare, atunci sigur nu e bună. Deci nu există masă bună fără sare în bucate! Şi dacă mai pui un vin potrivit alături, e excelentă.
Cele mai trăznite idei de gătit/rețete proprii ?
Nu știu dacă aș putea spune că am idei trăznite. Îmi place să mă joc cu condimentele și să încerc rețete noi și, cum pentru un fost prieten stilul meu de gătit era prea complicat, e posibil ca el să fi răspuns mai cu ușurință. Nu fac tocăniță și piept de pui la grătar, dar nici avioane. Poate dacă pun niște sare vanilată peste pește să pară trăznit. La fel și dacă fac o dulceață de căpșuni cu piper sau de caise cu lavandă. Voi să îmi spuneți dacă e sau nu trăznit.
Cele mai bune preparate/experiențe culinare?
Poate că sună previzibil şi deloc original, dar Thailanda, India, Italia şi Franţa mi-au adus cele mai fericite experienţe culinare. În America am avut ocazia să încerc cea mai inedită mâncare: etiopiană. Ai putea spune că e tocăniţă sau curry, dar la gust nu seamănă cu nimic din ce am mâncat până acum.

Vinul este…
Pentru mine o desfătare, o alintare, un complement şi un motiv. Îmi place să îl beau acasă seara, singură, să îmi însoţesc masa cu un pahar sau mixul de brânzeturi care nu îmi  lipseşte din frigider. Iar dacă el nu e turnat într-un pahar de sticlă cu picior, mai bine nu îl beau. Nu e snobism, dar am învăţat cât de mult contează pentru gustul şi mirosul lui, pentru experienţa vinului, de fapt, felul în care e servit. La un party unde gazda a ales pahare de plastic, prefer să beau apă sau rom cu cola, decât să nu mă respect.
Preferințe?
Oh, nu sunt o expertă. Îmi plac seci, roşii, cu gust bogat, parfumate şi corpolente. Primul care îmi vine în minte e Red Cuvee – Liliac, dar mereu sunt surprinsă de câte un gust nou.
Top restaurante în București – 5 să zicem
Le Bistrot Francais. Kunnai. Joseph, Biutiful by the Lake, Osho, Gargantua Kiseleff, Laguna Verde. Nu neapărat
în această ordine.
Terase/roof top-uri?
Revin la Biutiful. Și tot pe lac, Aqua. Noul Linea Closer to the Moon e foarte frumos. Astrodomul. Grădina Dorobanți. Și terasa ceainăriei Ceai la Vlaicu.
Party cu fetele. 3 locuri cool
Brunch la Radisson pentru piscină, mâncare și prosecco! Entourage e unul din locurile mele preferate. Nuba de vară pentru că au muzică de dans. Pe lac la Snagov, la iwake, cu barca și placa în picioare. Plus ceva prosecco în pahare!
„Îmi place glamour-ul vieții mondene, să merg la petreceri și evenimente, să transpir la sală, să mă lupt cu valurile lãsate de barca de viteză, cu picioarele înfipte în placa de wakeboarding, sã stau la plajă, să merg la cumpărături, să văd un film captivant și să ies la cine cu prietenii pentru a descoperi noi locuri. Din când în când am timp și să ajut la buna desfășurare a petrecerilor mele preferate (The Date-urile, n.a.) –  e așa de fun să organizezi chestii!”

andra_ilias_foto_emil_kasa_2Foto: Emila Kasa
Cina romantică?
Nor, pe sistemul „uite luna, uite farul…”. Terasa Casa Doina. Terasa Roberto’s – Hilton
Best fine dining la noi?
Le Bistrot Francais.
Dar street food?
Nu consider că ceea ce se întâmplă acum – câte un festival de street food în fiecare săptămână, cu prețuri mari pentru porții mici – e, de fapt, street food. Dacă mă întrebi de street food în București, atunci e o patiserie veche în Amzei cu cele mai bune merdenele. Erau și când eram în liceu, sunt și acum. Și shaorma de la Genin sau gyrosul de pe Eminescu.
Cea mai neplăcută experiență într-un restaurant?
Nu îmi vine una în minte pentru că sunt multe. De la venit și luat farfuria din față, după ce începusem să mâncăm pentru că „nu era comanda noastră”, la ospătari impertinenți sau habarniști sau ambele, porții din același fel diferite la aceeași masă, veselă murdară.
Pe andrailias.ro, „plăcerile” înseamnă decadența gustului cu rețete proprii sau gustate, călătorii, fotografii de mâncare și locuri, recomandări de ieșit, experiențe.