Idei pentru week-end – Ghidul seductiei

Ati plecat din club / de la concert / de la teatru si ati ajuns la tine acasa. Jumatate din drumul catre inima ei e facut. Stie ca esti placut, amuzant, inteligent, relaxat… Dar e noapte si oamenii au si alte nevoi decat cele legate de „o inima albastra“. Livrari la domiciliu nu prea exista la ora asta, iar daca o lasi sa astepte pe canapea si dispari prea multa vreme in bucatarie, risti sa nu-i mai poti oferi decat o patura si-o perna. Daca dragostea trece prin stomac, Vinul.ro va prezinta in fiecare numar trei pasi catre inima ei: gustari si mancaruri delicioase, de gatit rapid, la care sa asortati vinurile potrivite.

SCOICI CU IERBURI

Un kilogram de scoici curatate se pun in tava in cuptorul incins, cu un “capac” fabricat din jumatate de pachet de unt nesarat, o legatura de patrunjel bine tocata, cateva fire de marar si un strop de ierburi de Provence (cam cat se ia pe varfurile degetelor), frecate bine in mixer cu 4-5 catei de usturoi, sare si piper. Se lasa in cuptor pana se deschid scoicile (12-15 minute). Scoicile care nu se deschid se arunca. Daca se consuma calde, merg cu vinuri mai onctuoase, ceva chardonnay- uri sau vreo Feteasca Regala baricata. Ceva mai reci, intra – ca mare parte din chestiile culese de prin mare – cu un Sauvignon Blanc. Pentru ca e vara si asta inseamna ca nu va agitati prea mult cu gatitul, se poate compensa cu ceva vinuri mai rasarite. FITA MICA: Domeniul Coroanei Sauvignon Blanc 2009. FITA MEDIE: Possesioni Bianco Serego Aligheri (cu cat mai proaspat, cu atat mai bine). FITA MARE: DAVINO Sauvignon Blanc, 2009.

BONNE BOUCHE

Reteta unui bun prieten: intindeti cateva bucati de carpaccio de vita pe farfurie, ungeti-le cu o pensula inmuiata in balsamico, adaugati o felie (slice – sub 0,5 mm) de trufa, apoi un strop de parmezan, dat tot pe slicer, nu pe razatoare. Fiecare asemenea constructie este o imbucatura perfecta (daca se „clateste“ cu vinul potrivit). Pentru sensibili, in loc de carpaccio se poate folosi o feliuta de jamon, insa nu unul foarte afumat. De asemenea, isi gaseste bine locul o branza maturata in vin rosu, in loc de parmezan. FITA MICA: Syrah “Cocos“, Recas. FITA MEDIE: Prince Matei 2006. FITA (DESTUL DE) MARE: Vaio Armaron Amarone Classico. Sau, ca regula, vinuri rosii baricate si bine crescute, cu ceva staif. Poate par fiecare scoase din ecuatia obisnuita a claselor de fite, insa merita, la trufe… Numai bine de pregatit in cateva minute, intre antreul cald si desert.

„BISCUITI“ DE CIOCOLATA CU NUCI

Nu sunt chiar biscuiti, doar au forma asemanatoare. Pentru ca tot e cuptorul incins, puneti inauntru, la foc mic, un vas cu apa in care sa incapa un vas de Jena. Puneti in vasul de sticla termorezistenta o tableta (eventual una si jumatate) de ciocolata amara bine maruntita, lasati pana se topeste si adaugati nuci (sau alune / caju / migdale, caz in care va alegeti singuri vinul, astfel incat sa se asorteze), un fir de vanilie, unul de scortisoara, unul de sare si unul de piper (nu o sa regretati). Scoateti pe o farfurie sau pe hartie de gatit cate o lingura din amestec si lasati sa se raceasca. Amestecul merge bine cu vinuri rosii grele, la care canicula nu ne prea incurajeaza. Completati biscuitii, amical, cu o lingurita de inghetata de vanilie, cu spuma de lapte inghetata sau cu frisca rece si inlocuiti vinurile grele cu spumante vesele. FITA MICA: Cava Codorniu (mereu printre preferatele noastre). FITA MEDIE: Prosecco Mirabello Pinot Grigio Rose. FITA MARE: Castellroig Cava Gran Reserva Brut Nature sau Sabate i Coca, Reserva de Terrer.