Editorial – Iese vinul din criza?

Efectele crizei economice mondiale s-au resimţit si in sectorul vinului, insa dimensiunile acestui fenomen nu au atins proporţiile apocaliptice ce se proiectau la inceputul perioadei. Caţiva producatori si firme de distribuţie au fost nevoiţi sa inchida porţile – nu foarte mulţi, insa -, societaţile mai mici au acceptat parteneriatele si proiectele de fuziune propuse de companiile potente financiar, s-au pierdut segmente semnificative din anumite pieţe, s-au marit stocurile, a scazut consumul si odata cu el un pic si preţurile. Intr-un fel, manifestari cat se poate de naturale al unei pieţe pe timp de criza. Se pare totusi ca aceasta perioada se apropie de sfarsit. Cel puţin asa susţine Organizaţia Internaţionala a Viei si Vinului, prin presedintele acesteia, Federico Castellucci. La mijlocul acestei luni, presedintele celui mai important organism din lumea vinului a susţinut o conferinţa de presa prin care anunţa ca recesiunea in acest sector se apropie de sfarsit. Primele semnale identificate in acest sens de OIV este cresterea comerţului de vin in 2010, peste nivelul anului 2009, cu 6,7 procente, reprezentand 92 de milioane de hectolitri de vin. Consumul de vin in 2010, insa, a ramas la nivelul lui 2009, insemnand 236,3 milioane de hectolitri. Interesant este faptul ca, potrivit reprezentantului OIV, pentru prima data in cincisprezece ani, aceasta revenire s-a datorat producatorilor tradiţionali din Europa, care au exportat mai mult decat ţarile din emisfera sudica si Statele Unite. Exemplele date sunt exporturile din Italia si Germania, care s-au ridicat la 1,4 milioane hl, respectiv 0,3 milioane hl, in timp ce Spania si Franţa au recuperat ceea ce au pierdut in 2009. Pe de alta parte, Chile, Noua Zeelanda si Australia se numara printre ţarile care au rezistat cel mai bine crizei, in termeni de volume. Castellucci a precizat ca in contextul crizei economice globale, dezvoltarea pieţei vinului a fost relansata de catre cresterea comerţului cu vin vrac si re-exporturilor, subliniind ca peste 40 de procente din vin a fost consumat in afara graniţelor ţarilor producatoare. Exista totusi si motive de ingrijorare, printre acestea numarandu-se scaderea suprafeţei plantaţiilor de viţa de vie cu 64.000 de hectare, cele mai mari scaderi inregistrandu-se in Spania, Italia si in Franţa. De asemenea, un alt element negativ ar fi scaderea producţiei de vin la nivel mondial cu 11,2 milioane de hectolitri, in 2010 inregistrandu-se o producţie de 260 de milioane de hl. Presedintele OIV nu precizeaza in discursul sau care au fost principalele pieţe unde a fost comercializat vinul. Un indiciu in acest sens a fost dat la sfarsitul conferinţei, cand a anunţat faptul ca Republica India a devenit membru deplin al organizaţiei interguvernamentale pe care o conduce. China, unul dintre consumatorii de vin in crestere la nivel mondial, nu a intrat in datele expuse de catre Castellucci. Analizand datele de mai sus se poate spune ca trendul de scadere a consumului, inceput in 2008 si continuat in 2009, a luat sfarsit. Ramane de vazut daca el va avea aceeasi evoluţie si in 2011, dupa o recolta precum cea din 2010, catalogata drept slaba de catre 40% dintre jucatorii de pe piaţa, care estimeaza o noua crestere a preţurilor la vin.

Publicitate
Domeniul Bogdan