După ce rezultatele de la Premiile de excelență Vinul.ro de anul acesta – o Medalie de Aur și una de Argint – au demonstrat un parcurs promițător pentru cei de la Vînju Mare, vremea pare să pună piedici în calea ambițiilor antreprenorului Ion “John” Gîrniță (foto sus): pentru prima dată în ultimii 19 ani, putregaiul cenușiu a lovit crunt în zonă. Vestea din podgoria de la sud-vest vine să se alăture anunțului făcut de Asociația profesională din Dealu Mare, care a înregistrat cea mai mică recoltă din istoria zonei. Am stat de vorbă cu olteanul hotărât să facă performanță și am aflat că nu are nicidecum de gând să se lase descurajat, și nici de scumpit vinul nu va fi vorba.
Ploile zilnice din iunie au săpat șanțuri adânci între rânduri și au rupt drumuri
“Niciodată, de când activez în zonă, nu am avut putregai cenușiu. Nici chiar în ani foarte umezi, când am fost nevoit să facem tratamente preventive care ne-au obligat la cheltuieli uriașe față de ani obișnuiți. Dar acum, când în iunie a plouat în fiecare zi, nu am mai putut nici să intrăm în vie să acționăm în vreun fel”, spune Gîrniță. Care mi-a arătat cât de adânc a mușcat din pământul pe care crește vița-de-vie: torentele au făcut șanțuri mai adânci decât plugul mecanizat între rânduri, dar și adevărate crevase în drumurile bătătorite – teoretic mult mai robuste. “A fost doar prima parte a unui dezastru neanticipat”, spune Gîrniță.
Boabele de aguridă s-au înroșit și s-au stricat pe ciorchine
Fără să poată furniza vreo explicație, antreprenorul de la Vînju Mare mi-a arătat poze cu ciorchinii afectați de mucegaiul facilitat de ploile zilnice din iunie. Micile bobițe care ar fi putut deveni struguri în toată puterea cuvântului, dar care pe atunci nu erau mai mari de 3-5 mm, s-au înroșit brusc, după care au început să putrezească – iar de-aici aproape toate planurile pentru o recoltă normală s-au prăbușit. “Poate că noi am fost mai afectați decât vecinii noștri, nu știu să spun, nu am apucat să vorbim cu ei. Noi avem via pe mai multe dealuri, nu știu cum s-a putut întâmpla să avem asemenea probleme. Iar după ce strugurii au început să mucegăiască, a venit seceta: din iulie și până la final de noiembrie aproape că nu a mai plouat deloc”, mi-a spus Ion Gîrniță.
Norocul stă în recolta anilor precedenți: “Continuăm pe drumul început – să fie clienții satisfăcuți”
Cum va afecta calamitatea prețul vinurilor de Vînju Mare?, l-am întrebat pe Ion Gîrniță. “Din fericire, avem rezerve din recoltele anterioare – vinuri foarte bune, care au și evoluat frumos în timp. Și, chiar dacă toate costurile au crescut în ultimi ani – leul s-a devalorizat, salariul minim a crescut, prețurile substanțelor folosite a crescut șamd – am luat decizia să nu mărim prețul vinurilor noastre și să continuăm pe drumul început, să fie clienții satisfăcuți. Vom echilibra, probabil, minusurile de anul ăsta din recoltele viitoare”, a spus Gîrniță.
El a completat că, deși menține concentrarea pe vânzarea de bag-in-box, intenționează să diminueze cât mai mult vânzările de vrac și să investească și pe mai departe în promovarea vinurilor îmbuteliate din noile Emissarius și Lacrimă de soare, în paralel cu o repoziționare și extindere a mai vechii game Domeniile Vînju Mare. “Estimez că anul 2020 va marca o scădere a puterii reale de cumpărare de vin a consumatorilor români”, a spus el.