„In cautarea vinului pierdut” se intoarce la TVR

Gabriela Maris

Publicitate
Domeniul Bogdan

Odata cu grila de toamna, TVR1 transmite in fiecare duminica, de la ora 11.00, „In cautarea vinului pierdut”, o serie de documentare al caror producator este Cosmin Zidurean. Nu intentionam sa facem reclama postului public dar o „bila alba” tot trebuie sa primeasca (daca tot se poarta) caci este singura televiziune din Romania care rezerva, din nou, un loc in program vinurilor romanesti.
Ideea principala a filmului este cautarea soiurilor romanesti autohtone, prefiloxerice si incercarea de a trezi interesul publicului pentru acestea. Filmarile s-au intins pe mai mult de un an, in toate podgoriile tarii si s-au facut in conditii de invidiat, nespecifice pentru o televiziune din Romania: timp suficient, un camion de lumina (la propriu) utilizat pentru fiecare crama, un gind clar al realizatorului, interlocutori de exceptie si nu in ultimul rind, o echipa stabila si entuziasta.
Episodul de duminica prezinta Mehedintiul, cea mai buna zona pentru vinuri rosii din tara, zona din care, datorita unor firme ca Vinarte, Vinterra si nu in ultimul rind, Carl Reh Winery, a inceput refacerea imaginii vinului romanesc. Ca in fiecare episod, apropierea de vin se face in context cultural, istoric, antropologic, turistic si…cinegetic. Ce poate insoti mai bine un vin taninos, corpolent, expresiv si viguros decat o friptura de vanat?