“În meseria de vinificator rezultatele sunt parte din tine, ca om!”

Să scriu cât mai obiectiv despre Crama Atelier din poziţia de reprezentant al acestui proiect, o poziţie cumva diferită faţă de cea pe care o aveam acum mai bine de doi ani de zile, când mă număram printre semnatarii din Vinul.Ro, ei bine, asta chiar este o provocare! O să vă scutesc de clişee de genul “pentru că îmi plac provocările” şi o să încerc să redau cât mai fidel ce înseamnă M1. Crama Atelier. Acest proiect a luat naştere din dorinţa oamenilor responsabili cu Murfatlar România, încă ocupant al poziţiei de cel mai mare producător român de vinuri, de a-şi depăşi “condiţia” – pragul acela al vinului “e bun, dar…”.

Publicitate
Domeniul Bogdan

În 2011, piaţa autohtonă a vinului era martora apariţiei unui concept inedit pentru România până în acel moment, însă destul de des întâlnit peste hotare: “crama mică din crama mare”. Adică, o cramă separată, de mici dimensiuni, în care se depun toate eforturile şi energiile pentru atingerea unei calităţi superpremium, chiar dacă ea este parte integrată a unui combinat cu o capacitate de peste 42 de milioane de litri şi cu 3.100 de hectare în exploatare.

M1.Crama Atelier a plecat în acel moment cu premisele asigurate pentru a atinge un ridicat nivel calitativ: bază de selecţie a parcelelor unică în ţară, linie tehnologică completă, de ultimă generaţie, specialişti dedicaţi, bine instruiţi şi unşi cu toate “alifiile” campaniilor la nivel “macro”, echipă dedicată de promovare şi vânzare. Însă, de departe cel mai important atu pe care M1.Crama Atelier l-a etalat a fost prezenţa în echipă a lui Răzvan Macici, in calitate de enolog-consultant, cel mai cunoscut vinificator român la nivel mondial. Atunci când faci afirmaţii care conţin superlativul absolut trebuie să vii şi cu argumente, iar în cazul lui Răzvan Macici acestea sunt cei 14 ani ca cellarmaster al cramei Nederburg, Africa de Sud, titlul de “vinificatorul anului în Africa de Sud”, în 2012, cel de realizator al vinurilor “World Cup 2010 – South Africa” şi, nu în ultimul rând, poziţia de head-winemaker al grupului Distell, liderul Emisferei Sudice în producţia şi comercializarea de vinuri şi spirtoase.

Publicitate
IPPU

Pe lângă faptul că a acceptat să îşi pună “amprenta” şi semnătura pe vinurile Cramei Atelier, din dorinţa de a da un suflu nou vinului de Murfatlar, Răzvan Macici a “venit” cu un impuls de energie pozitivă ce a dus la creşterea încrederii în sânul întregii echipe de la Murfatlar. Deoarece cealaltă jumătate a activităţii profesionale a lui Răzvan Macici, crama Nederburg şi, mai apoi, din 2015, cele unsprezece crame ale grupului Distell, presupune şi o gestionare cât mai atentă a timpului, el a ales să lucreze vinurile Cramei Atelier împreună cu Ionuţ Rădulescu.

Enolog tânăr, care şi-a perfecţionat tehnica de vinificare semnând “prezent” în şapte campanii de recoltare la Murfatlar, la secţia de vinuri roşii, începând cu 2004, Ionuţ este omul care veghează de aproape bunul mers al vinurilor M1. Absolvent al Facultăţii de Chimie Alimentară din Galaţi şi membru al Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, Ionuţ Rădulescu a avut timp să înţeleagă “subtilităţile” stilului lui Răzvan Macici atât în cele cinci campanii de până acum de la Crama Atelier, cât şi în cele două de la Nederburg, în Africa de Sud, loc în care a fost impresionat de “organizarea militărească a fluxului de producţie”.

“Alături de Lorena Deaconu, şefa secţiei de vinuri roşii în momentul ajungerii mele la Murfatlar, Răzvan Macici este omul care mi-a influenţat esenţial drumul în această meserie. Ceea ce te surprinde cel mai mult la el, pe lângă latura de profesionist desăvârşit, este calitatea lui de om”, afirmă Ionuţ Rădulescu, adăugând că unul dintre principalele merite ale lui Răzvan a fost acela că “a schimbat radical nivelul nostru de aşteptări, ne-a făcut să înţelegem, să deschidem ochii şi să conştientizăm unde suntem, impunând o rigoare şi un nivel ridicat de competitivitate”.

Apariţia Cramei Atelier a reprezentat un important salt calitativ pentru vinurile de Murfatlar, potrivit lui Ionuţ Rădulescu, “un fel de modernism, o ieşire din tradiţionalismul specific producătorilor giganţi”, prin această decizie reuşindu-se aducerea regiunii în atenţia cunoscătorilor. “Dacă la vinurile albe am ridicat ştacheta şi ne-am apropiat foarte mult, din punctul meu de vedere, de ceea ce ne-am propus la apariţie, la vinurile roşii încă mai experimentăm şi asta pentru că ne dorim foarte mult acel vin roşu reprezentativ”.

În cei cinci ani de la apariţia M1, Răzvan Macici şi Ionuţ Rădulescu au transformat crama într-un atelier propriu-zis, în care, recoltă de recoltă, au făcut experimente, încercări şi teste tehnologice pentru crearea unui portofoliu de vinuri care să satisfacă o paletă cât mai variată de gusturi. Deschiderea către nou şi experiment a lui Răzvan a făcut posibilă utilarea cramei, în 2014, cu trei amfore de ciment, vase de fermentaţie şi maturare folosite de producători renumiţi precum Pétrus, Château Lafite, Pontet Canet sau Romanée Conti. Rezultatele experimentelor la aceste amfore vor putea fi degustate în doi-trei ani de acum încolo.

Legat de rezultatele de până acum ale celor cinci campanii la Crama Atelier, Ionuţ Rădulescu crede că acestea reflectă întru totul “politica emoţională” a lui Răzvan Macici: “A venit aici cu relaxarea specifică superprofesionistului, însă şi-a impus punctele de vedere prin bun-simţ şi calitate umană. Acest lucru se vede şi în vinurile din colecţiile M1: prietenoase, produse într-o manieră modernă, apropiată de stilul Lumii Noi, atent realizate şi echilibrate. În meseria de vinificator rezultatele sunt parte din tine, ca om! Te fac să de apropii şi mai mult de profesie, te fac să îţi pese, să te implici”.

Numele cramei: M1.Crama Atelier, loc. Murfatlar, str. Murfatlar nr. 1, jud. Constanţa
Numele firmei: Murfatlar România SA
Branduri (exclusiv HoReCa): Sable Noble, Arezan, Leat 6500, Charme de la Mer, Amprenta, Noble Late Harvest, Fatum.
Suprafaţa de viţă de vie în exploatare: 30 de hectare, plantaţii cu vii mature.
Solurile în majoritatea plantaţiilor exploatate de M1.Crama Atelier sunt cernoziomuri carbonatate sau soluri luto-nisipoase, cu inserţii calcaroase.
Soiuri: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Albă, Fetească Regală, Pinot Gris, Crâmpoşie, Muscat Ottonel, Traminer, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Merlot, Băbească Neagră, Shiraz.
Capacitatea de producţie a cramei este de aproximativ 250.000 litri anual
Vinificator: Răzvan Macici (consultant), Ionuţ Rădulescu.
Director general: Dan Bundur
Degustări organizate: Da, cu rezervare prealabilă.
Contact: Tel. Sediu: +40 241 706 850
Fax +40 241 706 85
e-mail m1@cramaatelier.ro
Web: www.cramaatelier.ro și www.atelieruldevinuri.com

* Sursa foto: AtelierulDeVinuri.com