Trei dintre cele mai premiate si apreciate carti despre vinuri din Italia, „Il Romanzo del Vino”, „Vinosofia” si „Vineide”, semnate de enologul Roberto Cipresso, sunt disponibile incepand cu aceasta luna la magazinul Arte&Vino. Potrivit proprietarului magazinului, somelierul Marian Timofti, cartile sunt disponibile in limba italiana si engleza si pot fi achizitionate numai pe baza de comanda.
Roberto Cipresso este unul dintre cei mai apreciati enologi din Italia, realizatorul mai multor vinuri Brunello di Montalcino. In 1995, acesta realizeaza proiectul Winecircus, iar in 1999 fondeaza propria societate vitivinicola „Winemaking”. In 2000, realizeaza un Cuvee Special pentru Papa Ioan Paul al II-lea.
In 2006, Cipresso publica primul roman „Il Romanzo del Vino”, cu care castiga premiul Veronelli. Dupa acest premiu, este nominalizat la categoria cel mai bun scriitor la „Oscar del Vino 2007”, unde ii este acordat si titlul de „Cel mai bun enolog italian”.
Despre aceasta carte Robert Parker scria : „Roberto Cipresso este unul dintre cei mai dotati viticultori din lume. Un om care refuza compromisurile cu o pasiune interioara pentru vinurile care au suflet si caracter. Aceasta carte il consacra nu numai ca pe un mare winemaker ci si ca pe un mare scriitor al vinului”.
In anul 2008, urmeaza a doua carte: „Vinosofia”, in urma caruia i se acorda titlul academic de Corespondent al Academiei Nationale de Agricultura din Bologna. In acelasi an, primeste de la presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, sarcina de a realiza vinul pentru cea de-a 150 aniversare a Unificarii Italiei.
In anul 2009 primeste Premiul Special Award „Enologul Italian in Lume” la Merano Wine Festival. Dupa acest eveniment, iese de sub tipar cea de-a treia carte a sa intitulata „Vineide”.
„La jumatatea strazii dintre un cautator de izvoare si un poet, Cipresso are un mod unic de a asculta, intelege si a face vinul sa vorbeasca” – La Republica
„De la un extraordinar enolog o induiosatoare dar inteligenta excursie care porneste de la inceputurile acestei plante-aliment pana la cele mai actuale versiuni ale sale” – Il Giornale