Un Sauvignon Blanc 2018 din Sancerre (intitulat „Dana – Eu zic că da”) și două Mondeuse Noir (2016 și 2017, sub denumirea „Alina – Oportună cu haz”) din Bugey au venit să completeze selecția de vinuri sub etichetă proprie a antreprenorului de la SmartDrinks.ro – după mai vechile „Ana – Moft la cub” și „Corina – Leoaică tânără”. Beneficiază de etichete frumos desenate de Tudor Banuș, îmbogățite de versurile semnate de Șerban Foarță.
Am avut privilegiul să degust noutățile împreună cu selecționerul întregii colecții, George Chendi, și m-am bucurat să văd că proiectul lui merge înainte cu aceeeași calitate, pliată pe personalitatea și gusturile investitorului – care nu a renunțat să prezinte el însuși “doamnele” celor interesați.
“Am căutat să dau vinurilor din colecția Doamnele o valoare mai mare decât prețul cerut pe ele”, mi-a spus George când l-am întrebat de preț. El susține că am observat că aproape toți cei care îi degustă vinurile le atribuie o valoare mai mare decât prețul cerut pe ele.
Referitor la modalitatea prin care alege vinurile îmbuteliate sub brandurile lui, antreprenorul spune că, în ultimii ani, gusturile i s-au transformat: “Dacă în urmă cu 7-8 ani mă luam după medaliile pe care le obținuseră vinurile, pentru că îmi era mai ușor să le selectez odată ce fuseseră validate de alții, astăzi caut mai mult simplitatea în vin, după propriile mele gusturi. Caut arome de fruct – beau și vinuri cu mult lemn în ele, dar beau un pahar-două. La vinurile roșii, le caut pe cele făcute în butoaie mari, care să lase fructul să iasă în față – poate și din cauză că eu chiar și vara beau mai mult roșu decât albe și rose, cu 12,5-13% vol alc, maxim, cu corp mediu”.
Iată mai jos și impresiile mele – la fel de personale ca și alegerile lui George Chendi – despre cele trei vinuri degustate cu această ocazie.
“Dana – Eu zic că da”, Sauvignon Blanc 2018, AOC Sancerre, Franța
“Un vin alb care va rămâne bun de băut până în 2013”, spune George Chendi despre acest Sauvignon Blanc cu “mușcătură” bună și arome intense florale, curat și bine strunit astfel încât să nu explodeze nici în arome de pipi, nici în cele de ardei gras sau kiwi. Are o “izbitură” revigorantă de aciditate în final, dar care este foarte frumos susținută de corp și de mineralitatea evidentă. Există în total 600 de sticle din acest vin, iar impresia mea este că nu există vin alb românesc care să-i stea înainte în ceea ce privește echilibrul și eleganța. 77 lei pe bază de precomandă la SmartDrinks.ro
“Alina – Oportună cu haz”, Mondeuse Noir 2017, AOP Bugey, Franța
Culoare rubiniu deschisă cu inflexiuni violacee, nas intens de cireșe coapte, lemnul aproape insesizabil. Gustativ este un vin curat și suplu, fructat, cu final picant în care aciditatea (medie) apare în prim plan, așa încât determină salivație abundentă, plăcută. Are nevoie de aerare de câteva minute și apoi se dezvăluie ca un vin roșu gustos și direct, care poate fi băut cu mare plăcere și vara, dar care nu este simplu… după cum o dovedește și anul 2016, băut cu aceeași ocazie. Există doar aproximativ 600 de sticle in acest vin. Vă sugerez să-l beți mai rece – pe la 12-14 grade Celsius la începerea sticlei cred că se exprimă cel mai bine, mai ales că nu va apuca să se încălzească mult după deschidere.
“Alina – Oportună cu haz”, Mondeuse Noire 2016, AOP Bugey, Franța
Rubiniu, cu nas de cireșe amare și cutie de trabucuri. Lemnul se simte ceva mai puternic dect la 2017, dar apare și nota de învechire ușoară de sticlă. Gustativ, corpul este mediu, afinele iau locul cireșelor iar finalul este picant și cu o aciditate plăcută. Mai complex – și aromatic și gustativ – decât 2017, își păstrează suplețea și savoarea de vin potrivit în orice anotimp. După cum povestește selecționerul acestui vin, Mondeuse Noir este plantat pe suprafețe foarte restrânse la nivel mondial (sub 600 de hectare), fiind un strămoș al Syrah-ului, iar locul de origine – aproape de munții Jura, între Lyon și Geneva, între Burgundia și nordul Rhonului – reflectă câte ceva din ambele regiuni: are corp de Pinot Noir și condiment de Syrah. Strugurii sunt cultivați în manieră ecologică. Există doar 400 de sticle. 89 lei cu precomandă la SmartDrinks.ro