Incalzirea globala, de bun augur pentru Riesling de Rhin

rheingauCresterea temperaturilor inregistrata la nivel global a dus la aparitia de noi zone propice pentru cultivarea soiului Riesling de Rhin, potrivit specialistilor prezenti la conferinta “Riesling Randevous”, eveniment desfasurat la mijlocul lunii iulie, in orasul Seattle, potrivit Decanter.com.

Publicitate
Ravago

La discutiile din cadrul acestei conferinte au participat peste 350 de specialisti din intreaga lume, ele fiind moderate de catre Ernie Loosen, specialist declarat “Omul anului” de catre publicatia Decanter in 2005, si de Ted Baseler, presedintele Chateau Ste Michelle. Potrivit participantilor, incalzirea globala au permis aparitia unor noi podgorii in care poate fi cultivat Riesling de Rhin, zone care pot garanta aceeasi calitate si consistenta precum podgoriile traditionale. De asemenea, s-a mai specificat ca din cauza acestui fenomen multi dintre producatorii traditionali vor fi obligati sa isi mute viile in alte areale.

wachauZonele propice pentru soiul Riesling de Rhin sunt acelea unde se inregistreaza temperaturi medii de 13,2 si 15,2 grade Celsius, in perioada 1 aprilie-31 octombrie. In ultimii ani, temperaturile din arealele clasice precum Rheingau, Wachau si Alsacia au crescut cu un grad Celsius in ultimii 30 de ani, ceea ce a dus la o crestere a calitatii Riesling-ului de Rhin. In acelasi timp, cresterea temperaturilor a dus la cresterea calitatii acestui soi in zone mai putin cunoscute precum, Finger Lakes (New York), Niagara (Ontario) sau Old Mission Peninsula (Michigan).

Publicitate

In cadrul conferintei “Riesling Randevous” mai multi specialisti au atras atentia asupra ritmului de crestere a temperaturilor. Potrivit acestora, daca temperaturile vor continua sa creasca in acelasi ritm, multi producatori din zonele consacrate vor fi obligati sa isi indrepte atentia catre zonele nordice si spre cele aflate la altitudini inalte si, in acelasi timp, sa apeleze la alte modalitati de vinificatie pentru a garanta echilibrul aromatic al vinurilor din acest soi.

Meteorologii au prognozat ca anul 2010 va fi cel mai cald an din istorie, principala cauza a cresterii temperaturilor fiind uraganul El Nino, fenomen tropical ce are loc odata la 5-7 ani.