Înghesuialã la Campionatul de Gãtit în Aer Liber

Gãtitul începe sã devinã, cel putin în ultimii ani, un „sport” popular printre români. Nu se scapã nicio ocazie pentru a sãrbãtori aproape orice „la un grãtar”, dar si pentru a arãta cã suntem un popor de gurmanzi. Între 8 si 10 mai, în parcul Izvor din Bucuresti a avut loc cea de-a treia editie a Campionatului International de Gãtit în Aer Liber Selgros, manifestare organizatã de Asociatia Culturalã Euro Est Alternativ. Maestri bucãtari din România, Bulgaria, Italia, Turcia si Finlanda si-au arãtat priceperea în concurs la sectiunile: preparate culinare reci si gãtit în aer liber. Cu aceastã ocazie, România a devenit detinãtoarea recordurilor pentru cea mai lungã sarma si pentru cea mai mare omletã tãrãneascã din lume. Timp de trei zile vizitatorii au avut parte de demonstratii live ale expertilor în gastronomie, dar au avut si posibilitatea de a degusta rezonabil sau pânã la îmbuibare o parte a preparatelor.

Publicitate
Ravago

Participantii la Campionatului International de Gãtit în Aer Liber au mai avut de trecut o probã: asocierea vinului potrivit cu felul de mâncare pe care l-au pregãtit. Somelierul Sergiu Nedelea, care a fost si membru al juriului, sustine cã la aceastã editie s-a înregistrat o evolutie clarã din punct de vedere al asocierii preparatelor culinare cu vinul. Câstigãtorii au primit câte o sticlã magnum dintr-o serie limitatã – Cupola Sanctis, produs si îmbuteliat de Crama Oprisor. Maestrul bucãtar, Robert Rainford, presedintele juriului, a împãrtãsit din nou celor prezenti din secretele sale de bucãtar, în cadrul unei demonstratii live. Rainford a declarat cã este fascinat de bucãtãria româneascã, recunoscând cã are o slãbiciune pentru aroma rosiilor coapte pe grãtar.

Campionatul International de Gãtit în Aer Liber este prima competitie gastronomicã din istoria României, licentiatã si înregistratã în programul international al WACS (World Association of Chefs’ Societies).

Publicitate
IPPU