Inlocuitor natural pentru sulfiti

organicCompania italiana de cercetare vitivinicola, Intergrapes, a anuntat la sfarsitul lunii aprilie ca testeaza un conservant realizat din samburii de struguri, cu functie antioxidanta si antibacteriana si care acelasi efect ca sulful. Mai mult, potrivit reprezentantilor Intergrapes, aceasta substanta nu influenteaza aromele naturale ale vinurilor, in special tonurile delicate, florale pe care sulful le acopera.

Publicitate
Oprisor

Obtinuta din polifenolii existenti in samburii de struguri, solutia rezultata este adaugata in must si in vinuri, in diferite stadii ale productiei. Conform directorului comercial al Intergrapes, Donatello Calaprice, cantitatea de substanta adaugata difera usor in functie de culoarea si stilul de vin, insa in medie se adauga un litru de conservant la 20 de hectolitri de vin la sfarsitul fermentatiei alcoolice, la sfarsitul celei malolactice, cat si inainte de imbuteliere. „Vinul rezultat nu are sulf, insa are potential de maturare, lucru pentru care multe vinuri «naturale» sunt criticate. Aceasta metoda este mai mult una homeopata”, a declarat Calaprice, adaugand ca Intergrapes experimenteaza aceasta substanta de peste sapte ani de zile, „primele vinuri testate aflandu-se intr-o stare foarte buna”.

In cadrul acestui proiect, Intergrapes a colaborat si cu Luca Maroni, unul dintre cei mai reprezentativi scriitori de vin din Italia. „Am degustat sute de vinuri din intreaga lume vinificate fara sulf – naturale, organice, biodinamice, insa pana acum multe dintre acestea si-au aratat limitele in fata timpului, dar si din cauza proceselor de vinificare. Vinurile albe produse impreuna cu Intergrapes au o buna expresie a fructului, sunt pure si oxidative. Se poate spune ca visul vinurilor bune fara sulfiti a devenit acum realitate”, a precizat Luca Maroni.

Publicitate
IPPU