Intervitis Interfructa 2013 – tehnologie si inovatie (galerie foto)

IVIF_13_P_002La fiecare trei ani orasul Stuttgart este gazda targului international Intervitis Interfructa, cel mai mare targ tehnologic din industria fructelor, a strugurilor si a vinului.

Publicitate
Ravago

Editia de anul acesta s-a desfasurat conform traditiei ultimelor editii la Messe Stuttgart, complexul expozitional dedicat evenimentelor de mare amploare, situat vis a vis de aeroportul orasului. O amplasare excelenta sustinuta si de multitudinea de complexuri hoteliere dezvoltate in zona si de reteaua de transport in comun, care faciliteaza foarte mult accesul rapid la targ si spre centrul orasului, pentru „programul after work”.

Stuttgartul (poreclit si metropola svabilor) este capitala unuia dintre cele mai bogate land-uri germane, Baden-Württemberg, lucru care explica frumusetea orasului si a imprejurimilor. Emblema orasului (preluata si de producatorul local de automobile Porche) este un cal negru cabrat. Se pare ca etimologia Stuttgart-ului explica alegerea emblemei: cuvantul „stuotengarten” in germana veche inseamna „gradina cu iepe” (stuoten= iapa, garten= gradina).

Publicitate
IPPU

Alegerea ca oras gazda al acestui targ reprezentativ in industria vitivinicola nu este intamplatoare, avand in vedere multitudinea viilor presarate pe dealurile orasului.

Targul Intervitis Interfructa este singurul targ international care acopera complet tehnologia de la vita de vie si strugure la vinul imbuteliat si alte produse obtinute din struguri”, sustine Thomas Brandl, promotor al Intervitis Interfructa. O vizita bine organizata la acest eveniment reprezinta un curs complet despre cultura vitei de vie, prelucrarea strugurilor pentru obtinerea vinurilor, managementul cramei, continuand prezentarea, promovarea si comercializarea vinurilor. Si nu in ultimul rand, este si o lectie despre managementul targurilor specializate.

IVIF_13_P_159Anul acesta am avut placerea sa vizitez pentru a doua oara consecutiv acest targ. Impresiile lasate de prima vizita din 2010 au fost confirmate si la editia de anul acesta. Amploarea evenimentului si inovatiile prezentate nu m-au lasat sa ma dezlipesc de targ in timpul celor 4 zile de vizita, chiar daca in aceeasi perioada in „orasul viilor” se derulau si alte evenimente interesante la care as fi participat (de exemplu festivalul filmului animat, concerte de teatru si muzica, ca sa nu uit de celebrele muzee Mercedes si Porche, crame si castele vechi de sute de ani si multe altele).

Pentru a intelege marimea acestui targ am sa enumar cateva cifre ale acestei editii prezentare de catre Joachim Schröder, presedintele Intervitis Interfructa: 570 de expozanti din 24 de tari, o suprafata inchiriata de 59.400 m2 si 30.000 de vizitatori din peste 60 de tari.

Diversitatea structurala a targului organizat in perioada 24-27 aprilie acopera mai multe laturi ale industriei vitivinicole dupa cum urmeaza.

Partea expozitionala a targului deschisa publicului timp de 4 zile a adus fata in fata tehnologia vitivinicola cu producatorii de struguri si vin direct interesasi de achizitionarea diferitelor echipamente. Demonstratiile de masini agricole care au simulat conditiile de lucru ale dispozitivelor prezentate in cadrul expozitiei au adus un plus de credibilitate fata de potentialii cumparatori de toate marimile, de la cramele familiale pana la gigantii industriali.

IVIF_13_P_043Organizatorul targului, Asociatia Producatorilor de Vin din Germania (DWV), si-a derulat in paralel lucrarile celui de al 61-lea Congres. Acest congres a completat partea expozitionala a targului cu partea stiintifica a inovatiilor prezentate din domeniu vitivinicol, dar si din domenii adiacente precum marketing, turism, arhitectura si arta. Peste 1000 de experti din intreaga lume au participat la conferintele congresului DWV la care au luat cuvantul 120 de spreakeri din 17 tari. Politicieni si reprezentanti ai industriei mondiale a vinului au participat atat la evenimentele de deschidere, cat si la diferitele conferinte tematice, dintre care amintesc pe Ilse Aigner, Ministru Federal al Agriculturii din Germania, Claudia Inés Quini din Argentina, Presedintele Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV), Jean Paul Bachy, Presedintele Adunarii Regiunilor Europene Viticole (AREV) si Günther H. Oettinger, Comisarul EU pentru Energie care a deschis conferinta dedicata Viticulturii Sustenabile.

Tot aici a avut loc Congresul Tinerilor Producatori de Vinuri din Germania, care la final au sarbatorit in cadrul petrecerii ce le-a fost dedicata si la care s-au adunat peste 200 de tineri, actuali si viitori pioni in lumea vinului.

DSCN7116O sectiune speciala si devenita traditie este workshopul de vinuri experimentale. Aici s-au putut degusta comparativ 300 de vinuri realizate in cadrul laboratoarelor de cercetare ale institutelor si universitatilor de specialitate, vinuri obtinute prin diferite metode tehnologice.

Si pentru ca vinul este adesea asociat artelor, in special datorita inspiratie pe care o aduce, nici aici nu au lipsit expozitiile artistilor a caror lucrari au fost facute din vin sau dedicate vinului. Am fost impresionata de noua metoda a somelierului Martin Darting (autor al unor carti despre analiza senzoriala a vinului) de a reda in culori impresiile gustative ale vinurilor. Aceasta metoda se bazeaza pe „o corespondenta instinctuala intre culori si gust” (ca de exemplu rosu – dulce, gras, albastru – mineral, sarat, etc.) a carei rezultat este o serie de „fotografii” ale vinurilor dupa care te poti ghida in alegerea vinurilor.

Nici artistii arhitecti nu au fost uitati. Camera Arhitectilor din landul Baden-Württemberg a decernat mai multe premii celor care au contribuit la infrumusetarea peisajului viticol prin creatiile lor, cele mai noi crame din regiune.

Expozantii s-au aratat multumiti de oportunitatile oferite de targ printre care in special cea de deschidere catre pietele din Europa de Est, prin fluxul din ce in ce mai mare de vizitatori profesionisti din aceste tari, caci in randul expozantilor acestia au reprezentat un procent destul de mic.

Dr. Rudolf Nickening, secretar general al Asociatiei Producatorilor de Vin din Germania (DWV): „Desi internetul si alte platforme de comunicare s-au dezvoltat foarte mult in ultimii ani, lumea inca are nevoie sa vada concret ceea ce are piata de oferit. Si acum nu exista o altfel de oportunitate decat cea de a vizita Intervitis Interfruct, a deoarece are capacitatea de a prezenta intreaga paleta de produse existente pe piata. Producatorii care nu participa vor fi in timp dezavantajati de competitie”.