Mara Constantin: Bucătăria românească înseamnă tradiţie şi cultură

mara_ctin„O persoană energică , plină de zâmbet, care consideră că are nevoie de mai multe vieţi pentru a-şi pune în aplicare ideile”. Aşa se descrie în câteva cuvinte, Mara Constantin, omul din spatele site-ului gastronomic. Din pasiune pentru gastronomia românească, Mara a pus bazele acestui site la începutul lunii martie 2008. De atunci, site-ul a crescut de la lună la lună, ajungând să aibă în luna decembrie, potrivit portalului Trafic.ro, peste 48.000 de vizitatori şi peste 300.000 de afişări. Vinul.Ro a vrut să afle de unde pleacă această pasiune pentru preparatele tradiţionale şi ce crede Mara despre potenţialul bucătăriei autohtone.

Publicitate
Excursii

De unde pasiunea pentru bucătăria românească?

Cred că m-am născut cu această pasiune, deoarece nu am învăţat de la cineva şi nici nu am studiat amănunţit pentru a mă forma în acest domeniu. În familia mea există o tradiţie ca în fiecare week-end să pregătim deserturi delicioase, iar la fiecare sărbătoare mare, Crăciun sau Paşte, ca orice român, să preparăm bucate tradiţionale.

Publicitate
IPPU

Are şanse bucătăria românească să devină cunoscută pe plan internaţional?

Pentru mine, bucătăria românească înseamnă tradiţie şi cultură. Când m-am hotărât să demarez proiectul, m-am gândit că voi contribui cu o mică părticică la menţinerea tradiţiei româneşti din punct de vedere gastronomic. De asemenea, cred că bucătăria românească are potenţial să ajungă la fel de renumită ca şi cea franţuzească, cea italiană sau asiatică, dar asta se va întâmpla într-un viitor nu prea apropiat. Contează foarte mult şi factorul uman. Dacă ne-am implica mai mult şi ne-am promova preparatele tradiţionale cu mai multă atenţie, cu siguranţă acestea pot deveni cunoscute la nivel internaţional. Şi turismul românesc are de câştigat de pe urma gastronomiei tradiţionale. Se influenţează şi se potenţează reciproc. Din păcate, turismul din România este într-o continuă fază de dezvoltare.

Cât de importantă este tradiţia în gastronomie şi cât influenţele venite din exterior?

Fără tradiţie nu cred că ar exista bucătărie. Influenţele din exterior sunt benefice şi nu numai pentru bucătăria românească. Cu ajutorul acestor idei provenite din alte culturi gastronomice iau naştere marile creaţii culinare. Foarte multe persoane, după ce au mâncat afară un anumit preparat deosebit, la întoarcerea în ţară încearcă să-l creeze cu mijloacele şi
produsele de care dispun. Astfel, apar preparate fabuloase, care cu timpul intră în rutina gastronomică şi, de aici, în tradiţie.

Crezi că noi, românii, avem un cult al gastronomiei cum au francezii? Ştim să mâncăm?

Unii dintre noi da, alţii mai puţin. Foarte mulţi dintre români nu au o educaţie în acest sens, fiind obişnuiţi să mănânce mult şi prost. În România, mai ales după 1989, nu se respectă orele de masă, nu mai există un ritual al servirii mesei. Există, însă, şi oameni care au luat contact cu alte culturi gastronomice şi care îşi impun un stil de viaţă mai rafinat. Aceştia preferă preparatele mai uşoare, precum peştele şi salatele, asociază vinul cu mâncarea şi nu se mai bucură de preparatele greoaie, livrate în cantităţi industriale, la ceapă sau la slană.

Din punctul tău de vedere, care este preparatul vedetă al gastronomiei româneşti?

Cu siguranţă, sărmăluţele. Au acea combinaţie de savoare şi consistenţă care să le facă atractive pentru orice tip de gurmand.

One thought on “Mara Constantin: Bucătăria românească înseamnă tradiţie şi cultură

Comments are closed.