George Moisescu: EROTIKON 2008 triada Arta-Vin-Eros

Carl Reh Romania lanseaza Erotikon 2008: trei vinuri de exceptie in editie limitata, trei etichete si contraetichete cu arta erotica si un concept unitar, nemaiintalnit pana acum la noi. Despre toate acestea, intr-un interviu cu George Moisescu. Autorul demersului.

Publicitate
e-vinul.ro

LORETA BUDIN

De unde ideea?

Publicitate
IPPU

Ideea este a mea, dar gama Erotikon inseamna o intalnire de zile mari intre un producator formidabil de vinuri, poate cel mai bun din Romania – Carl Reh Winery, cu un vinificator exceptional, Veronica Gheorghiu-, cu un maestru de ceremonii neintrecut, Liviu Grigorica, cel care a asamblat efectiv vinurile si, nu in ultimul rand, cu pictorul Ciprian Paleologu, unul dintre artistii cei mai importanti ai generatiei tinere, ale carui lucrari figureaza pe etichete si contraetichete.

erotikon6erotikon7

Care e conceptul?

Asa cum vinul a insotit dintotdeauna artistii si opera lor, tot el inseamna si erotism, daca este trait cu tinuta. Arta erotica poate sa aduca un strop de noblete in vulgaritatea care ne inconjoara. Astfel a aparut editia limitata Erotikon: un omagiu adus acestei contingente intre vin, arta si eros.
De unde nevoia de a lansa o gama noua de vinuri?

Hai sa ridicam un pic valul si sa anuntam ca este o prima actiune din cadrul unui proces mai amplu care presupune rebrandingul si repozitionarea acestui producator roman de top, Carl Reh Winery, impreuna cu regandirea portofoliului de produse.

Cum s-ar incadra vinurile acestea, pe o scara calitativa?

Pe segmentul ultimate high-end in Romania.

erotikon5

Cum ai convins producatorul?

Foarte simplu: pentru publicul larg, operele de arta care servesc drept eticheta, sunt surprinzatoare in exprimare. Este evident insa ca nu e vorba de pornografie, chiar daca
imaginile sunt mai mult decat explicite. Este vorba de arta. Arta erotica. Am prezentat conceptul si etichetele doamnei Rodica Capatina, director Carl Reh Winery Romania
– care stii cum le-a primit? Exceptional: a spus imediat DA, fara ezitari.

Este consumatorul roman – inclusiv cel cultivat – suficient de dezinhibat ca sa priceapa ideea?

Sincer? Cred ca vor fi foarte multi socati. Dar sunt sigur ca multi vor dori sa traiasca experienta de a bea acest vin. Daca sticla-obiect si vinul dinauntru vor reusi sa trezeasca
ceva profund sau macar sa intrige, inseamna ca ne-am atins scopul.

erotikon4

Ce fel de vin e? Vin de colectie… vin de budoar, vin de atmosfera?

Este Vin. Cu „V” MARE! Erotikon 2008 contine cate un soi rosu: un Merlot, un Cabernet si un Shiraz. Sunt vinuri produse in 2007, minunat vinificate in Crama Oprisor de Veronica Gheorghiu si genial asamblate de Liviu Grigorica. Este pentru prima oara cand vinul este definit special pentru acest tip de editie limitata. S-a plecat de la concept, eticheta, si apoi s-a asamblat. Practic, vinul vine si inchide cercul. Am inteles ca le-ai degustat, in premiera. Le-am mosit… Am fost cu Liviu Grigorica la Crama Oprisor. Momentul a fost fabulos! Era o zi de torida de vara, Liviu era inconjurat de sticlute cu vinuri din crama, avea un cilindru gradat, tot combina, acolo… si la un moment dat, foarte sec, mi-a intins trei pahare si mi-a spus: „Poftim. Gusta!”. A fost formidabil, pentru ca vinurile mi-au depasit orice asteptari.

erotikon3

Repetati si la anul?

Acest concept va fi reluat in fiecare an, cu acelasi producator, cu un alt artist, tot cu arta erotica.

erotikon2

Cand are loc lansarea?

La inceputul lui octombrie, concomitent cu o expozitie a pictorului, care va fi vernisata in galeriile criticului de arta Pavel ªusara. Sticlele Erotikon 2008 vor fi expuse printre lucrari, pe post de obiecte artistice. Va fi si un „Diamond Art & Wine” la Hilton pe 10 octombrie.

erotikon8

LIVIU GRIGORICA, OENOLOG, VICEPREŞEDINTE ADAR:
„Marea provocare a fost conceptul acestei game noi: de a folosi vinurile din crama Oprisor si de a crea ceva nou pe un concept predefinit. Am studiat etichetele, am inteles care este ideea si mi-am definit foarte clar ce as vrea sa gasesc in acele sticle daca as fi un iubitor de vin. Apoi am degustat vinurile rosii din crama Oprisor, maturate sau nu in baric de stejar de varste diferite, de la utilizarea a treia, pana la butoaie absolut noi. Ca rezultat final, am urmarit atat tipicitatea de soi, cat si ceva comun, in acord cu numele gamei: Erotikon. Toate cele trei vinuri pe care le-am definitivat au un atac gustativ puternic, asemanator, usor agresiv, repede estompat de corpolenta si catifelare; sunt in celasi timp virile, senzuale, puternice si corpolente. Apoi fiecare dintre ele isi etaleaza tipicitatea de soi. Cabernet-ul Sauvignon este cel mai barbatesc dintre cele trei vinuri; este puternic, agresiv, usor mineral si vegetal in acelasi timp, dar cu nuante foarte frumoase de ciocolata. Merlot-ul este cel mai rotund, corpolent, usor onctuos, cu taninuri fine si arome de coacaze negre si cirese amare bine coapte. Shiraz-ul este vinul cel mai fin din gama – puternic condimentat, catifelat, chiar putin feminin, cu arome superbe de piper rosu si verde, ingemanate cu tente usoare de cacao si vanilie. Si toate sunt aparte de alte soiuri pure produse la Oprisor.”