Philip Cox: “Concursurile internationale sunt percepute la noi ca fiind obiective si corecte”

philip_cox_magazin_recasLa ultima editie a Concours Mondial de Bruxelles, una dintre cele mai mari competitii oenologice din lume, vinurile produse de Cramele Recas au obtinut trei medalii de argint, dintr-un total de sase distinctii romanesti, cu Chardonnay Sole de Recas 2008, Cuvee Uberland 2006 si Syrah 2008. L-am intrebat pe Philip Cox, unul dintre actionarii Cramele Recas, cat de importante sunt aceste medalii pentru piata din Romania si care este efectul unor astfel de distinctii.

Publicitate
Casa Timis

Vinul.Ro: Ce inseamna o distinctie de acest fel pentru un producator? Cat de importante sunt?
Philip Cox: Experienta ultimilor anii a demonstrat ca clientii romani apreciaza mult mai mult faptul ca un produs a obtinut medalie la un concurs in strainatate, decat o distinctie la concursurile locale. Concursurile internationale sunt percepute ca find obiective si foarte corecte, o garantie ca produsul este bun. Intr-o tara ca Romania, unde, practic, in perioada omunismului vinurile de elita au disparut, oamenii au putine criterii de selectie a vinurilor, in afara de criteriul pret. Aceaste concursuri vin in ajutorul omului de rand si ii da siguranta ca vinul pe care-l cumpara este bun.

concours_mondial_medaille

Publicitate
Caloian

Vinul.Ro: Aceste distinctii se vor reflecta si in pretul produselor? Dar in imaginea lor?
Philip Cox: Sigur ca este un castig de imagine, atat pentru produs, dar mai ales pentru producator, mai ales daca succesul se repeta in fiecare an. In mod normal, preturile nu ar trebui modificate doar pentru ca vinul a luat o medalie la un concurs international. Acest lucru nu se intampla decat in situatia in care cantitatea disponibila este foarte limitata.

sole-chardonnay-barricuvee-uberland

Vinul.Ro: Genereaza vanzari aceste distinctii?
Philip Cox: Da, in mod sigur. Mai ales pentru un producator relativ nou pe piata, precum Recas. Orice fel de distinctii, precum cele obtinute la Concours Mondial de Bruxelles, ne fac cunoscuti publicului, care, intr-o alta situatie, nu s-ar fi gandit sa incerce un vin de la noi.
syrah-limited-release

Vinul.Ro: Considerati ca o manifestare de genul Concours Mondial de Bruxelles este importanta pentru piata din Romania?
Philip Cox: Evenimente de acest gen incep sa fie importante si pentru piata din Romania. Cred ca sunt mai importante pentru clientii finali, consumatorii-individuali care pun pret pe calitate, decat pentru clientii profesionali (Horeca, retaileri, en-grosisti), unde decizia de cumparare tine de alti factori si nu se bazeaza pe criteriul calitate.