Brett Crittenden: Vinurile de import nu sunt o amenintare, ci o sansa de a dezvolta cultura vinului

brett_crittenden2Megadegustarea de Cabernet Sauvignon organizata de Vinul.ro la sfarsitul saptamanii trecute l-a avut ca invitat si presedinte al juriului pe oenologul Brett Crittenden. Impatimit al vinului, Crett Crittenden este unul dintre cei mai reputati specialisti la nivel mondial, dovada acestui lucru stand CV-ul sau impresionant. Mai multe de 30 de ani din viata i-a dedicat vinului, fiind timp de 15 ani promotorul produselor Moet Hennessey in Australia, Argentina si Marea Britanie. Este jurat senior in numeroase concursuri internationale de vin, cu o experienta mai mare de 25 de ani in domeniu. A colaborat cu numeroase publicatii de profil (Decanter) si s-a remarcat ca realizator de emisiuni gastro-oenologice la radio si TV. Potrivit lui Brett Crittenden, Megadegustarea Vinul.ro i-a permis sa cunoasca cateva dintre produsele pietei vitivinicole din Romania. Mai multe detalii despre impresiile lui Brett Crittenden in interviul urmator.

Publicitate
IWCB

Vinul.ro: Domnul Crittenden, ati fost presedintele juriului Megadegustarii de Cabernet Sauvignon. Ce impresie v-a lasat aceasta degustare?
Brett Crittenden: In primul rand, vreau sa remarc calitatea vinurilor romanesti – mult peste asteptarile mele. Am gustat cateva vinuri romanesti foarte bune. Cred, insa, ca producatorii romani mai au o cale destul de lunga pana sa fie cu adevarat competitivi pe piata internationala.

Vinul.ro: Pana la aceasta degustare ce stiati despre vinul romanesc?
Brett Crittenden: Inainte de a veni in Romania, stiam doar ca piata e, acum, pregatita pentru a se deschide catre exterior si pentru importuri masive. Mai aflasem ca romanii manifesta un interes in crestere pentru a se educa in legatura cu tot ceea ce tine de lumea internationala a vinului si gastronomiei. Acum, cu adevarat incurajator mi se pare faptul ca atat consumatorii cat si producatorii romanii sunt foarte preocupati de diversitatea vinurilor.

Publicitate
IPPU

Vinul.ro: Din punctul dumneavoastra de vedere, ce sanse de reusita credeti ca are are vinul romanesc pe piata internationala?
Brett Crittenden: Stand de vorba cu producatorii prezenti la degustarea Vinul.Ro, am inteles ca ei isi doresc sa patrunda pe piata internationala. E bine ca ei sa vada, totodata, in vinurile straine care patrund in Romania, nu o amenintare, ci o sansa de a dezvolta cultura vinului din tara dumneavoastra. Multi au inteles deja ca nu vor avea decat de pierdut daca vor continua sa traiasca sub ciuperca iluziei ca romanii vor sa bea doar vin romanesc. Patriotismul are si forme care pot fi daunatoare. In special acum, cand romanii calatoresc mult si au nevoie sa inteleaga tot mai bine cultura extrem de diversa a mincarii si vinului.

brett_crittendenVinul.ro: Ce ne puteti spune despre componenta juriului?
Brett Crittenden: A fost o reala placere sa lucrez cu membrii juriului. Cu exceptia lui Catalin Paduraru, i-am cunoscut doar in dimineata concursului, dar ne-am imprietenit imediat. M-am bucurat sa descopar ca sunt, cu totii, nu doar pasionati de vin, ci adevarati specialisti. Au existat foarte putine diferente de opinie. Imi face placere sa-i mentionez: Liviu Grigorica, Petrica Badea, Catalin Paduraru si Cezar Ioan, si sa le multumesc pentru felul corect si competent in care au jurizat. E, intotdeauna, o bucurie sa vad cat de usor se armonizeaza intre ei oamenii cu mintea si sufletul deschise, atunci cand ii leaga o pasiune adevarata pentru vinul bun.

Vinul.ro: Cum vi s-a parut evenimentul? Mai ales partea gastronomica.
Brett Crittenden: Domnul Antonescu si doamna Georoceanu, de la Hotelul Marshal, au toate motivele sa fie mandri de chef-ii Radu Nicolae si Sandu Carpen si de echipa lor. Mancarea a fost un adevarat regal: nu doar gustoasa, ci si aranjata cu desavarsit simt estetic. Nu m-as fi asteptat sa maninc la Bucuresti un berbecut din Noua Zeelanda absolut fabulos! Extraordinar a fost si purcelusul de lapte – ca, dealtfel, intreg meniul. Am fost impresionat si de calitatea serviciului, pe masura celor mai bune restaurante din lume: platourile au fost completate continuu, pe nesimtite, de un personal foarte prietenos si priceput. Felicitari tuturor!

Vinul.ro: Despre organizare?
Brett Crittenden: Cei care au participat la acest proiect au organizat un eveniment foarte reusit. Au avut grija de toate detaliile. Pentru degustare, am avut doar pahare de cea mai buna calitate, Riedel, cu formele cele mai potrivite. Tot programul s-a incadrat perfect in timp, mancarea si vinurile au fost excelente. O mentiune speciala pentru Cezar, care a facut un efort deosebit, reusind sa se achite impecabil de multele sarcini pe care si le-a asumat: organizator, membru al juriului, gazda amabila pentru invitati si jurnalisti. Nu ma pot plange de nimic. Excelent! Voi raspunde, oricand, cu placere, invitatiei lor.