Emanuel Jaquim: „Cu ajutorul UE, producătorii români pot deveni competitivi”

Emanuel Jaquim, reprezentantul Direcţiei Generale pentru Agricultură din cadrul Comisiei Europene asigură producătorii români că reforma organizării comune a pieţei vinului îi poate ajuta să-şi promoveze produsele pe pieţele din Uniunea Europeană şi poate determina o creştere a calităţii produselor lor. Însă, pentru a ajunge în această situaţie vitivinicultorii autohtoni trebuie să adopte întocmai măsurile prevăzute pe proiectul legislativ.

Publicitate
Excursii

Noul proiect de reformă a sectorului vitivinicol prevede eliminarea folosirii zahărului pentru îmbogăţirea vinurilor. Ce se doreşte prin implementarea acestei măsuri?

Emanuel Jaquim: Folosirea zahărului în vin este o chestiune sensibilă şi se practică în mai multe ţări UE. Comisia europaeană propune suprimarea acestor posibilităţi, pentru a stopa creşterea cantităţii de vin din piaţă. Această măsură va avea efect asupra întregului ansamblu vitivinicol. Vinul trebuie să fie produsul viei, un produs natural, fără alţi compuşi. Este o propunere şi va face obiectul negocierilor la care şi Romania va participa.

Publicitate

Ce riscă producătorii daca continuă folosirea zahărului?

Emanuel Jaquim: Sancţiunile ţin de la ţară la ţară.

Cum credeţi că vor decurge negocierile cu România?

Comisia Europeană face o propunere echilibrată, apoi fiecare guvern îşi va spune poziţia pentru a se ajunge la un acord global. Consiliul de miniştrii al Uniunii Europene va lua o decizie după aceste dezbateri

Credeţi ca va avea efect această reformă?

Emanuel Jaquim: În februarie 2006, a fost lansată o dezbatere privind acest proiect de lege referitor la reforma vitivinicolă, la care au participat peste 100 de participanţi din toate ţările membre. Această întâlnire a dus la o reflecţie la nivel european şi s-a cristalizat prin această propunere legislativă. Considerăm că propunerea este echilibrată şi destinată să înlăture situaţia de criză actuală. În această reformă nu există opoziţie între interesele ţărilor noi venite in UE şi celelalte ţări. Pentru că toţi producătorii beneficiază de aceleaşi măsuri.

Ce impact poate avea asupra Romaniei?

Emanuel Jaquim: În momentul de faţă, evoluţia sistemului vitivinicol din România este oscilantă, iar presiunea conurenţială poate creşte în funcţie de produsele de import care intră pe piaţă. Cu bugetul pus la dispoziţie de Uniunea Europeană, este posibil ca producătorii să devină mai competitivi faţă de piată, şi să aibă capavitatea să facă faţă concurenţei.