Ioan Georgiu: Povestea unui vin de aur

georgiuRadu Rizea

Publicitate
Oprisor

Dupa ani de discutii ca vinul bun nu se poate naste decat la producatori mici si foarte mici, podgoria Recas a pus un punct hotarat tuturor indoielilor si a lansat un Chardonnay care a reusit sa impresioneze juriul din chiar patria-mama a soiului, Franta. Sole Chardonnay de Recas 2006 a castigat o medalie de aur la Chardonnay du Monde, cel mai important concurs de profil, desfasurat intre 12 si 15 martie 2008 la Chateau de Ravatis, Burgundia. L-am intrebat pe directorul general al companiei, Ioan Georgiu, despre aventura nasterii acestui mare campion.

„Ni s-a spus sa nu incercam”

Publicitate
Oprisor

„Cel mai mult ma bucura faptul ca nu ne-am inselat atunci cand compania a decis sa faca aceasta plantare de Chardonnay, in aceasta zona. Am discutat cu mai multi specialisti, si mare parte dintre ei au considerat ca un asemenea soi trebuie plantat la Murfatlar, nu la Recas. Noi am comparat datele climatice de la Recas cu cele din zonele de performanta din Franta si am descoperit ca nu sunt deosebiri atat de mari, ba chiar ca avem date similare. Fata de Murfatlar, intr-adevar, e mai putin cald, dar acest lucru inseamna si ca se castiga mai mult in partea de arome, care sunt mai complexe si mai stabile, mai consistente. In al doilea rand, ma bucura acest succes pentru ca este si un semnal pentru piata. Chardonnay este la aceasta ora cel mai bine cotat soi de pe piata internationala, peste Sauvignon Blanc si Pinot Gris, insa la noi este destul de rar si, mai mult de atat, se vinifica aproape intotdeauna ca vin demidulce sau cel mult demisec. Noi am facut un vin sec, plin de prospetime si aroma, care a dovedit ca aceasta este calea de vinificare. Si, evident, nu pot sa uit ca este vorba despre o medalie de aur obtinuta la un concurs de specialitate, la care au participat 39 de tari. Vorbim despre tari care exceleaza in acest soi, nu doar Franta, ci si cei din Lumea Noua – Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud, unde chiar se produc vinuri mari”.

soleFisa tehnica Sole de Recas

Chardonnay Sole de Recas 2006 a mai castigat si anul trecut o medalie de argint la Concours Mondial de Bruxelles. Se pare insa ca lunile suplimentare petrecute in sticla au reusit sa aseze si mai bine vinul, care probabil a ratat atunci aurul doar pentru ca avea inca foarte proaspata amintirea baricului. Pe scurt: strugurii utilizati pentru Chardonnay Sole 2006 provin din 7 dintre cele 30 de hectare din acest soi plantate in Recas. Vitele erau in 2006 in al saselea an de productie, iar capacitatea de productie este de 8-10 tone (4.450 de vite la hectar, cu 2,2 metri intre randuri). Mustul s-a strans prin presare foarte usoara, urmata de o deburbare foarte energica, la 9°C, in loc de obisnuitele 14-15 grade, fapt ce a condus la obtinerea unui must deosebit de limpede. Fermentarea a avut loc la 10-11 grade, vinul obtinut fiind transferat in barrique-uri de 225 de litri, timp de trei luni.