Nicu Itu: Sfaturi pentru degustare de la Oenologul Anului

Nicu Itu, Murfatlar Romania SA

Publicitate
IWCB

Nicolae Itu este specialist in vinuri albe la Murfatlar Romania SA. Face parte din Asociatia Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR) si a jurizat in multiple competitii de vinuri, interne si internationale. La Gala Vinului Romanesc (noiembrie 2005), a fost desemnat drept oenologul anului. Vinurile sale au fost recompensate cu medalii de aur si argint la concursurile de la Bucuresti, Bruxelles sau Ljubliana. Cele mai medaliate vinuri ale sale au fost Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Lacrima lui Ovidiu si Rai de Murfatlar 2001 Grand Reserve.

Cum se face un vin? Unde si cum intervii tu pentru a-l innobila?

Publicitate

Oenologul trebuie sa stie sa controleze vinurile pe tot parcursul elaborarii si evolutiei lor, pentru a vedea daca se afla pe drumul cel bun. Pentru a produce vinuri de cea mai inalta calitate, gen Chardonnay din gama Trei Hectare, munca oenologului incepe inca din vie, cu selectia strugurilor, dupa care in crama se continua cu prelucrarea strugurilor. Obtinerea vinului si evolutia acestuia trebuie urmarite indeaproape, zi de zi pentru a se putea interveni in momentul in care e posibil sa apara probleme in conducerea procesului tehnologic.

Cum se face o degustare?

Pentru a face o degustare profesionala, exista o ordine de prezentare a probelor si anume: dupa culoare – mai intai vinurile albe si apoi cele rosii; dupa continutul de zahar – intai vinurile seci, apoi demiseci, demidulci, dulci si licoroase; dupa varsta vinurilor – mai intai vinurile tinere, dupa care cele mai vechi, in ordinea crescatoare a vechimii. Temperatura la care se servesc probele pentru degustare are si ea o foarte mare importanta. Pentru depistarea unor neajunsuri de gust si mai ales de miros, este recomandabil ca vinurile albe sa fie degustate la 18-20 grade C, iar cele rosii la nu mai mult 23-24 grade C. Dupa turnarea vinului in pahar, se face examinarea vizuala – culoarea vinului, limpiditatea, meniscul si degajarea de dioxid de carbon . Meniscul – sau oglinda vinului, cum i se mai spune – este urma sub forma de inel pe care o lasa vinul alb pe pahar sau sticla; cu cat acest inel este mai gros, cu atat vinul este mai bun. Se trece apoi la examinarea olfactiva pentru aprecierea mirosului – aroma, la vinurile tinere, si buchetul de maturare si invechire la vinurile mai vechi. Dupa miros se face aprecierea gustului, cand se preia o cantitate potrivita de vin din pahar, pentru a veni in contact cu intreaga cavitate bucala. La aprecierea gustului, apare o succesiune a gusturilor, in functie de amplasarea papilelor gustative pe limba, in ordinea dulce, acru si apoi amar.

nicu_ituCate degustari se fac in cadrul unei competitii?

Pentru o apreciere obiectiva, degustatorul poate degusta 30-40 de vinuri pe zi. Degustarea inchisa sau in orb – cea in care probele de vin sunt secretizate, fara sa se comunice provenienta vinului, anul recoltei sau soiul – este cea mai pretentioasa degustare, dar are rezultatele cele mai fidele pentru ca se elimina majoritatea elementelor care pot genera erori de apreciere.

Cum se apreciaza un vin?

Vinurile se apreciaza in functie de categoria lor de calitate, in functie de varsta, culoare, continutul de zahar, arome.

Se spune despre vinurile albe ca se beau tinere. Cum ramane cu zicala ca vinul devine mai bun odata cu trecerea timpului, e doar „folclor”?

Intr-adevar vinurile albe seci trebuie consumate tinere, pentru a fi proaspete si fructuoase, iar in timpul maturarii si invechirii aceste calitati se estompeaza si nu mai sunt la fel de placute si atragatoare. La vinurile rosii se recomanda a fi maturate si invechite, deoarece se mai rotunjesc, se catifeleaza, se inmoaie taninurile, devenind mult mai placute la baut, in comparatie cu vinurile rosii tinere, care sunt mult mai agresive.

Cum ramane cu Pinot Gris-ul din ’59 din pivnita de la Basarabi?

Pinot Gris ‘ 59 de la Murfatlar este un vin dulce, iar restul de zahar rezidual favorizeaza invechirea vinurilor conferind buchet de invechire si un cacheu deosebit.

One thought on “Nicu Itu: Sfaturi pentru degustare de la Oenologul Anului

  1. Nota 10 pentru Nicu Itu ,un tanar care daca e folosit cum trebuie si unde trebuie va deveni unul dintre cei mai mari specialisti in domeniu din tarasi poate chiar mai sus Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.