Adrian Sancraian: „Eu nici nu intentionez sa colectionez vinuri straine, doar romanesti”

Colectionarul: l-am numit asa pe Adrian Sancraian si credem ca nu am gresit. La cei 42 de ani ai sai, a reusit sa se aseze in randul celor mai mari colectionari de vinuri din tara, marturie stau cele peste 7.000 de sticle din cele mai ravnite vinuri romanesti, aproape toate facand parte din editii limitate. Al doilea motiv pentru care l-am numit asa a fost colectia de peste 2.000 de CD-uri originale de rock, jazz si muzica clasica. La aceste standarde, muzica renunta sa fie un simplu hobby si se transforma in pasiune.

Publicitate
Excursii

Camelia Prisacar

– Cand v-ati descoperit pasiunea pentru vinuri?

Publicitate
IPPU

– Adrian Sancraian: Cu 15 ani in urma mi-am cumparat un set de pahare interesante si, dat fiind ca doream sa le tin cat mai mult in mana, am hotarat sa cumpar prima mea sticla de vin bun. Tin minte ca era o emisiune TV unde vorbeau despre un vin romanesc, un Merlot premiat la New York, iar semnul ce reprezenta distinctia era o pasare. A fost o perioada cand cautam sa cumpar numai vinuri cu pasarea respectiva pe eticheta.

– Cate vinuri numara „Colectia Sancraian”?

– A.S.: Am aproximativ 7.000 de sticle, bine pastrate la subsolul casei mele, numai vinuri rosii, cele albe nu m-au atras niciodata. Cam 20% din colectie sunt vinuri straine – din Franta, Italia, Chile, Africa de Sud -, restul vinuri romanesti. Eu nici nu intentionez sa colectionez vinuri straine, doar romanesti. In viitor vreau sa fac un magazin virtual de prezentare a vinurilor romanesti, ce se va intitula „Arta, muzica si vinuri”.

– Care sunt primele trei vinuri romanesti clasate in „Topul Sancraian”?

– A.S.: Vinurile preferate sunt toate editii limitate si de aceea este o provocare pentru mine sa le achizitionez. Doua cupaje din zona Dealu Mare, Serve – Cuve Charlotte si Casa Da Vino – Domain Ceptura, iar cel de-al treilea este un Merlot de la Ratesti Beltiug, Cabernet Sauvignon, maturat in baric.

– „Arta, muzica si vinuri” reprezinta nu doar numele unui site. Sunt si cele trei pasiuni carora va dedicati viata. Numiti-mi un vin, o opera de arta si o piesa muzicala care sa mearga foarte bine impreuna.

– A.S.: Un moment de adevarata placere este sa poti savura un Shiraz de Beltiug, admirand Natura Moarta a pictorului Corneliu Baba, pe un fundal muzical Miles Davis: „Time after time”.

La Cetate Tezaur din 2002 si 2003, River Route, Cabernet Sauvignon 2002 si 2003, Serve – Cuvee Charlotte 2002, Shiraz si Merlot de Beltiug, Feteasca neagra Domain Ceptura sunt cateva dintre etichetele prafuite ale unor sticle ce asteapta momentul oportun pentru a fi deschise, dezvaluind pasionatilor nu numai gusturi regale, dar si povesti fascinante.

sancraian2„Am fost al 206-lea din lume”

Muzica este poate cel mai frecvent hobby. Toti spun ca asculta cu placere muzica pentru ca ii relaxeaza, ii distreaza, insa cati stiu sa o asculte si sa o simta cu adevarat? Pasiunea pentru muzica l-a determinat pe Adrian Sancraian sa colectioneze peste 2.000 de CD-uri originale de rock, jazz si muzica clasica. De aproape un an s-a gandit sa investeasca in aceasta pasiune a sa, asa cum nu multi isi permit sa faca: a achizitionat un sistem audio performat, comandat din SUA, care face muzica „vie”, cum ii place lui sa spuna. Adrian Sancraian a dus mai departe pasiunea sa, a transformat-o in afacere, in prezent fiind singurul distribuitor de sisteme audio performante din Transilvania.

Rep.: Cand a inceput pasiunea pentru muzica?

Adrian Sancraian: Sa ma gandesc… cati ani am?

Rep.: Sa inteleg ca de o viata?

AS: Nu. As exagera daca as afirma acest lucru. Cred ca de pe la 12 ani. Tin minte ca pe la 16 ani ascultam Pink Floyd cu niste prieteni in baie. Difuzoarele le tineam in cada, intr-o tentativa de obtinere a unui sistem surround primitiv. Zgomotele se imprastiau dezordonat in baie si noi ne intrebam cand se va inventa un sistem audio care sa-ti redea muzica pana la cele mai fine acorduri.

Rep.: Cum v-ati decis sa investiti in aceasta pasiune?

AS: Eram la Bucuresti, la un amic, si acesta avea un sistem audio destul de performant si totodata destul de scump. Atunci am inteles cat de important este un sistem audio in redarea sunetelor. Mi-am facut un calcul, mi-am stabilit un buget de 20.000 de dolari si practic din 2004 am inceput sa-mi achizitionez sistemul. Mai intai am cumparat CD player-ul si cablurile. Am comandat boxele Stradivari Homage si a trebuit sa astept noua luni ca sa le primesc. Ma pot mandri si cu incintele si convertoarele, care sunt considerate un adevarat Everest in domeniu. Convertoarele digital-analogice si controlerul sunt cea mai proaspata achizitie.

Rep.: Investitia este pe cat de impresionanta pe atat de mare. Cine isi poate permite o astfel de achizitie?

AS: Intr-adevar, poate ca multi nu isi permit sa faca o astfel de achizitie. Cifrele vorbesc de la sine: la un an si trei luni de la crearea boxelor Stradivari, eu am fost cel de-al 206-lea cumparator din lume. Cred insa ca mai sunt oameni care investesc in bucuria lor, iar singurul lucru care i-ar determina sa plateasca atatia bani nu este altceva decat dragostea pentru sunete.

sancraian-boxeRep.: Care este diferenta dintre un sistem audio de 1.000 de dolari si unul de 50.000 de dolari? Ce face sa merite alegerea variantei mai scumpe?

AS: Pretul reflecta valoarea, indiscutabil. Piesele pe care le-am ales apartin producatorilor de varf. Cand nu aveam acest sistem audio aveam impresia ca am 2.000 de discuri care suna aproape la fel, bineinteles cu diferentele specifice genului. De cand ascult muzica la acest sistem descopar nu numai ca toate
CD-urile mele sunt total diferite, ci chiar ca acelasi instrumentist suna cu totul altfel in fiecare dintre piesele pe care le interpreteaza. Practic, cu acest sistem o poveste comuna devine una sublima.

Rep.: Merita o astfel de investitie?

AS: Absolut. Daca exista pasiune pentru muzica si bani, aceasta investitie iti da ocazia sa te intalnesti undeva cu muzica, asistand la cea mai fidela redare a unui concert live. Si pentru ca imi doresc sa pot savura un moment muzical cat mai viu, intentionez sa schimb boxele Stradivari cu cea mai noua si mai impresionanta aparitie Wilson Audio: Maxx 2.

Cand Franco Serblin a demarat proiectul seriei de boxe Homage, apartinand companiei Sonus Faber, principala sa sursa de inspiratie a fost forma instrumentelor muzicale. Seria Homage reprezinta un omagiu adus marilor lutieri Cremona-Amati, Guarneri si Stradivarius.
Daca pentru modelele Cremona-Amati si Guarneri Franco Serblin s-a inspirat din forma fluierelor, ultimul model al seriei, Stradivari Homage – 40.000 de dolari perechea! – a fost construit dupa forma unei viori. Inalte, neobisniut de late, cu forma eliptica, la o prima vedere aceste boxe par deosebit de atractive, prietenoase si, totodata, incarcate de dramatism. Fiecare linie pare sa aiba un scop anume. Cu siguranta, designul acestor boxe nu este singurul lucrul care poate justifica cei 40.000 de dolari, sunetul scos fiind principalul lor atu. Boxele Stradivari au trei incinte dispuse vertical pentru difuzoarele de 260 mm din aliaj aluminiu-magneziu.
Peretii convecsi ai incintei acustice, densitatea lemnului, calitatea si orientarea fibrei au fost atent folosite de constructor pentru a distribui rezonanta sunetului.

Frecventa: 22 Hz-40.000 Hz.
Distorsiuni: 92 db SPL (2,83 V/1m).
Putere RMS: 30W-300 W.
Dimensiuni: 650x500x1360 mm
Greutate: 75 kg