Slang: “Nu facem concesii!”

Trupa Slang mai are putin si “rupe turta succesului” implinid un an de la intrarea in notorietate, datorita premiului I obtinut la sectiunea interpretare a Festivalului Cerbul de Aur din 2004. Sarbatorirea succesului va fi tot prin munca pentru ca cei de la Slang ne pregatesc tot felul de surprize in recitalul ce il vor sustine la festibalul brasovean de anul acesta. Ce a facut in toata aceasta perioada, cum a evoluat, cum vede muzica romaneasca o formatie relativ noua dar in plina ascensiune artistica am aflat la o ceasca de cafea, intr-un fast-food aglomerat, amplasat pe un bulevard si mai aglomerat, in acordurile unor melodii pe care le-am comentat la sange stand de vorba cu Luiza Zan si Jimmy Cserkesz.

Cristina Nedelcu

slang1

Connaisseur: Chiar daca sunteti o formatie noua, faceti muzica de mult timp si nu doar la nivel de amatori, cum se intampla pe la noi. Sunteti de profesie muzicieni si stiti ce inseamna muzica adevarata. Ce parere aveti de muzica romaneasca?

Luiza&Jimmy: La noi nu exista gen muzical, ci mai mult piese de succes. Sau, asa-zise piese de succes. Daca vrei o piesa de succes, foarte important este de fapt clipul, care sa arate pantaloni taiati in fund si sani cat mai mari. De exemplu, foarte multe dintre piesele cantate la Callatis aveau toate aceeasi armonie vocala. Nu se distingeau prin nimic. Toate erau in La minor. Marea parte a muzicii romanesti nu exprima nimic. Se vorbeste doar despre sex si bani. Se pare ca romanului ii place sa fie batjocorit. Problema este ca exista multe trupe bune in tara, dar nu au acelasi succes ca vedetele de top pentru ca vinovate sunt si casele de discuri. Acestea vor profit mare pe termen scurt si totul este mai mult imagine decat muzica. Nu exista principii muzicale. Muzica romaneasca este o mancare ce s-a stricat si va trebui sa inventam altceva ca sa nu murim de foame.

Connaisseur: Afara se intampla la fel sau e valabil doar pentru Romania?

Luiza&Jimmy: Si afara se intampla acest lucru insa, parca nu cu atata intensitate si nu exista atat de multe trupe de proasta calitate ca la noi. ën Romania muzica este mai degraba un life style. Multi copii de oameni cu bani ajung la maturitate si trebuie sa arate ca fac ceva. Atunci tati si mami le dau bani si ii fac “muzicieni”. Si organizatorii marilor concerte au partea lor de vina. Ei vor spectacol. Nu paine, doar circ. Aduc asa-zise vedete cu un calculator care face totul. Sa aduci insa o formatie care canta live e altceva. Trebuie sa asiguri o buna sonorizare, orchestratie etc.

“La noi, snobismul a ajuns un lucru de pret”

Connaisseur: Poate si publicul e vinovat de asta. Ce cere asta i se da.

Luiza&Jimmy: Absolut. Dar exista foarte multa lume doritoare de muzica buna si de o muzica ce sa exprime ceva, sunet si vers. Noi nu vrem un public care sa ne cante refrenul in nestire fara sa inteleaga ce spunem. Noi vorbim despre dorinta de a fi asa cum suntem de fapt (“Vreau – Cip cirip”) sau despre lenea care a cuprins toate domeniile de activitate din tara noastra (“Lenea”). Vrem sa tragem semnale de alarma ca viata romanului se consuma degeaba, pe lucruri fara importanta. Noi stim sa cantam, avem bun gust si suntem bine crescuti. Mergem sa cantam acolo unde se poate si, poate suntem naivi, dar credem ca o sa fie bine si pentru noi. Acesta a fost scopul nostru: sa nu urcam pe banda rulanta si sa sarim primele trepte. La noi, snobismul a ajuns un lucru de pret. Ca porti nu stiu ce geanta este de valoare. Nu conteaza ca de dimineata nu te-ai spalat pe dinti. Omul nu mai este preocupat de el, de psihicul lui, ci de cat de repede si de cat de multi bani poate sa faca pentru a-i cheltui pe lucruri stupide. Nu credem ca in Romania mai exista multi oameni care sa aiba un tel.

slang2

Connaisseur: Nu exista insa pericolul sa intrati si voi in jocul acesta murdar? Sa cedati la un moment dat in favoarea placerilor vietii?

Luiza&Jimmy: Noi nu vrem ca la concertele noatre sa avem public numeros, ci oameni care sa ne asculte. Nu vrem sa facem concesii muzicale. E inuman sa faci compromisuri, sa renunti la propria ta fiinta pentru a te prostitua. Credem ca in viata trebuie sa iti propui sa fii nici mai mult, nici mai putin decat numarul unu. Numarul doi este cel mai mare esec.
“Muzica romaneasca este o mancare care s-a stricat si va trebui sa inventam altceva ca sa nu murim de foame”

“In viata trebuie sa iti propui sa fii nici mai mult, nici mai putin decat numarul unu. Numarul doi este cel mai mare esec”

Site-ul web al LUIZEI ZAN – http://www.luizazan.com