Ionel Dan, consultant de vânzări: cresc exigențele calitative, cramele vor în retail, inclusiv cu vinuri HoReCa, scad prețurile

Ionel Dan, interlocutorul ale cărui păreri despre piața vinului după coronavirus vi le prezentăm mai jos, are o experiență de 22 de ani în vânzarea de vinuri. A lucrat atât pentru crame de mari dimensiuni (Recaș) și medii (Vinarte), cât și pentru boutique winery (Rotenberg). El observă că actuala criză a lovit cel mai mult în producătorii care vindeau exclusiv prin intermediul restaurantelor și magazinelor specializate (HoReCa) și către persoane fizice, în timp ce aceia care aveau activitate și în retail au fost mai puțin afectați.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Poți să vinzi exclusiv HoReCa sub 15 hectare

“Încăpățânarea de a sta într-un singur canal de vânzare major pentru a da bine în piață și pentru a ține prețul vinului cât mai ridicat are sens doar pentru producția realizată pe o suprafață mai mică de 15 ha”, crede Ionel Dan, care motivează această afirmație pe baza puterii limitate de comercializare a vinului de către restaurante și pe numărul tot mai mare de furnizori de vin, pe fondul reticențelor publicului de a mai ieși la masă în oraș. Nu am abordat problema diminuării numărului sau anvergurii evenimentelor găzduite în HoReCa, dar e de presupus că dacă vor exista restricții și acest aspect va afecta performanța sectorului.

Mulți producători vor da năvală în marele retail. Și domeniul distribuției va înregistra reorganizări

Consultantul Ionel Dan estimează că vom asista la repoziționări în viitor:

Publicitate
  • mulți producători vor încerca să-și listeze vinurile în marele retail – care va înăspri condițiile de acces (cresc exigențele calitative, scad prețurile și se măresc taxele de listare);
  • multe vinuri destinate anterior doar sectorului HoReCa vor apărea în marele retail;
  • cramele își vor intensifica eforturile de export (în special către Asia, America de Nord și Europa);
  • va continua să crească vânzarea online, acesta urmând să devină un canal tot mai important de piață;
  • vor crește bugetele de promovare și marketing;
  • clienții vor fi din ce în ce mai sensibili la argumentele privind calitatea, atunci când aleg o sticlă de vin.

“Proprietarii care nu vor să investească în personal, marketing și promovare vor sfârși prin a închide sau a vinde crama”, crede Ionel Dan. O reorganizare se va vedea și în domeniul distribuției de vin: “O parte dintre distribuitori își vor comasa activitatea, alții își vor restrânge portofoliul de producători și aria de distribuție”, mai estimează consultantul.