ISPITA – codex-ul enologului Liviu Grigorica

1697056485_oCrama Oprisor a fost unul dintre pionierii pietei autohtone de vinuri ce au reusit intr-un mod cat se poate de elocvent sa suprapuna notiunea de arta peste cea de vin. Dualitatea „Arta si vin“ este un concept promovat si cultivat de acest producator de mai bine de cinci ani, printre colectiile zamislite dupa acest tipar numarandu-se Erotikon, Fragmentarium, Nenumita sau Cutia Paleologu. Creatia presupune, pe langa atentie, si o doza de „inspiratie de nebunie“, acest principiu aplicandu-se deopotriva atat domeniului artistic, cat si celui al vinului. Exact acestea par sa fie ingredientele care au stat la baza crearii celei mai noi colectii Oprisor, ISPITA by Liviu Grigorica. Lansata la inceputul lunii noiembrie, in cadrul unui eveniment rafinat, cu note ezoterice, colectia ISPITA a reusit sa starneasca prin prima litera si primul vin al acestui acronim, I-Iluminare, la inceput curiozitatea, satisfacuta mai apoi si transformata in admiratie, a multora dintre pasionatii de vin din Romania. Si asta, atat datorita conceptului artistic si modului de comunicare ale acestei colectii, dar mai ales datorita expresiei vinului din sticla, „vinovati“ de aceste lucruri facandu-se artistul Ciprian Paleologu si enologul Liviu Grigorica. Vinul, de o amplitudine aromatica covarsitoare, cu o densitate si catifelare sobre, a fost creat de Liviu Grigorica „mai mult intr-o joaca“, dupa cum chiar autorul sau declara, detaliile despre modul de producere si componenta soiurilor fiind tinute secrete. Motivatia: „analiza denatureaza descoperirea hedonista a vinului”! Pentru a intelege mai bine conceptul si nuantele care se ascund in spatele noii colectii ISPITA by Liviu Grigorica, am apelat la artistul Ciprian Paleologu, cel care a reusit sa dea sens grafic ideilor senzoriale ale lui Liviu Grigorica.

Publicitate
Domeniul Bogdan

Ce este ISPITA? De unde a plecat ideea acestei noi colectii?

DSC_0538ISPITA by Liviu Grigorica este o colectie de Arta si Vin din portofoliul Cramei Oprisor. Particula „by” din denumire identifica si subliniaza acest indicator al unei colectii asa cum este definit ca termen universal (indiferent ca este o colectie de ceasuri, de imbracaminte etc). Am ales sa aducem in prim plan vinul ca arta. ISPITA este colectia creatorului de vinuri al Cramei Oprisor, Liviu Grigorica. Este o suita de creatii in sase parti (vinuri), care impreuna determina ansamblul operei. Fiecare din cele sase sticle are o poveste in sine, este un spectacol atat in sticla (vinul) cat si pe sticla (arta). Pe cele sase etichete veti regasi cate o literasimbol din denumirea ISPITA. Literele au la baza sase desene pe hartie manuala, pe care le puteti observa pe cutia colectiei. Aceasta colectie vorbeste despre creatie in ambivalenta sa – atat luminoasa (angelica), cat si tenebroasa (demonica). Dupa ce toate cele sase sticle isi vor descoperi povestea, va exista o editie extrem de redusa de cutii de colectie, care vor reuni toate literele. Tocmai de aceea, primele numere de identificare ale sticlelor nu se vor regasi deocamdata in piata. Prima litera, I, care oglindeste notiunea de iluminare, a fost realizata in 5577 de sticle. ISPITA by Liviu Grigorica este o colectie ezoterica in care arta si vinul fac corp comun, realizand un spectacol pentru toti cei care aleg sa il descifreze si sa se bucure de el.

Publicitate
IWCB

Ce ne puteti spune despre simbolistica acestei colectii, in special despre prima piesa a acestui acronim, I – Iluminare?

DSC_0556Asemeni vechilor codexuri, purtatoare de taine, invataturi si mistere, in care paginile scrise pe pergament incepeau cu o litera-desen, asa si ISPITA are parte de sase litere-poveste. Fiecare desen ilustreaza o notiune, asa cum I-ul reflecta „Iluminare“. Creatorul, in existenta sa, este pentru prima data iluminat, ceea ce il face sa poata realiza si restul pasilor spre desavarsirea creatiei. Atunci cand privim o litera-simbol ne proiectam propria imaginatie in acel context. Pentru fiecare, desenul spune o poveste, te ia de mana si te plimba prin cele mai intortocheate cotloane ale mintii. Cu siguranta ca as putea sa va spun la fiecare desen-litera povestea din spatele sau, dar atunci care ar mai fi rolul mintii privitorului? Unde ar mai iesi flacari si trasnete din imaginatia fiecaruia? La colectia ISPITA by Liviu Grigorica am ales, asumat, sa pastram o serie intreaga de ghicitori si mistere, atat in arta, dar si in vin. Pe fiecare desen, realizat pe hartia manuala rotunda, o sa descoperiti pe langa litera principala si alte doua personaje aflate la limitele spectrului – un inger si un demon (cel care te protejeaza si cel ce te pierde). In functie de notiunea povestita, unul este triumfator, iar celalalt, decazut. Batalia contrariilor creatiei este sufletul colectiei si destinul creatorului.

Ce parere aveti despre primul vin al acestei colectii? Reuseste el sa redea gustativ mesajul pe care il transmite prima eticheta a acestei game?

DSC_0518Primul vin al acestei colectii este un spectacol, ca toate celelalte care vor urma. La un spectacol, cel mai bine este nu sa iti dai cu parerea, ci sa te bucuri pe deplin de acesta. Bineinteles ca raspunsul este afirmativ si ca fiecare vin transmite povestea din desenul de pe eticheta, pentru ca acesta a fost de la inceput cheia proiectului. Colaborarea din punctul 0 pana la final dintre cei doi creatori, de arta si vin, face ca implinirea sa fie deplina si indestructibila.

Articol aparut in revista Vinul.Ro / nr. 68, decembrie 2013