Italia – cel mai mare exportator de vinuri in 2005

Italia a devenit, anul trecut, cel mai mare exportator de vinuri din lume, conform datelor date publicitatii de catre Federatia Agricole Comerciale Coldiretti.

Publicitate
Ravago

In pofida stagnarii economiei italiene, exporturile italiene de vinuri au avansat cu peste 10%, la circa trei miliarde de euro (3,58 miliarde dolari).

Pe piata americana, unde vinurile italiene sunt cele mai populare dintre sortimentele importate, valoarea bauturilor spumoase si a vermuturilor livrate a depasit pentru prima oara pragul de un miliard de dolari.

Publicitate
IPPU

Federatia a mai precizat ca, in Statele Unite, una din doua sticle de vin este un fals, dorind ca Organizatia Mondiala a Comertului sa interzica producatorilor americani sa foloseasca denumiri precum “chianti”, “barbera” sau “barolo”, care, in Italia sunt vinuri DOC, care pot fi produse doar in anumite regiuni.

Exportul de vin italian a avut de suferit, in anii ’80, din cauza unui scandal de otravire a vinului. In acea perioada, un grup de producatori de vin din nord-vestul Italiei a adaugat metanol – un alcool ieftin utilizat ca antigel – pentru cresterea concentratiei de alcool a vinurilor. Cel putin 20 de persoane au decedat, iar alte cateva zeci au fost spitalizate, industria vinicola a Italiei fiind nevoita sa faca ani de zile eforturi pentru refacerea reputatiei.