În podgoria Sarica Niculiţel, patru italieni işi-au pus în cap să facă viticultură ecologică şi să se concentreze cu precădere pe soiurile autohtone, pe care le promovează și peste hotare. Încântaţi de frumoasele terase dobrogene, au avut încredere în potenţialul terroir-ului de aici şi au cumpărat o plantaţie veche de viţă de vie pe care au început să o reîntinerească. Tradiţia viticulturii bio vine de la Roberto di Filippo, enolog şi unul dintre asociaţi, care mai deţine o cramă certificată eco şi în Umbria, Italia – Di Filippo vini biologici. De Crama Delta Dunării din Dobrogea, cunoscută prin brand-ul La Săpata, ce apare pe etichetele vinurilor, are grijă, zi de zi, Roberto Pieroni, mutat „cu totul” în România.
Roberto Pieroni ne-a explicat şi de unde provine numele brand-ului, dacă eraţi curioşi. „Când ne-am apucat de săpat crama, am găsit rocile unui sit arheologic, iar specialistul care a venit să vadă despre ce este vorba a descoperit că aşa se numea sit-ul. Ni s-a părut şi un nume expresiv pentru brand-ul nostru.” De asemenea s-a vrut ca numele cramei să exprime vecinătatea Deltei Dunării, la fel şi desenul de pe etichetele vinurilor, o egretă stilizată. Dar cum au ajuns investitorii italieni aici şi ce planuri au?, l-am întrebat pe Roberto, care locuiește în România din 2005 și vorbește românește aproape la fel de bine ca noi. Întâmplător, aflase pe atunci dintr-un ziar italian că România ar zonă bună de investit în terenuri; nu cu mult timp după asta (în ianuarie 2005) a aterizat la Bucureşti. Şi-a făcut iniţial o firmă imobiliară, iar apoi a început să cumpere terenuri arabile pentru cereale împreună cu un asociat în Brăila. Prietenul său viticultorul din Italia, Roberto di Filippo, a fost curios dacă se poate investi aici şi în viticultură şi aşa au luat la cercetat România viticolă, din Dobrogea, în Dealu Mare şi Vrancea. Afacerea e coordonată acum de Roberto Di Filippo, care ajunge în Dobrogea măcar o dată pe lună şi în periodele în care este nevoie împreună cu soţia lui, Emma Di Filippo, enologul Andrea Pesaresi şi Roberto Pieroni.
„Am ales podgoria din Sarica Niculiţel pentru că am fost fascinaţi, efectiv, de peisaj, de frumuseţea teraselor, de climă, de vecinătatea Deltei Dunării, ce mai, de tot!” povesteşte entuziasmat Roberto. Aşa că au cumpărat o plantaţie veche de prin 1980 şi au trecut la reîntinerirea ei. Au investit cam 200.000 de euro – fonduri proprii, convinşi că treabă bună se poate face și cu resurse minime, dar cu atenţie la calitate. Au obţinut certificarea Ecocert trecând, cum spuneam, la reconversie, în spiritul agriculturii bio pe care Roberto di Filippo o practică şi în Italia: folosesc îngrăşăminte naturale, lucrările sunt manuale, iar pentru prelucrarea solului, folosesc cai. În plus, pentru a reda cât mai bine specificitatea terroir-ului dobrogean, până anul acesta, nici un vin nu fusese baricat.
O altă ambiţie a proprietarilor italieni este de a se concentra pe vinurile din soiuri româneşti pentru că sunt convinși că specificitatea lor merită promovată. Crama Delta Dunării este acum printre puţinele care fac Aligote şi Fetească Regală bio şi s-a bucurat din plin şi de Băbeasca de aici, singura se pare, bio, în acest moment de la noi. „Credem, de exemplu, că cine caută un Chardonnay bun ia unul din Franţa. De asemenea, cred că mai greu poţi obţine un Cabernet Sauvignon foarte bun în România. Aşa că am ales să ne concentrăm pe soiurile autohtone – Băbească, Fetească Regală şi Aligote”, ne-a explicat Roberto Pieroni. Pe lângă acestea, crama mai vinfică însă şi soiuri rămase din vechea plantaţie: Riesling Italian Sauvignon Blanc şi Merlot. Cu tot cu strugurii cumpăraţi şi de la alţi producători, producţia ajunge la 70 de mii de tone pe an, îmbuteliind circa 25 -30 de mii de sticle pe an şi bag in box-uri din a doua presă.
Roberto Pieroni spune că este mulţumit de ceea ce a făcut până acum (în ciuda birocarţiei bancare şi a dificultăţilor financiare cu care s-au confruntat), însă este răbdător şi speră să acceseze fonduri structurale pentru a face în continuare treabă bună. „Suntem o cramă micuţă, după modelul celor italiene, avem răbdare să facem lucrurile încet şi bine pentru că am gândit totul pe termen lung. Nu mergem pe principiul că investim acum şi vrem imediat rezultate, cum am constatat că se mai practică pe aici. A fost destul de greu să ne facem cunoscuţi pentru că nu am avut bani de promovare, dar rezultatele se văd: Feteasca Regală a luat anul trecut medalie de argint la ProWein. În plus, vinurile sunt foarte bine primite la export în Italia, Danemarca, Olanda şi mai nou, în Japonia”, conchide reprezentantul La Săpata.
Crama Delta Dunării
- Numele cramei: Crama Delta Dunării
- Numele firmei: SC Crama Delta Dunării SRL
- Adresă: Str. Straja, nr. 16, localitatea Somova, jud. Tulcea
- Mărci comerciale: La Săpata doar pentru Horeca, preţuri între 4 – 7 euro
- Suprafață: 25 ha
- Caracterizare plantaţii. Sol calcaros, nisipos – argilos în zone de deal cu terase. Clima este rece iarna, temperaturile ajungând la -15 / – 20 grade, cu precipitaţii discrete (ploaie şi zăpadă); vara este fierbinte şi uscată, cu temperaturi medii de 28 grade.
- Soiuri: Merlot 10 ha, Băbească Neagră 2 ha, Aligote 2ha (urmând ca anul asta să mai fie plantate încă 5 ha); Fetească Regală 5.5 ha, Riesling Italian 3 ha, Fetească Neagră 1.5 ha, Sauvignon Blanc 1ha
- Volum total cramă: 600 hl. Volum total vin îmbuteliat: 500 hl
- Winemaker: Roberto Di Filippo. Director executiv: Roberto Pieroni
Organizează degustări. Nu are încă spații de cazare, dar există planuri în acest sens. Momentan, grupurile care vin la degustări se pot caza la pensiunile din zonă. - Date de contact: Roberto Pieroni, tel.: 0763.696.618, e-mail: cramadd@gmail.com, www.lasapata.com