Vinuri romanesti in Le Point

Ultimul numar din prestigiosul Le Point dedica nu mai putin de 4 pagini radiografierii viticulturii romane, cu trecerea sa greoaie de la domenii de stat la o agricultura atomizata de retrocedari, apoi la reagregarea unor teritorii. Exemplele relevante ale articolului sunt SERVE, unde contele Guy Tyrel de Poix a trebuit sa semneze 123 de contracte pentru a asambla o suprafata viticola de doar 20 de hectare, si compania agricola a lui Mihai Anghel, unde au fost necesare 2.000 de contracte pentru o suprafata destinata cerealelor de 25.000 de hectare. Agregarea acestei suprafete i-a permis lui Mihai Anghel achizitionarea si revitalizarea Domeniului Coroanei.

Publicitate
IWCB

„Pentru a intelege ce s-a intamplat in Romania, trebuie sa ne imaginam un guvern care ar decreta ca in intreaga zona Bourgogne nu mai trebuie realizat decat un singur tip de vin. Adio, Gevrey, Meuersault sau Clos Veugeot, adio – separarea minutioasa a diverselor coaste, a caror inclinatie si expunere fac diferenta dintre un premier cru si alt vin. Totul trebuie pus in acelasi vas gigantic, etichetat Bourgogne, si cu un randament din Beauce. Aceasta normare de colhoz a fost dublata de o alta lovitura dura: inlocuirea soiurilor nobile cu hibrid direct producator, pentru cantitatile mari produse la hectar”, scrie Le Point.

Dupa o prezentare relativ extinsa a istoriei Domeniului Coroanei, Le Point enumera cateva dintre cele mai importante soiuri romanesti, lasand-o pe deja celebra Iulia Gosea – membru al Asociatiei Somelierilor din Romania (ASR), semifinalista a concursului de somelerie 2010 din Santiago de Chile si autoare a unei carti despre istoria pivnitei regale – sa prezinte vinurile romanesti preferate. Iata cum ar arata selectia celor sapte vinuri esentiale, in viziunea Iuliei Gosea.

Publicitate

1) Cramposie Selectionata, Agricola Stirbey: arome de mere aurii, cu o tenta de briosa. Crocant, cu aciditate buna, este ideal atat ca aperitiv, cat si alaturi de un carpaccio de dorada.

2) Solo Quinta, Cramele Recas: un asamblaj de Sauvignon Blanc, Feteasca Regala, Pinot Gris, Chardonnay si… Cabernet Sauvignon vinificat in alb! Se doreste a fi un „icon wine” al casei, fiind produs prima oara din recolta anului 2008. Olfactiv, se recunoaste caracterul de Sauvignon, insa gustul gras are o textura si o structura tipica de Chardonnay. Se poate bea langa un Saint-Pierre (peste-dulgher) cu sos de marar.

3) Alba Valahica, DAVINO: un vin care se produce doar in ani favorabili. Ultima productie, de 12.800 de sticle, este cea din 2008. Fabricat 100% din struguri de Feteasca Alba nepresati, reuseste sa pastreze toata gama de arome delicate – mai ales de flori de vita de vie si agrume. De degustat alaturi de varfuri violet de sparanghel cu oua de prepelita.

4) Hyperion, Feteasca Neagra, Cramele Halewood: Feteasca Neagra, un soi rar si pretios, se exprima cel mai bine in regiunea Dealu Mare. Aici, Cramele Halewood detin o parcela care, in anii buni, produce cateva mii de sticle, cu un randament care nu depaseste 15-20 de hectolitri la hectar. Nasul suav aminteste de fructe negre si violete, iar gustul matasos dovedeste un rafinament rar. Merge bine alaturi de prombel cu doua texturi – piept umplut, sos si fructe de padure.

5) Pinot Noir Premium, Domeniul Coroanei: putine Pinot Noir-uri au atins acest prag de finete in Romania, unde nu exista nici latitudinea, nici traditia necesare pentru a munci cu acest soi capricios si fragil. Un pic la sud de paralela 45, iata-ne in prezenta unui vin expresiv, fermecator, cu o explozie de fructe rosii, rodii si condimente. Amplu, cu textura satinata, se aseaza perfect langa un confit de prepelita sau un mignon de porc negru.

6) Rhein Extra Brut Imperial, Cramele Halewood: unltim si unic reprezentant al strugurilor din soiul Iordana, acest vin spuman de calitate este fabricat dupa metoda traditionala inca din 1892. Doamna Pinta, sefa cramei, foloseste drojdii de champagne pentru a provoca a doua fermentare in sticla. Absolut toate etapele prin care trece vinul sunt executate manual. Rezultatul este un vin pur, cu bule fine si textura cremoasa, cu arome proaspete de pere si piersici crocante. Acompaniaza bine un chantilly de foie gras pe felii de briosa prajite sau alaturi de un capuccino de langustine.

7) Tamaioasa Romaneasca dulce, Agricola Stirbey: un vin alb bland, fabricat din struguri culesi tarziu, pentru a-i da aroma de trandafiri si muscat, corcoduse si miere, la care se adauga note de scortisoara si caramel. Bine echilibrat intre aciditate, alcool si zahar, se asorteaza la terina de foie gras cu jeleu de corcoduse sau la Fourme de Montbrison cu dulceata de struguri de Tamaioasa.

One thought on “Vinuri romanesti in Le Point

  1. Iulia, ce mare te-ai facut si ce mult semeni cu Doina. Sunt unchiul Sorin si iti doresc atit eu cit si sotia mea, Dana, sa ai mult succes in viata. Sanatate si salutari din Palma de Mallorca.Sunt pe facebook daca vrei sa contactezi.

Comments are closed.